zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Invoering AVG belangrijkste onderwerp salarisprofessional

22 augustus 2018 - De invoering van de aangescherpte privacywet op 25 mei jongstleden (de AVG) is volgens 89 procent van de salarisprofessionals veruit het belangrijkste onderwerp dit jaar binnen hun vakgebied.

Meer dan de helft (56 procent) van hen verwacht dat dit ook in 2019 een belangrijk thema blijft. De invoering van deze wet maakt het werk complexer: bijna zes op de tien salarisprofessionals geven aan dat de werkdruk is toegenomen door de AVG.


Dat blijkt uit het ‘Trendonderzoek Salarisprofessionals 2018’ van het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA), uitgevoerd door Berenschot en uitgegeven door Performa. Aan het onderzoek deden 1.141 salarisprofessionals mee. Het onderzoek vond plaats van eind april tot eind juni.

Nog niet alles op tijd gereed
Informatievoorziening over de aangescherpte privacywetgeving was niet bij elke organisatie vanzelfsprekend. Bijna een derde (31 procent) van de salarisprofessionals zegt dat hun afdeling onvoldoende geïnformeerd was over de AVG en de gevolgen hiervan voor de salarisadministratie. De invoering op 25 mei kwam voor veel professionals dan ook te vroeg – 25 procent van de professionals gaf aan naar verwachting niet op tijd te voldoen aan de nieuwe wetgeving; dertien procent wist niet of 25 mei gehaald ging worden. En hoewel het onderzoek plaatsvond rondom de invoering van de wet, gaf bijna een derde (30 procent) van de salarisprofessionals aan geen register van verwerkingsactiviteiten te hebben. Procedures bij een datalek en verwerkersovereenkomsten waren er in de meeste gevallen wel: slechts tien procent geeft aan dat dit niet het geval was, terwijl zestien procent niet wist of het zo was.

Invoering AVG exemplarisch voor veranderende rol
"Dit onderzoek geeft ons en andere betrokkenen een beter beeld van de rol van de salarisprofessional anno 2018," zegt Marcel van der Sluis, directeur-bestuurder bij NIRPA. "De aangescherpte privacywetgeving betekent ook voor salarisadministratie een andere manier van werken. Ervaringen van andere professionals kunnen als handvatten fungeren voor organisaties die nog niet volledig voldoen aan de nieuwe wetgeving. Op het NIRPA-congres besteden we daarom extra aandacht aan dit onderwerp."
De invoering van nieuwe of aangepaste wetten, zoals de AVG, bevestigt eens te meer dat het vak van salarisprofessionals continu verandert. "Dat veel salarisprofessionals de werkdruk zagen toenemen, geeft aan dat de salarisprofessional bij de invoering van wetten als deze een belangrijke positie binnen organisaties heeft," aldus Van der Sluis. "Het vakgebied is een specialisme met een grote impact binnen organisaties. Als salarisprofessional zit je op een berg met zeer privacygevoelige data. In het efficiënt en zorgvuldig verwerken van deze gegevens is een belangrijke rol weggelegd voor de salarisprofessional."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom het bedrijfsleven de vaardigheidskloof in de vierde industriële revolutie moet dichten
 Drie tips om als manager aan de slag te gaan met AI
 Bedrijven behalen niet meer omzet met digitalisering
 Merken worstelen met online commerce
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10