zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebrek aan uitdaging knaagt aan financiële experts

30 augustus 2012 - 59 procent Van de financiële experts zoekt meer uitdaging in zijn werk. Hiermee scoren financiële experts zeven procent hoger op de onvredebarometer dan andere hoog opgeleiden. "De meeste financieel experts zien voldoende mogelijkheden om uitgedaagd te worden maar vooral gebrek aan tijd en onvoldoende ruimte in de huidige organisatie leggen een sluimerende tijdbom onder de zeer grote loyaliteit van deze beroepsgroep," aldus Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.

Maar liefst 75 procent van de ondervraagden, zoals finance managers, controllers auditors en financial accountants, staat open voor een andere baan. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Yacht. In dit onderzoek is in kaart gebracht wat financieel experts uitdaagt, belemmert én welke oplossingsrichtingen er zijn om financieel talent te behouden. 



Uitdagingen voor financieel experts

Financiële experts geven met 41 procent aan dat zij als grootste vakinhoudelijke uitdaging een verschuiving van hun functie zien. Zij willen minder werkzaamheden uitvoeren die gericht zijn op vastleggen en controle. En veel meer vooruit kijken om zo meer de rol van volwaardig co-piloot te bekleden. Persoonlijke ontwikkeling waardoor zowel de financieel expert als de organisatie groeit, scoort beduidend hoger dan vakinhoudelijke uitdagingen zoals oplossingen voor fundamentele en structurele kosten reducties (31 procent), risicomanagement (veertien procent) en cashflow/werkkapitaalmanagement (zeven procent).
De financiële crisis heeft een opvallend positieve invloed op de aantrekkelijkheid van het werk. Maar liefst 47 procent geeft aan dat crisis het werk uitdagender maakt. Daarnaast voelt 39 procent van de financieel experts zich uitgedaagd als ze net iets moeilijkers moeten doen dan ze tot nu toe doen, of er een vakinhoudelijk vraagstuk ligt waar ze hun tanden in mogen zetten. 

Tevredenheid en belemmeringen voor financieel experts
Twee zaken dragen substantieel bij aan de tevredenheid van financieel experts: de mogelijkheid om persoonlijke vaardigheden te vergroten (45 procent) of de bedrijfsvoering van een organisatie verbeteren (34 procent). Deze zaken sluiten prima aan bij de meest favoriete uitdagingen van financials: meer co-piloot én minder registreren en rapporteren. Volgens Kolthof dwingt deze verandering van kwantitatieve (registreren en rapporteren) naar kwalitatieve vaardigheden (inzicht, invloed en impact) de financieel expert om uit zijn comfortzone te komen en de stap de maken van de backoffice naar de frontlinie.
De grootste rem op uitdaging is niet gebrek aan geld, maar gebrek aan tijd (44 procent). Ook geeft ruim een kwart aan dat er binnen de huidige functie geen ruimte meer is voor nieuwe uitdaging. Deze punten verklaren voor een belangrijk deel waarom 75 procent van de financials openstaat voor een andere baan. Hetzelfde percentage geeft aan dat deze functie bij een andere organisatie zal zijn, waarbij een groot deel genoegen neemt met een vergelijkbare functie bij een andere organisatie. 

Voorkom de uitstroom van loyaal financieel talent

Financieel experts zijn zeer loyaal naar hun werkgever. Maar liefst 50 procent geeft aan dat ze langer dan zes jaar bij hun huidige werkgever verwachten te blijven. Leggen we de grens op langer dan vier jaar dan loopt dit percentage op naar ruim 80 procent. "Het gebrek aan uitdaging zal deze loyaliteit zeker ondermijnen," aldus Kolthof. Hij vervolgt: "En als de eerste tekenen van economisch herstel zich aandienen zullen veel financieel experts hun uitdaging elders gaan zoeken. Ruim zes procent geeft aan hier niet op wachten en zoekt momenteel actief. Om ongewenste uitstroom van financieel experts te voorkomen is meer tijd én het faciliteren van persoonlijke ontwikkeling als instrument voor de verbetering van de organisatie raadzaam. Daarnaast gaat veel potentieel verloren doordat 26 procent van de financieel experts aangeeft dat de werkgever zijn talent niet optimaal gebruikt. Gelukkig weet een even grote groep leidinggevenden dit onbenutte talent de ruimte te geven om breder actief te zijn dan de huidige functieomschrijving."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO vertrouwt op groei
 'Financiële sector disfunctioneert door masculiene waarden'
 Financials zien toekomst rooskleurig in
 Financial zegt baan op bij ethisch dilemma
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10