zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

166. 000 Nederlanders zouden in de bouw willen werken

1 augustus 2018 - In Nederland zijn er 166.000 werkenden die een overstap naar de bouw als een aantrekkelijk alternatief omschrijven. Alleen al met de werknemers uit de metaalindustrie en de groothandel die de overstap zouden willen maken, zou het tekort opgelost kunnen worden.

En zou er dus meer dan voldoende arbeidspotentieel in Nederland beschikbaar zijn om het tekort in de bouw op te vangen. Waar in 2016 3,5 procent van de jongeren onder de 25 jaar de bouw als een aantrekkelijk alternatief zag voor de sector waar zij toen werkte is dit nog maar 2,1 procent in 2018. De aantrekkelijkheid van de bouw als alternatieve sector onder jongeren is daarmee met 40 procent gedaald. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group naar het arbeidspotentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor de analyses is het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek gebruikt dat jaarlijks onder 16.000 personen wordt afgenomen.


 
De bouw steeds minder aantrekkelijk onder jongeren
Zag in 2016 nog 3,5 procent van de werkende jongeren de bouw als interessant alternatief, is dit in 2018 gezakt naar 2,1 procent. Ook in de groep tot 35 jaar is de populariteit gedaald (index: 93) alsmede in de groep tussen de 45-55 jaar (index: 68). Alleen in de groep 35-45 jaar is de populariteit gestegen (index: 150), maar dit is onvoldoende om het totaal te compenseren. Vooral onder praktisch en middelbaar opgeleide mannen is de bouw aantrekkelijk.
"Ondanks de dalende aantrekkelijkheid van de bouw als alternatief voor de huidige baan, is er op korte termijn meer dan drie keer meer arbeidspotentieel in Nederland voorhanden dan er tekorten zijn. De tekorten in de bouw zijn eerder het gevolg van het niet structureel werken aan de aantrekkelijkheid van de sector in brede zin en naar de jongere generaties in het bijzonder. Maar ook professionele arbeidsmarktbewerking en het verbeteren van het arbeidsvoorwaardelijke aanbod, zowel primair als secundair, spelen de tekorten in de hand. Goedkoper talent uit het buitenland halen is geen duurzame oplossing voor een structureel arbeidsmarktprobleem in de bouw," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group.
 
Uit welke sectoren wil men overstappen naar de bouw?
Ruim zes procent van de werknemers in de metaalindustrie/metalektro en vijf procent van werknemers in de groothandel zou de overstap naar de bouw willen maken. In totaal zou dat over 48.500 personen gaan en daarmee zou een groot deel van de schaarste in de bouw op korte termijn op te lossen zijn. Echter, het probleem wordt zo wel verlegd naar andere sectoren.
Wanneer we niet naar de ‘relatieve’ populariteit kijken, en alleen naar het absolute aanbod dat naar de bouw zou willen stappen, dan zien we dat naast metaalindustrie en groothandel, het arbeidspotentieel voor de bouw ook werkzaam is in het onderwijs, de zorg en de detailhandel. Dit potentieel wordt vooral bepaalt doordat er veel mensen in deze sectoren werken niet altijd omdat dit meteen voor de hand ligt

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
 Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
 Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
 De gevaarlijkste banen in Nederland en hoeveel ze verdienen
 Energieneutraal pand biedt voordelen
 'Zaag de nieuwe bouwwet in tweeën'
 
 
reacties
 
Mike  |   | 
1-08-2018
 | 
15:43 uur
Wellicht dat de overheid hier meer bij zou kunnen helpen.
We kunnen toe werken naar een Deens systeem waarin de overheid zeer actief is in het helpen met omscholen, mede waardoor mensen ook veel korter zonder werk zitten.
De economische voordelen zijn groot.
Henk  |   | 
5-04-2021
 | 
16:09 uur
Jammer om te lezen dat de bouw niet populair is onder jongeren. Ik ben dan ook een voorstander voor het omscholen van werknemers en het aantrekkelijker maken van een baan in de bouw. Naar mijn mening zou de overheid hier een belangrijke rol in moeten spelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Customer experience verbeteren met digitalisatie supplychain
reacties
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
Subsidie voor ondernemende uitvinders (1) 
Optimisme technische bedrijven overstijgt coronacrisis (1) 
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af (1) 
Marketeer mist kennis van online marketing (1) 
Nederlander werkt na corona liever niet meer tegelijk met partner vanuit huis (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
De belangrijkste trends in mobile voor de zakelijke markt
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken
Pandemie inspireert Nederlanders tot gerichte om- en bijscholing naar banen van toekomst
Nederlandse sollicitant omschrijft zichzelf het vaakst als ‘teamplayer’, ‘gemotiveerd’ en ‘ambitieus’
Nederlandse werknemer wil nieuwe digitale vaardigheden
De toekomst van IT innovaties in vijf opvallende steden
Een op de vijf managers let op etniciteit bij aannemen medewerkers
Bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware
meer top 10