zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

166. 000 Nederlanders zouden in de bouw willen werken

1 augustus 2018 - In Nederland zijn er 166.000 werkenden die een overstap naar de bouw als een aantrekkelijk alternatief omschrijven. Alleen al met de werknemers uit de metaalindustrie en de groothandel die de overstap zouden willen maken, zou het tekort opgelost kunnen worden.

En zou er dus meer dan voldoende arbeidspotentieel in Nederland beschikbaar zijn om het tekort in de bouw op te vangen. Waar in 2016 3,5 procent van de jongeren onder de 25 jaar de bouw als een aantrekkelijk alternatief zag voor de sector waar zij toen werkte is dit nog maar 2,1 procent in 2018. De aantrekkelijkheid van de bouw als alternatieve sector onder jongeren is daarmee met 40 procent gedaald. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group naar het arbeidspotentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor de analyses is het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek gebruikt dat jaarlijks onder 16.000 personen wordt afgenomen.


 
De bouw steeds minder aantrekkelijk onder jongeren
Zag in 2016 nog 3,5 procent van de werkende jongeren de bouw als interessant alternatief, is dit in 2018 gezakt naar 2,1 procent. Ook in de groep tot 35 jaar is de populariteit gedaald (index: 93) alsmede in de groep tussen de 45-55 jaar (index: 68). Alleen in de groep 35-45 jaar is de populariteit gestegen (index: 150), maar dit is onvoldoende om het totaal te compenseren. Vooral onder praktisch en middelbaar opgeleide mannen is de bouw aantrekkelijk.
"Ondanks de dalende aantrekkelijkheid van de bouw als alternatief voor de huidige baan, is er op korte termijn meer dan drie keer meer arbeidspotentieel in Nederland voorhanden dan er tekorten zijn. De tekorten in de bouw zijn eerder het gevolg van het niet structureel werken aan de aantrekkelijkheid van de sector in brede zin en naar de jongere generaties in het bijzonder. Maar ook professionele arbeidsmarktbewerking en het verbeteren van het arbeidsvoorwaardelijke aanbod, zowel primair als secundair, spelen de tekorten in de hand. Goedkoper talent uit het buitenland halen is geen duurzame oplossing voor een structureel arbeidsmarktprobleem in de bouw," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group.
 
Uit welke sectoren wil men overstappen naar de bouw?
Ruim zes procent van de werknemers in de metaalindustrie/metalektro en vijf procent van werknemers in de groothandel zou de overstap naar de bouw willen maken. In totaal zou dat over 48.500 personen gaan en daarmee zou een groot deel van de schaarste in de bouw op korte termijn op te lossen zijn. Echter, het probleem wordt zo wel verlegd naar andere sectoren.
Wanneer we niet naar de ‘relatieve’ populariteit kijken, en alleen naar het absolute aanbod dat naar de bouw zou willen stappen, dan zien we dat naast metaalindustrie en groothandel, het arbeidspotentieel voor de bouw ook werkzaam is in het onderwijs, de zorg en de detailhandel. Dit potentieel wordt vooral bepaalt doordat er veel mensen in deze sectoren werken niet altijd omdat dit meteen voor de hand ligt

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
 De gevaarlijkste banen in Nederland en hoeveel ze verdienen
 Energieneutraal pand biedt voordelen
 'Zaag de nieuwe bouwwet in tweeën'
 
 
reacties
 
Mike  |   | 
1-08-2018
 | 
15:43 uur
Wellicht dat de overheid hier meer bij zou kunnen helpen.
We kunnen toe werken naar een Deens systeem waarin de overheid zeer actief is in het helpen met omscholen, mede waardoor mensen ook veel korter zonder werk zitten.
De economische voordelen zijn groot.
Henk  |   | 
5-04-2021
 | 
16:09 uur
Jammer om te lezen dat de bouw niet populair is onder jongeren. Ik ben dan ook een voorstander voor het omscholen van werknemers en het aantrekkelijker maken van een baan in de bouw. Naar mijn mening zou de overheid hier een belangrijke rol in moeten spelen.
Stukadoor  |   | 
17-08-2022
 | 
11:07 uur
Ik ben het helemaal eens met Henk, eeuwig zonde. Een theoretische opleiding wordt verlekkerd, juist nu we mensen die goed met hun handen kunnen werken nodig hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10