zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren

21 maart 2018 - Op 23 en 26 maart speelt Oranje de eerste oefeninterlands met Ronald Koeman als bondscoach. Koeman als voetballer niet alleen het EK en de Champions League, maar kan hopelijk ook het Nederlands voetbalelftal weer glans geven.

Edwin Hansma, een expert in gedragsverandering binnen organisaties, stelt dat managers en leidinggevenden vijf zaken van onze bondscoach kunnen opsteken. 


Hansma, een van de oprichters van FYNCH, vindt sport een logische metafoor voor het samenstellen en begeleiden van teams: "Trainers hebben managerskwaliteiten nodig om een team aan te sturen. Koeman heeft die kwaliteiten als geen ander. Hij geeft richting, perspectief en hoop, richt zijn team in op de omgeving, selecteert de juiste spelers en laat ze doen waar ze goed in zijn, maakt de gekozen richting concreet en creëert een omgeving waarin plezier rendeert. Managers die Koeman als voorbeeld nemen, merken dat de prestaties van hun team verbeteren."
 
1: Geef richting, perspectief en hoop
Koeman vertelde in een recent interview dat er wat moet veranderen bij Oranje. We hebben nu niet de beste spelers ter wereld, maar horen wel thuis op EK’s en WK’s. Daarmee geeft Koeman het Nederlandse voetbal weer richting, perspectief en hoop. Koeman doet in feite wat Van Gaal tijdens het WK in 2014 deed. Hij overtuigde zijn spelers dat ze tot veel meer in staat waren dan ze zelf voor mogelijk hielden. Het Nederlands elftal kreeg als doel om bij de laatste vier te eindigen: dat zorgde voor begeisterung en uiteindelijk een plek in de zo gewenste halve finale. Denk daarom als manager of leidinggevende na over de richting en het perspectief van de organisatie. Creëer een omgeving waarin uw medewerkers laat geloven dat dit perspectief haalbaar is.
 
2: Richt uw team in op de omgeving
Toen Koeman coach bij Feyenoord was, durfde hij met de Nederlandse voetbal-traditie te breken door met vijf verdedigers te spelen. Succesvolle trainers en managers staan stil bij hun omgeving, of het nou sterke tegenstanders of veranderingen in een bedrijfstak zijn. Op basis van die informatie, en de gewenste richting, richten ze hun team in. Verwacht u bijvoorbeeld dat u nieuwe oplossingen voor bestaande problemen moet bedenken, dan is het zaak om de meest creatieve professionals de ruimte te geven. Managers en leidinggevenden moeten dan ook geregeld stilstaan en herbezinnen.
 
3: Selecteer de juiste spelers en laat ze doen waar ze goed in zijn
De spelers die de voorselectie van Oranje hebben gehaald, spelen allemaal wekelijks in de rol die Koeman voor ze voor ogen heeft. Net als in het voetbal, moet je zorgen dat iedereen op de juiste plek speelt. Ontdek dus waar werknemers energie van krijgen, welke talenten ze bezitten en wat hun ambities zijn. Als u deze laat aansluiten op hun taken, dan ontstaat er bevlogenheid op de werkvloer. Dit is voor menigeen meer waard dan een goed salaris of veel vrije dagen. Misschien wil jouw medewerker wel op goal staan, in plaats van in de spits. Hier kom u alleen maar achter als u zich écht verdiept in de medewerker – en ze dus selecteert voor de rol waarin ze zich thuis voelen."
 
4: Maak de gekozen richting concreet
Koeman staat erom bekend dat hij dingen helder kan uitleggen. Voetbaltermen als ‘diep gaan’, ‘kort dekken’ of ‘breed houden’, snap u pas als u het ziet gebeuren. Als manager of leidinggevende moet u energie investeren in het concreet maken van de gewenste richting. Termen als ‘klantgericht’, ‘innovatie’, ‘ownership’ en ‘ondernemerschap’ blijven containerbegrippen, als u ze niet samen met uw werknemers vertaalt naar concreet gedrag op de werkvloer. Geef medewerkers voorbeelden, bespreek ervaringen en implementeer spelvormen. Medewerkers leren nieuw gedrag niet vanuit een theorieboek; Koeman is ook een goede trainer omdat hij af en toe op het trainingsveld staat.
 
5: Creëer een omgeving waarin plezier rendeert
Veel voetballers begonnen met voetballen op een pleintje. Daar speelden ze nog niet voor miljoenen, maar voor hun plezier. Koeman snapt dat voetballers ook voetballen omdat het leuk is. Een andere omgeving, een nieuwe richting en andere voetballers zorgen dat de lol weer terugkomt bij Oranje. Organisaties die een omgeving creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen en kiezen voor een menswaardige aanpak, verlagen de stress en verhogen de productiviteit van die mensen. Het zorgt ervoor dat medewerkers beter zijn in wat ze doen en dat het werk minder energie kost. Als manager of leidinggevende bent u de aangewezen persoon om deze omgeving te creëren."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op vijf luncht het liefst alleen
 Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
 Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerkers waarderen coachend leiderschap
  Generatie Y zoekt coach of mentor, geen ‘baas’
 De echte waarde van coachend leiderschap
 Helft Nederlandse managers ziet zichzelf niet als coach
 
 
reacties
 
Herman Oosterhof  |   | 
21-03-2018
 | 
08:47 uur
Ja, toeschouwers hebben het pas door als ze het zien.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips & inspiratie voor je decembermailing [white paper]
December biedt marketeers de kans om iets extra’s te doen met email marketing. Maar juist door alle feestdagen is het een drukke maand, dus waar moet je beginnen? Spotler helpt je op weg met dit vrolijke white paper vol inspirerende mailings!
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Collectieve zorgverzekering voor uw werknemers
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris (1) 
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
top10
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken
Drie voorbeelden van CEO-fraude in Nederland
Nicoline van Leersum wint vijftiende editie van de Young Captain Award
Organisaties gaan Artificial Intelligence verder opschalen in 2020
Meer dan helft cybersecurity-meldingen krijgt niet voldoende aandacht
Hoe kiest een groeibedrijf tussen vast of tijdelijk personeel?
Hoe behoudt u medewerkers voor de organisatie?
Drie op tien werknemers vinden dat organisatie digitaal achterloopt
Uitstelgedrag: energie in de verkeerde dingen
Perry van der Weyden is CIO of the Year 2019
meer top 10