zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier eigenschappen van een toekomstig leider

14 december 2018 - Opvolgingsplanning; iets wat op de agenda staat van ieder management, maar waar weinig managers aan toe komen. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het immers al moeilijk genoeg om direct nieuwe mensen aan te trekken, laat staan om in de behoeften op de lange termijn te voorzien.

Daarom wordt al de tijd en het geld momenteel geïnvesteerd in het vinden van nieuw personeel dat onmiddellijk ingezet kan worden en wordt er niet gezocht naar potentiële leiders. Toch is het opzetten en uitvoeren van een opvolgingsplan heel belangrijk voor de continuïteit en het toekomstige succes van een organisatie.


Alistair Cox, CEO van Hays geeft zijn visie op dit onderwerp: "Managers moeten vooruitplannen door te bepalen wie het bedrijf zal leiden nadat zij zijn vertrokken. Dit kunnen zij doen door regelmatig het huidige personeelbestand te evalueren en potentiële leiders te identificeren. Maar waar moet u dan aan denken? Er zijn vier basiseigenschappen waar een toekomstig leider aan moet voldoen."
 
Traditionele leiderschapsvaardigheden
Cox: "Het is aannemelijk dat de technologie de werkplek blijft transformeren, waardoor traditionele leiderschapsvaardigheden net zo relevant blijven als voorheen. Sterker nog, nu men steeds meer gebruik maakt van digitale communicatiekanalen is het vermogen om te communiceren en te inspireren misschien zelf nog belangrijker geworden."
 
Houding is alles
"De leider van morgen moet niet alleen zijn maandelijkse of driemaandelijkse doelstellingen nastreven, maar hij moet ook oog hebben voor het grotere geheel. Hij of zij moet zich bezighouden met vragen als: ‘hoe kunnen we als organisatie in het komend decennium de inkomsten verhogen, de nieuwste technologieën inzetten of zelfsturende teams samenstellen?’ Een ondernemende houding is nodig om op lange termijn succesvol te zijn. Een veelvoorkomende misvatting is dat jonge ondernemers alleen zullen floreren in een startup of een eenmanszaak. Een ondernemersgeest kan juist geïnspireerd worden in een internationaal bedrijf waarbij ze ook nog eens klaargestoomd worden als toekomstige managers," vertelt Alistair Cox.
 
Vormgeven van eigen rol
Cox vervolgt: "Technologische ontwikkelingen hebben de wereld in sneltreinvaart veranderd. Om te overleven, moeten bedrijven op deze ontwikkelingen in kunnen spelen. Zodra organisaties wendbaar genoeg zijn om te kunnen anticiperen op veranderingen in de maatschappij, is de kans groot dat ze blijven bestaan. Daarom is het belangrijk dat er leiders opstaan die zich aan kunnen passen aan nieuwe omstandigheden. Dit soort medewerkers worden gemotiveerd door verandering, zijn bereid buiten hun comfortzone te stappen en zullen vaak een impact hebben op het succes van een organisatie. Deze mensen geloven dat de status-quo altijd verbeterd kan worden en dat verandering niet te vrezen valt."
 
De beste leiders zijn medewerkers
Cox: "Samenwerking is de sleutel tot zakelijk succes. Organisaties moeten streven naar een coöperatieve houding onder hun medewerkers. Het is ook een eigenschap die zeer gewaardeerd wordt bij potentiële leiders. Of u nu binnen een eigen team samenwerkt of met collega’s van andere afdelingen. Het identificeren en benutten van andermans kwaliteiten kan alleen maar ten goede komen aan het resultaat, en het is ook een teken dat u in staat bent om individuele vaardigheden van medewerkers te herkennen, wat weer het verschil kan maken voor het resultaat van de organisatie.
Het moderne bedrijfsleven evolueert snel en in de komende jaren zullen er steeds meer leiders komen met een breed scala aan vaardigheden die we vandaag de dag nog maar net kennen. Er zijn natuurlijk veel eigenschappen waar managers naar moeten zoeken in toekomstige leiders, maar naast hard werken zullen vertrouwen, proactiviteit en vastberadenheid de bouwstenen blijven van elke aspirant-leider."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Blended workforce vraagt nieuwe leiderschapskwaliteiten
 Leidinggeven begint met persoonlijk leiderschap
 Millennials geven topmanagement nieuwe betekenis
 Nederland zoekt leider (m/v)
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10