zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onvrede onder werknemers niet alleen in publieke sector

14 september 2018 - Het gaat ons momenteel economisch voor de wind. In personeelsadvertenties worden werknemers gouden bergen beloofd: banen vol uitdagingen, die u in staat stellen om te leren en uw ambities te verwezenlijken.

De realiteit is anders. Als men kijkt hoe werknemers momenteel in hun vel zitten, blijkt 40 procent verkrampt bezig te zijn en 37 procent op de automatische piloot te koersen. Ruim een op de tien werknemers (elf procent) is helemaal afgehaakt. Maar twaalf procent van alle werknemers is enthousiast en met volle energie aan de slag. 


Dit zijn de resultaten van het jaarlijks onderzoek onder meer dan 5.000 werknemers naar de energie van werkend Nederland. Het onderzoek wordt sinds 2013 uitgevoerd door EnergyFinder in samenwerking met onderzoeksbureau Integron. Het beeld dat dit jaar naar voren komt is treurig maar helder: terwijl de economie bloeit, is werkend Nederland in mineur. Onderhuids is de onvrede groot. Mensen trekken het niet meer. Nog niet eerder in de afgelopen vijf jaar is er zoveel energie op de werkvloer weggelekt.
 
Probleem is breder dan de publieke sector
De publieke sector staat in vuur en vlam. Zorgverleners, onderwijzers en politieagenten lopen te hoop tegen de alsmaar groeiende werkdruk. Beperken de problemen zich tot de publieke sector? Nee. Ook in andere sectoren is sprake van onvrede en energieverlies. Sterker nog, in andere sectoren – we spreken dan met name over de financiële dienstverlening, de winkelsector en ICT – is de nood nóg hoger. De overheid (gemeentes, ministeries, agentschappen) springt er qua sector in positieve zin uit. Ook het onderwijs lijkt het dieptepunt achter zich te hebben gelaten en laat tekenen van een wederopleving onder werknemers zien. Met uitzondering dan van de universiteiten, die afgaande op de resultaten van het onderzoek een sombere tijd tegemoet gaan. Datzelfde geldt voor de zorg, waar momenteel alle seinen op rood staan.  
 
Probleem zit dieper dan een hoger loon en kortere werktijden
Kan de onvrede bezworen worden met hogere lonen en kortere werktijden? Helaas niet. Het probleem zit dieper. Werknemers zitten emotioneel niet goed in hun vel. Bijna de helft (47 procent) heeft het helemaal met zijn werk gehad. De belangrijkste oorzaken: de groeiende werkdruk (‘meer doen met minder mensen’), het gebrek aan waardering voor geleverde prestaties en de vele veranderingen die over werknemers worden uitgestort. Wellicht de meest doorslaggevende factor in de negatieve stemming is het feit dat ongeveer de helft van de werknemers aangeeft naar een andere baan uit te kijken. Als u op zoek bent naar iets nieuws, komt het oude al gauw in een negatiever daglicht te staan.
 
Generatie Y in de knel 
Nog een opmerkelijk punt: van oudere werknemers wordt vaak gezegd dat ze uitgeblust zijn en niet meer met de tijd meekomen. Jongeren worden daarentegen steevast als ‘fris’ en ‘energiek’ beschreven. Dit cliché blijkt niet te kloppen. Oudere werknemers zijn positiever en energieker dan jongere. Zeker de leeftijdscategorie van 23 - 31 jaar (ook wel Generatie Y genoemd) springt er in negatieve zin uit. Slechts vijf procent zegt enthousiast en met zin op het werk bezig te zijn.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT'er merkt krappe arbeidsmarkt niet in portemonnee
 Veel onvrede over salaris en manager
 Gebrek aan uitdaging knaagt aan financiële experts
 Babyboomers meest tevreden met salaris
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10