zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Extra aflossing hypotheek leidt tot oververzekering overlijdensrisicoverzekering

10 augustus 2018 - Mensen met een hypotheek blijken vaak oververzekerd te zijn voor hun overlijdensrisicoverzekering. De reden hiervoor is dat steeds meer Nederlanders extra aflossen op hun hypotheek, maar de hoogte van het verzekerd bedrag van hun overlijdensrisicoverzekering niet aanpassen.

Hierdoor kunnen veel Nederlandse huishoudens makkelijk besparen op hun maandelijkse kosten.



Onderzoek
Uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net onder 516 huishoudens met een hypotheek, is gebleken dat 99 procent van de huishoudens die extra hebben afgelost op hun hypotheek, oververzekerd zijn voor hun overlijdensrisicoverzekering. Zij hebben de hypotheekschuld tijdens de looptijd omlaag gebracht, maar het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering hierop niet laten aanpassen. Hierdoor zijn ze oververzekerd en betalen ze maandelijks onnodig te veel premie. In veel gevallen laten Nederlandse huizenbezitters duizenden euro's liggen.

Extra aflossen hypotheek
De jaren van crisis zijn voorbij waarin Nederlanders minder geld hebben uitgegeven. Nu het vertrouwen in de economie de afgelopen jaren is gestegen, geven Nederlanders makkelijker geld uit. Niet alleen aan etentjes, vakanties en andere luxere uitgaven, maar ook aan het verbouwen van de woning en het extra aflossen van de hypotheek. Steeds meer Nederlanders lossen extra af op de hypotheek en dat komt grotendeels doordat de rentes op spaarrekeningen een stuk lager zijn dan de meeste hypotheekrentes.
De heer Schouten, initiatiefnemer van de Uitvaartverzekeringwijzer, zegt hierover "Bij het extra aflossen van de hypotheekschuld vergeten mensen bijna altijd het bedrag van de overlijdensrisicoverzekering aan te passen. Maar liefst 99 procent van de onderzochte huishoudens, die ook daadwerkelijk extra hebben afgelost, lieten weten dat ze het het verzekerd bedrag van hun overlijdensrisicoverzekering niet hebben laten aanpassen."

Veel onwetendheid
Bij een autoverzekering en reisverzekering weten mensen dat ze gemakkelijk de dekking kunnen aanpassen. Echter wist 86 procent van de respondenten niet dat het aanpassen van het verzekerd bedrag bij overlijdensrisicoverzekeringen ook mogelijk is. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij het kopen van een woning is in Nederland niet bij de wet verplicht, maar wordt wel vaak verplicht door de hypotheekverstrekker.
Uitvaartverzekeringwijzer.net vindt het de taak van hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs om mensen hierover te informeren als ze een extra aflossing doen op hun hypotheek. Ook wil Uitvaartverzekeringwijzer mensen die geen extra aflossing hebben gedaan op hun hypotheek, maar wel al jarenlang hun hypotheek aflossen erop attenderen dat het verstandig kan zijn om tussentijds contact op te nemen met hun overlijdensrisicoverzekeraar om te controleren of ze ook kunnen besparen.
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Geen loonstijging? Dan volgend jaar minder hypotheek
 Hypotheeknormen 2018 - loonstijging zorgt voor hogere leencapaciteit
 'Versnelde afbouw hypotheekrente toomt prijsstijgingen huizen in'
 Risico’s op te hoge hypotheeklasten na pensioen
 
 
reacties
 
Kitty  |   | 
27-08-2018
 | 
10:03 uur
Oververzekering lijkt me niet het juiste woord. Ik ga er vanuit dat de overlijdensrisicoverzekering het volle bedrag uitkeert. Dan blijft er geld over voor de nabestaande(n).

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10