zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

AVG is slechts de eerste stap richting een robuust privacybeleid

29 mei 2018 - Sinds de aankondiging van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in april 2016, kregen bedrijven twee jaar de tijd om aan de strengere privacyregels te voldoen.

Mailtjes waarin nieuwe privacyvoorwaarden worden voorgeschoteld en we door bedrijven bijna worden gesmeekt om na 25 mei in contact te blijven, overspoelen onze inbox. De AVG is voorpaginanieuws. Vanaf nu kunnen bedrijven dan ook worden geconfronteerd met hoge boetes en moeten zij zich kunnen verantwoorden wanneer zij nog niet aan de nieuwe maatregelen voldoen.


In onze samenleving, waar regels en wetgeving centraal staan, is het belangrijk voor bedrijven te onthouden dat de AVG geen einddoel is. In plaats daarvan is het een uitgangspositie die ons het komende decennium stuurt richting een sterk, meer consumentgericht privacybeleid. Met dit beleid kunnen we het gebruik van gegevens controleren op een manier die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen, omdat we gewoonweg niet kunnen voorspellen welke nieuwe technologieën in de toekomst beschikbaar zijn. De AVG is een reis en we zijn nog lang niet op de eindbestemming aangekomen.

De geschiedenis van de AVG
De AVG is ontwikkeld om de privacy van Europeanen te beschermen en de wetgeving rondom gegevensbescherming binnen de EU te vereenvoudigen en harmoniseren. Een nieuwe manier om het gebruik en beheer van gegevens te reguleren, is van essentieel belang voor zowel consumenten als bedrijven. De bestaande wetgeving moest worden aangepast aan de wereld waar we ons nu in bevinden, omdat er bij het opstellen hiervan geen rekening is gehouden met de komst van big data en alomtegenwoordige online social media platforms.
Een aanzienlijk aantal bedrijven heeft echter traag gehandeld en een afwachtende houding aangenomen waardoor veel bedrijven nog niet klaar zijn voor de AVG. Kleinere bedrijven lijken er het meeste moeite mee te hebben. Dit komt waarschijnlijk doordat ze niet zomaar een Data Protection Officer in dienst kunnen nemen, of doordat ze niet in staat zijn enorme middelen in te zetten om te voldoen aan de grote veranderingen in de wetgeving en onduidelijkheid over de handhaving hiervan.
Maar laat een ding duidelijk zijn: er is geen reden voor deze ondernemingen om bang te zijn voor de impact van de AVG. Als deze bedrijven kunnen aantonen dat ze aanzienlijke inspanningen leveren om aan de eisen te voldoen, biedt het hen eerder een kans om dichterbij de klant te komen, zich te onderscheiden ten opzichte van hun concurrenten en sneller te reageren op de ontwikkeling van nieuwe technologie.

Na mei 2018
Hoewel we bij de oprichting van eerdere wetgeving rondom de beveiliging van gegevens ons niet konden voorstellen hoe we nu met gegevens omgaan, hebben we wel geleerd hoe onvoorspelbaar de technologische toekomst is. Innovatie en markten ontwikkelen zich snel en op een manier die zelfs met de beste beleidsinspanningen niet is bij te benen. Dit betekent niet dat de AVG hier geen rekening mee houdt, want de 99 artikelen die zijn opgesteld, zijn op zekere hoogte toekomstbestendig. Toch is het denkbaar dat ook de AVG op zeker moment achterhaald is en moet worden aangepast.
"De AVG stelt een nieuwe privacynorm," legt David T. Blonder, DPO bij BlackBerry, uit. "Bedrijven moeten vanaf nu bedenken hoe ze nieuwe oplossingen kunnen implementeren, waarbij privacy is gewaarborgd. Of het nu gaat om productaanbiedingen of andere bedrijfsactiviteiten. Organisaties mogen niet vergeten dat de AVG niet altijd hetzelfde blijft. 25 mei was de start van een proces waar geen einde aan komt."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
 Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
 Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt daar niet naar
 De lat moet hoger op het gebied van privacy
 Omslag naar datagedreven beveiligingscultuur in het AVG-tijdperk
 Bedrijfsleven nog lang niet klaar voor Europese privacywet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Hoe maak je geweldige onderwerpregels: 40 voorbeelden [white paper]
In dit document van Spotler vind je een verzameling van 40 succesvolle onderwerpregels. Ook geven we do's en don'ts van onderwerpregels en uitleg hoe je deze het beste kunt testen. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
Belasting en kerstpakketten: hoe zit dit precies voor de ondernemer
reacties
Marketeers besteden video steeds meer uit (1) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (1) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
Vijf eigenschappen van succesvolle CEO's (1) 
De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren  (1) 
Wereldwijde faillissementen stijgen nog sneller dan verwacht (1) 
De kater na carnaval: feestvierders nemen vrije dagen op  (1) 
top10
De meest populaire werkgevers per provincie
De top tien startups waar talent wil werken
40 procent vindt zijn/haar baan niet zinvol
Marketeers besteden video steeds meer uit
CISO’s worstelen met beveiligingsbudget en minder vaardig personeel
Werknemer niet enthousiast over nieuwe werkgever
Zorgmedewerkers zien al twee jaar geen verbetering in ICT-voorzieningen
De waarde van een post mortem onderzoek na een cyberaanval
Optimaliseer de software supply chain voor meer succes
Ruim 50 procent wil ook lid van Koningshuis als designated survivor
meer top 10