zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Driekwart Nederlanders heeft moeite met ‘nee’ zeggen

21 augustus 2018 - Uit onderzoek blijkt dat ‘nee’ zeggen erg moeilijk is. Bijna negen op de tien Nederlanders lukt het niet om makkelijk 'nee' te zeggen in situaties waarin iets van hen wordt gevraagd, terwijl ze daar niet zoveel zin in hebben of als het niet uitkomt.

Lager opgeleiden geven aan meer moeite te hebben dan midden- of hogeropgeleiden. Noord-Nederlanders gaat ‘nee’ zeggen het allergemakkelijkst af. Dit zijn resultaten uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kien en PanelWizard Direct in opdracht van onderneemster Margriet Spijksma. Zij verbaast zich over de resultaten: "Dat vrouwen onzeker kunnen zijn, is mij bekend. Maar dat het ze vier keer meer gebeurt dat ze geen ‘nee’ durven te zeggen, is wel heel erg."



Een op de negen Nederlanders zegt makkelijk nee
Er zijn situaties waarin iemand iets van ons vraagt, terwijl we daar eigenlijk niet zo veel zin in hebben of dat het niet zo goed uitkomt. Slechts 10,8 procent zegt in een dergelijke situatie altijd makkelijk ‘nee’ te kunnen zeggen. De grootste groep kan meestal ‘nee’ zeggen, maar vindt dit soms lastig of zegt dat het ze ongeveer even vaak wel als niet lukt om ‘nee’ te zeggen. Onderneemster Margriet Spijksma helpt vrouwen toe naar een nieuwe stap in hun (levens)carrière, door een combinatie van offline en online hulp onder haar leiding en in samenwerking met tientallen andere vrouwen. Spijksma vertelt: "Er zijn veel vrouwen die het gevoel hebben dat er iets geweldigs op ze wacht en dat ze er nét niet bij kunnen. Voor uzelf gaan staan en ‘nee’ zeggen als u iets wilt, is een belangrijk onderdeel van de leerschool van het leven."

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Er is een erg duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat over ‘nee’ zeggen. Zo zeggen mannen vaker dat het ze altijd makkelijk lukt om ‘nee’ te zeggen (15,4 procent vs. 6,0 procent) of dat dit ze meestal wel lukt (32,5 procent vs. 21,8 procent). Vrouwen zeggen juist vaker dat het ze meestal niet lukt (18,5 procent vs. 13,2 procent) of bijna nooit lukt (4,4 procent vs. 1,1 procent) om ‘nee’ te zeggen. Oprichtster van Fablife Margriet Spijksma merkt dat veel vrouwen gewend zijn om met iedereen (werkgever, partner, kind, familielid) rekening te houden, behalve met zichzelf. Daarnaast hoort zij in haar praktijk waarin zij vrouwen helpt om (door) te starten als ondernemer praktische redenen om niet door te pakken, zoals de gevreesde drie-eenheid (huis, hypotheek en kinderen). Spijksma wil graag deze vrouwen een hart onder de riem steken. "Ik weet uit eigen ervaring: in  eentje ga je problemen stapelen. Je verzandt en loopt vervolgens hartstikke vast. Er is maar één moment om een verandering in gang te zetten: nu."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zakelijke beslisser waardeert een ‘nee’
 Werknemer zeggen nee tegen een baan zonder flexibiliteit
 Vijf redenen waarom u nooit nee verkoopt
 Succesvol 'nee' zeggen in zes stappen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10