zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier op de tien werknemers vragen werkgever hulp bij checken loonstrook

6 december 2018 - Een grote meerderheid (92 procent) van de Nederlanders controleert met enige regelmaat of zijn of haar loonstrook klopt. Ruim vier op de tien werknemers (41 procent) vragen bij het checken van de loonstrook weleens hulp of uitleg van de werkgever.

De helft (54 procent) van de werknemers doet dat door na te gaan of de loonstrook overeenkomt met wat er in de arbeidsovereenkomst staat. 28 procent gaat zelf het internet op voor informatie. Dit blijkt uit recent marktonderzoek van Panelwizard in opdracht van Nmbrs onder ruim 500 Nederlandse medewerkers van twintig jaar en ouder, die in loondienst zijn bij bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). 


Ruim zes op de tien (62 procent) werknemers ontvangen zijn of haar loonstrook digitaal. Een vijfde (22 procent) ontvangt de loonstrook (ook) op papier. 28 procent kan zijn of haar loonstrook (ook) zelf inzien door in te loggen op een website of portal.  
 
Begrijpelijke loonstrook 
Recentelijk pleitten werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland voor een ‘eerlijke loonstrook’ waarop de totale loonkosten van de werknemer expliciet vermeld staan. De loonstrook bevat op dit moment al veel verschillende onderdelen, waardoor het voor werknemers soms lastig te begrijpen is wat er precies op staat en wat elk onderdeel betekent. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Nmbrs: ruim een derde van de ondervraagden (35 procent) geeft aan dat men het controleren van de loonstrook ingewikkeld vindt. Uit het onderzoek blijkt dat sommige werknemers graag zouden zien dat de loonstrook begrijpelijker is voor de leek, dat het resterende aantal vakantiedagen wordt vermeld of dat er per post een uitleg te vinden is. Bovendien zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland dat veel werknemers niet weten dat werkgevers bijvoorbeeld de meeste zorgkosten van hun werknemers betalen, of welke premies de werkgever allemaal betaalt voor pensioen en sociale zekerheid.  
 
Vertrouwen in kloppende loonstrook
Driekwart van de ondervraagden (76 procent) vertrouwt erop dat de loonstrook klopt. Ondanks het vertrouwen in de loonstrook geeft zo’n 70 procent aan de loonstrook (waarschijnlijk) wel te bekijken nadat het salaris is gestort. Verder geven de volgende momenten werknemers een reden om hun loonstrook erbij te pakken: na salarisverhoging (96 procent), als er vakantiegeld moet worden gestort (89 procent), bij aangifte van inkomstenbelasting (85 procent), als men een huis wil kopen (85 procent) of als er onderhandeld wordt over de hoogte van het salaris (84 procent). 

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een vijfde van de loonstrookjes klopt niet
 Nieuwe nettoloon klopt vaak niet
 Tweeverdieners met kinderen profiteren het meest van fiscale veranderingen
 Foute loonstrook kost miljoenen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10