zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven gouden beveiligingsmaatregelen die bijdragen aan het voldoen aan de AVG

5 juni 2018 - De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) schrijft voor dat u maatregelen moet treffen om door u beheerde persoonsgegevens te beschermen tegen lekken en misbruik. Maar nu de AVG een feit is, zorgt die niet erg specifieke beschrijving wellicht voor hoofdbrekens.

Want wat moet u dan precies aan maatregelen treffen om compliant te zijn aan bovenstaande eis uit de AVG/GDPR? Thom Otten, security consultant bij Traxion, geeft in dit artikel antwoord op die vraagZwakke plekken
Als u wilt voldoen aan de AVG, kunt u een aantal maatregelen treffen, die zeker zullen bijdragen tot het verkleinen van het aantal zwakke plekken en/of gaten (= kwetsbaarheden) in uw infrastructuur, die gebruikt kunnen worden om data te lekken. Zo is er een aantal zwakke plekken die, als u die niet op orde hebt, vrijwel zeker naar voren zullen komen in een assessment, audit en/of pentest. Hieronder zijn de meest prangende opgesomd.

Versleutel gegevens – door gegevens in uw database versleuteld op te slaan en gegevens versleuteld te transporteren, beperkt u de schade op het moment dat iemand ongeautoriseerd toegang krijgt tot uw database en/of netwerk.
 
Laat alle IT-componenten zichzelf identificeren als ze met elkaar communiceren zorg ervoor dat alle IT-systemen en IT-componenten in uw infrastructuur een digitaal paspoort (certificaat) hebben, zodat ze alleen met vertrouwde systemen communiceren en data uitwisselen. Zorg er ook voor dat het juiste certificaat wordt gebruikt en dat het op een veilige manier geconfigureerd is op het IT-systeem, de (web)applicatie, de website en de netwerk-IT-component, zodat zo weinig mogelijk personen en IT-apparaten certificaten kunnen namaken.

Breng in kaart wie toegang hebben tot uw gegevens – en geef mensen alleen toegang wanneer dat nodig is. Beperk waar mogelijk het aantal gebruikers dat een admin-account heeft en/of meer dan normale rechten heeft. Maar denk ook aan de batch-user-accounts en systeemaccounts die gebruikt worden in bijvoorbeeld interfaces en onderhoudsfuncties van een applicatie. Maak deze accounts inactief op het moment dat ze niet nodig zijn en sla de wachtwoorden op in een virtuele kluis.
 
Zorg dat systemen up-to-date zijn – verouderde systemen vormen vaak een kwetsbare plek voor criminelen op zoek naar gevoelige gegevens, temeer doordat de fabrikant bij de release notes van de nieuwere versie publiceert welke verbeteringen zijn aangebracht. Het is vrij eenvoudig te achterhalen, zonder daarvoor toegang tot de software zelf te hebben, welke versie bij u aanwezig is.
 
Gebruik multifactor-authenticatie – bijvoorbeeld door klanten zich in twee stappen te laten aanmelden voor een online portal: zowel met hun inloggegevens als een code die ze op hun mobiele telefoon ontvangen. Zo beperkt u de schade als iemand zijn of haar inloggegevens al dan niet bewust deelt met derden.
 
Scheid applicatie en database – verklein de kans op ongeautoriseerde toegang tot uw data door de database in een ander, gescheiden netwerksegment te plaatsen dan de applicatie. Zet uw database niet rechtstreeks in verbinding met het internet.
 
Leer van best practices volg bij het inrichten of ontwikkelen van systemen of applicaties de beveiligingsrichtlijnen van leveranciers. Houd ook de best practices van informatiebeveiligingsorganisaties in de gaten.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
 Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
 Betere werksfeer vermindert werkstress
 

Gerelateerde nieuwsitems

 AVG-boetes in Europa lastig verzekerbaar
 AVG is slechts de eerste stap richting een robuust privacybeleid
 Vijf tips voor het verbeteren van de visuele privacy
 Veiligheidsrisico's papieren data onderschat bij invoering AVG
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing [ebook]
In het ebook ‘Verbeter in 10 stappen je email marketing’ van Spotler ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Benieuwd?
Download het ebook
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ergonomisch werken is gezond werken
reacties
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
Tips voor het verkrijgen van financiering in farmaceutische sector (1) 
Marketeers weten niet waarom ze online video inzetten (1) 
Drie tips voor optimale cybersecurity (1) 
top10
Vier must-do’s voor een Paris Proof kantoorpand
Vrouwen verdienen minder vanwege onterechte ongeschiktheid
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa
Outplacement vaker succesvol, niet voor oudere medewerkers
Nooit meer een ‘Blue Monday’!
Netwerk belangrijkste manier om nieuwe baan te vinden
CIO: digitaliseren workflows verbetert resultaten cruciale bedrijfsfuncties
Vanaf 2020 duurzamer ondernemen met duurzame koeltechniek
36 procent van de werknemers komt niet los van het werk
Arnoud van Vliet verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2019
meer top 10