zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf redenen waarom u nooit nee verkoopt

9 april 2013 - Vindt u het ook zo frustrerend als er te veel klussen op uw bord liggen, terwijl u zich toch de hele dag uit de naad werkt? Flutklussen, saaie projecten, ASAP opdrachten. Die lijken en masse feilloos hun weg naar u te vinden. Als water dat naar een afvoerputje stroomt. En dat voelt vaak als dweilen met de kraan open, zegt Heidi Does, Slow Working trainer van doesmindful.nl.

Hoe u ook uw best doet om uw werk te plannen, anderen hebben daar blijkbaar geen boodschap aan. Die blijven rustig van alles naar u toe gooien. Hup, de heg over. Zij zijn ervan af, en u zit er mooi mee. U ziet door de bomen het bos niet meer en u hebt geen idee waar u het eerst mee gaat beginnen. Ondanks tig handige tools die iedereen u altijd aanraadt. 



Vijf overtuigingen
Het liefst zou u even lekker losgaan met 'Nu even niet!' Net als die kale manager in een cup-a-soup reclame van een paar jaar geleden. Jaaaaa, als u dat eens kon doen!
Want u wilt dat uw werk serieus genomen worden. U wilt gezien worden voor waar u echt waarde toevoegt. En dat is niet altijd bij ditjes en datjes of de prioriteiten van anderen...
Maar wie zal uw werk serieus nemen als u dat zelf niet doet? Als u niet opkomt voor uw specifieke expertise of originele ideëen? Zodat u zich kunt focussen op het échte werk, op waar u goed in bent en waarmee u verschil kan maken?
Vraag uzelf eens af: waarom vindt u ‘nee’ zeggen eigenlijk zo moeilijk? Daar zit namelijk de kern van het probleem: als uzelf die kraan met nieuwe taken en opdrachten niet weet dicht te draaien, dan rest alleen nog dweilen... Zeker als delegeren geen optie (meer) is.
Kijk eens of een van de volgende overtuigingen u misschien in de weg zitten, waardoor u rust en focus ontbeert in uw werk: 

1. ‘Niemand doet het zo goed als ik’
 
U vindt het heel terecht dat men precies bij u aanklopt, omdat alleen u de expert bent in die bepaalde tak van sport en niemand anders. Hoe zou het zijn als u uw expertise ging delen middels een korte workshop, training of blog? Gooit u dan uw eigen glazen in of tilt het uw expert-status juist naar een nog hoger niveau?

2. ‘Ik ben een perfectionist’ 
U houdt er niet van om half werk te leveren. Dus gaat u zonder zeuren door tot het gaatje. Ook al werkt u zichzelf daarbij over de kop. Hoe zou het zijn als u werk gaat leveren op 80 procent van uw eigen (hoge!) kwaliteitsstandaard? Zullen anderen überhaupt het verschil zien?

3. ‘Het kost me minder tijd als ik het zelf doe’ 
U ziet uw geest al dwalen als u aan anderen moet uitleggen hoe iets gaat. Maar daardoor komt die vraag wel telkens bij u terecht. Hoe zou het zijn om voor uw team, collega of opdrachtgever een checklist of stappenplan te schrijven? Zou dat u op korte termijn al meer tijd gaan opleveren?

4. ‘Vragen stellen is een teken van zwakte’ 
U wilt niet dom overkomen. Blijkbaar moet dit gesneden koek voor u zijn, dus houdt u liever uw mond en vraagt u niet door. Ook al begrijpt u soms niet wat men van u verlangt of ziet u het nut er niet direct van. Hoe zou het zijn als u uw eigen aannames loslaat en gewoon doorvraagt? Over wat de deadline is (u doet het niet voor ASAP), op wiens budget dit gaat draaien en of er al eerder aan is gewerkt en er mogelijk al materiaal van een ander project of team beschikbaar is. Of over wat ook maar meer helderheid kan geven. Zou dat niet al veel schelen denkt u?

5. ‘Als ik ‘nee’ zeg pies ik naast de pot’ 
U wilt graag groeien in uw vak, wellicht ook promotie maken. U bent bang dat interessante klussen aan uw neus voorbij gaan als u ‘nee’ begint te verkopen. Maar hoe zou het zijn als u met een ‘nee’ juist nieuwe deuren opent en groeikansen voor uzelf, uw team of uw eigen bedrijf creëert? 

Helder zicht
Als u niet langer wilt dat u uw eigen succes saboteert, onderzoek dan welke overtuiging uw groei in de weg zit. Misschien ontdekt u dan dat ‘nee’ zeggen niet zo moeilijk is als het lijkt. Puur omdat u een helder zicht hebt op de juiste prioriteiten en pal kan staan voor waar u het verschil maakt. 

Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op
www.doesmindful.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Succesvol 'nee' zeggen in zes stappen
 'Nee' zeggen goed voor carrière
 Waar besteedt u uw tijd aan? Managen of uitvoeren?
 Blijf de baas over uw tijd: wees onbereikbaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10