zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

AVG-boetes in Europa lastig verzekerbaar

29 mei 2018 - Civielrechtelijke boetes voor schending van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei inging, zijn binnen Europa vooralsnog alleen met zekerheid verzekerbaar in Finland en Noorwegen. In Nederland is dekking voor een AVG-boete niet vanzelfsprekend.

Strafrechtelijke boetes zijn vrijwel nooit verzekerbaar. Daardoor lopen talloze Europese organisaties het risico op forse financiële verliezen.


Dat blijkt uit onderzoek van Aon en DLA Piper naar de verzekerbaarheid van AVG-boetes in Europa en van gevolgschade voor zaken als gerechtelijke procedures, onderzoeken en claims. Ter vergelijk werd ook de verzekerbaarheid van andere overheidsboetes onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in de handleiding ‘The price of data security’ (De prijs van gegevensbeveiliging).
Met de ingang van de AVG lopen organisaties een aanzienlijk groter risico bij het beheren en opslaan van hun persoonsgegevens. Boetes voor schending van de bepalingen die in de AVG zijn opgenomen kunnen oplopen tot twintig miljoen euro of vier procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf of bedrijvengroep. Daar komt bij dat eventuele negatieve publiciteit veel schade aan de reputatie en daarmee de marktpositie van een bedrijf kan aanbrengen.

Zelf straffen opleggen
Hoewel administratieve boetes onder de AVG civielrechtelijk van aard zijn, mogen Europese lidstaten onder de AVG ook zelf straffen opleggen voor een onwetmatige omgang met persoonsgegevens. Bij deze vertaling van de AVG naar lokale wetgeving wordt er in veel Europese landen voor gekozen de boetes strafrechtelijk te bepalen en daarom zijn deze niet verzekerbaar.
In twintig van de 30 onderzochte landen – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje – worden AVG-boetes daarom in het algemeen als onverzekerbaar beschouwd. In acht landen, waaronder Nederland, hangt de verzekerbaarheid van AVG-boetes af van de specifieke details per geval, bijvoorbeeld of het gedrag van de verzekerde laakbaar is en of de boete eventueel alsnog strafrechtelijk wordt geclassificeerd.

Gevolgkosten wel verzekerbaar
"Ook al is de dekking van AVG-boetes beperkt, verzekeringen blijven een belangrijk onderdeel van de risicobeheersingsstrategie van organisaties ten aanzien van de AVG," vertelt Maarten van Wieren, managing director van Aon Cyber Solutions Group. Bijkomende kosten bij overtreding van de AVG zijn onder meer kosten voor gerechtelijke procedures, juridisch onderzoek, herstelmaatregelen en het informeren en compenseren van getroffen betrokkenen. "Deze gevolgschade kan hoog oplopen en is vrijwel altijd verzekerbaar," aldus Van Wieren.
"Organisaties die dat nog niet hebben gedaan, moeten in rap tempo hun kwetsbaarheden ten aanzien van de AVG in kaart brengen," aldus Prakash (PK) Paran, Partner en co-Chair van Global Insurance Sector bij DLA Piper. Hij raadt organisaties aan om verzekeringspartners actief te betrekken bij hun risico-overdracht en crisisplannen. Verzekerbaarheid moet niet de enige inzet zijn. "Met een gedegen voorbereiding op incidenten beschermt u ook uw reputatie, klanten, de bredere markt en uw verstandhouding met regelgevende instanties. Daarmee is het een kwestie van verantwoordelijkheid."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
 Consument wil dat boete gestolen persoonsgegevens naar slachtoffers gaat
 Helft medewerkers niet bekend met wetgeving vertrouwelijke gegevens
 Miljoenenboetes dreigen door afwachtende houding
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10