zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

50 procent loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie

16 augustus 2018 - Oudere werknemers hebben meer kans om vervangen te worden door intelligente technologie dan jongere werknemers.

In Nederland worden oudere werknemers momenteel veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering groot is, zo’n 50 procent. Dit blijkt uit het Twin Threats of Aging and Automation rapport van Marsh & McLennan Companies’ Global Risk Centre. 


Experts van Oliver Wyman en Mercer onderzochten de risico"s van de ouder wordende workforce tegenover automatisering op de werkvloer. Dit deden ze voor zestien landen in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. David Sanderse, CEO bij Mercer Nederland: "Automatisering maakt een ongekend hoge productiviteit mogelijk, waardoor bedrijven kunnen investeren in zowel nieuwe inkomstenstromen als jongere werknemers. Investeren in jong talent wordt echter lastig nu de jongere bevolking afneemt. Met een workforce die in 2030 voor 32 procent uit mensen tussen de 50 en 64 jaar bestaat, kunnen overheden en bedrijven het zich niet veroorloven oudere medewerkers te negeren."
 
Aandeel ouderen onder Nederlandse werklozen stijgt snel
Het onderzoek wijst uit dat van alle OESO-landen het percentage ouderen onder werklozen in Nederland het snelst stijgt. Binnen zestien jaar steeg het percentage van een werkloze bevolking tussen de 50-64 jaar van 14 procent naar 30 procent. "Tegenwoordig willen veel bedrijven versneld de nieuwste intelligente technologieën toepassen, wat grote gevolgen kan hebben voor oudere werknemers. Het kan leiden tot meer werkloosheid, toenemende ongelijkheid en tot extra druk op de sociale vangnetten," aldus Coen Degen, partner bij Oliver Wyman. "Oudere werknemers vormen een belangrijk deel van de workforce, maar als zij hun vaardigheden en kennis niet genoeg aanpassen aan de huidige ontwikkelingen, lopen zij het risico buitengesloten te worden," zegt Degen.  
 
Onderstaand de belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij:
 
 
  • Positieve correlatie gesuggereerd tussen vergrijzing en automatisering: hoe ouder de bevolking van een land, hoe groter de inzet van intelligente technologie.
  • De Nederlandse werkende bevolking krimpt rond 2030 naar verwachting met 5.5 procent, terwijl de groep 65-plussers groeit met 6.6 procent. Zuid-Korea zal in 2030 het meest geautomatiseerde land zijn: hier krimpt de werkende bevolking met 10.1 procent, terwijl de groep 65-plussers met 10.9 procent toeneemt.
  • 50 procent van de Nederlandse ouderen hebben kans om vervangen te worden door automatisering, tegenover 76 procent in China dat daarmee het hoogst scoort, en 42 procent in Australië dat onderaan staat (zie figuur 1).
 
Sanderse: "Naast het investeren in digitale strategieën moeten werkgevers plannen maken om oudere werknemers daarin te betrekken. Automatisering werkt namelijk het best in combinatie met menselijke vaardigheden."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
 Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
 Drie handige kantoorapps in 2019
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gezondheidzorg in 2030 grotendeels digitaal
 Artificial Intelligence: voordelen maar ook risico’s door opkomst robots
 Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
 Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
Zwitserse superaccu op komst? (1) 
top10
Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
Drie op de tien werknemers ervaren informatieovervloed
Drie handige kantoorapps in 2019
Papieren data nog steeds onveilig
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
Politieke verschuivingen vergroten risico's Europees bedrijfsleven
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Tinder populairste dating app in Nederland
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
meer top 10