zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Liever leuk werk dan hoger salaris

13 juli 2018 - 63 procent van de Nederlandse werknemers zegt liever de helft van zijn loon in te leveren voor een leuke baan, dan dubbel betaald te worden voor de huidige baan.

Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel onder 2.446 sollicitanten. Een manier waarop de Nederlander een ‘leukere baan’ vindt, is door van werkgever te veranderen. Uit de enquête blijkt dat maar liefst één op de vijf ondervraagden tijdens hun carrière vaker dan vijf keer verwacht van baan te wisselen. 


 
Jongeren mees mobiel
Jongeren zijn de meest mobiele groep op de arbeidsmarkt. Zo verwacht 34 procent van hen op zijn minst vijf keer van werkgever te veranderen voordat ze met pensioen gaan. "Wij merken dat het veel gebruikelijker is om van baan te veranderen dan tien jaar geleden," zegt Maikel Pals, Algemeen Directeur Brunel Nederland. "Uit recent onderzoek van het CBS bleek eerder dat het aandeel werkende Nederlanders met een flexibel dienstverband tussen 2006 en 2016 is gestegen van zestien naar 22 procent van de beroepsbevolking. Voor jongeren hoeft dit overigens geen slechte ontwikkeling te zijn. Zo zien we de afgelopen jaren een duidelijke groei in tijdelijke banen waarbij werkgevers, jonge professionals inhuren voor een specifiek project."
 
Bijscholing 
Bijscholing is een belangrijke manier waarop werknemers hun waarde op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Maar liefst negen van de tien ondervraagden is zeer bereid zijn huidige kennisniveau te verhogen met behulp van bijvoorbeeld extra studies of cursussen. Desondanks denkt een derde van hen (29 procent) dat een opleiding in beperkte mate bijdraagt aan het verkrijgen van een baan. Pals: "Hieruit blijkt dat de werknemer graag investeert in eigen kennis en kunde welke van directe invloed kan zijn op de dagelijkse werkzaamheden. Door te blijven leren en ontwikkelen, is hij of zij ook in de toekomst van toegevoegde waarde voor de organisatie."
 
Jackpot 
Niet alleen vindt volgens de enquête twee derde van de Nederlanders een leukere baan belangrijker dan meer loon. Ook zegt 84 procent van alle ondervraagden het liefst te blijven werken wanneer zij in de loterij een jackpot van €30 miljoen zouden winnen. Pals: "Dit is een bevestiging dat de Nederlandse werknemer niet alleen op zoek is naar de hoogste beloning. Uit dit onderzoek blijkt een sterke wens naar zingeving en plezier in de dagelijkse werkzaamheden. De ondervraagden zijn bereid in zichzelf en de werkgever te investeren, maar zijn ook niet bang om – wanneer het nodig is – van baan te wisselen."
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Millennials: wel plezier in baan, geen zorgen over pensioen
 Werknemer verkiest geld boven leuke baan
 Nederlander hecht minder waarde aan salaris dan Europese collega
 Werknemer krijgt liever compliment van manager dan salarisverhoging
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
13-07-2018
 | 
10:55 uur
Grappig hoe sommige feiten worden gepresenteerd: ''63 procent van de Nederlandse werknemers zegt liever de helft van zijn loon in te leveren voor een leuke baan, dan dubbel betaald te worden voor de huidige baan.''
Terwijl ondertussen in een ander artikel: ''De werkdruk stijgt, maar Nederlanders hebben het weer meer naar hun zin op het werk.''
(https://www.managersonline.nl/nieuws/19727/we-hebben-het-weer-naar-ons-zin-op-het-werk.html)
Dus we hebben het naar onze zin, maar we willen niet dubbel betaald worden, maar vertrekken voor de helft van het salaris...
Amer  |   | 
16-07-2018
 | 
11:03 uur
@Ellen: dat is dus ook exact de reden dat er altijd een opdrachtgever of uitvoerder van een onderzoek wordt geplaatst in een artikel. Er staat natuurlijk niet dat Integron (onderzoeksbureau van het artikel waar jij naar verwijst) exact dezelfde personen heeft ondervraagd als Brunel dat heeft gedaan.

Tevens richt het onderzoek van Integron zich op arbeidstevredenheid, en gaat het in dit artikel om arbeidsvoorwaarden en leuk werk. Kan natuurlijk altijd zijn dat ik het werk nu leuker vind dan een jaar terug (zoals Integron suggereert), maar nog op zoek zou willen naar ander en/of leuker werk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10