zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herstel pensioenfondsen stagneert

10 september 2018 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus stabiel gebleven op 109 procent. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef eveneens stabiel op 109 procent.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.



Rente gedaald, verplichtingen gestegen
Na een lichte stijging in juli daalde de swaprente in augustus gemiddeld met ongeveer vijf basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,4 procent. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer een procent toe.

Vermogen pensioenfondsen licht toegenomen
Per saldo steeg het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen met ongeveer 0,3 procent. Nederlandse en Duitse staatsobligaties stegen in waarde, in tegenstelling tot de Italiaanse, waar beleggers weinig vertrouwen hebben in de begrotingsplannen van de Italiaanse regering. De aandelen in ontwikkelde markten stegen met ongeveer een procent. De aandelenmarkten leken zich weinig aan te trekken van de problemen in Argentinië, Italië en Turkije. Vooral de Amerikaanse aandelen presteerden goed. Aandelen opkomende markten daarentegen noteerden een verlies van twee procent. Onroerend goed en grondstoffen stegen beiden in waarde.

Pensioenakkoord lijkt nog ver weg
De druk voor een nieuw stelsel wordt met het stagnerende herstel alleen maar groter, nu er bij de grotere fondsen toch kortingen dreigen. "Het is daarom zaak dat er schot komt in de besluitvorming omtrent een nieuw stelsel," stelt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. Werkgevers en vakbonden geven aan dichtbij een pensioenakkoord te zijn, maar afgelopen week heeft de FNV aangegeven een bevriezing van de AOW-leeftijd te willen. "De bal voor het pensioenakkoord ligt nu bij de sociale partners, maar het kabinet beslist over aanpassing van de AOW-leeftijd.
De rente lijkt vooralsnog op hetzelfde niveau te blijven. En wat de aandelen gaan doen is erg onzeker. Het enige wat de fondsen kunnen doen is zich goed voorbereiden op eventuele kortingen en duidelijk communiceren naar de deelnemers. Eventuele kortingen, naast het gemis aan indexatie, komt de beeldvorming over ons pensioenstelsel helaas niet ten goede," besluit Driessen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VCP: pensioenakkoord hangt niet alleen af van AOW
 VCP: koppel AOW niet aan opleiding
 Australië bovenaan bucketlist Nederlandse senioren
 Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiel in juni
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10