zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondanks opmars blijft Emerging Markets Debt rendementskansen bieden

20 maart 2018 - Opkomende markten hebben in de afgelopen kwarteeuw stevige economische vooruitgang geboekt. Voor veel beleggers bieden ze mogelijk aantrekkelijke rendementen.

Deze landen maken een inhaalslag ten opzichte van de ontwikkelde wereld en sinds 2000 is hun reële bbp-groei zelfs hoger. Ondanks deze snelle opmars  bieden obligaties uit opkomende markten (Emerging Market Debt, EMD) nog steeds aanzienlijke premies ten opzichte van obligaties uit ontwikkelde markten. Dit blijkt uit een analyse van NN Investment Partners (NN IP).


 
Hoogste effectieve rente
Uit de analyse blijkt dat EMD in lokale valuta’s wereldwijd de hoogste yield (effectieve rente) van gemiddeld 6,08 procent biedt, terwijl EMD in harde valuta gemiddeld 5,7 procent oplevert. Bedrijfsobligaties uit opkomende markten bieden een yield van gemiddeld 4,94 procent. De gemiddelde yield op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties bedraagt slechts 2,86 procent en dat op tienjaars Duitse Bunds slechts 0,65 procent.
 
Scala aan mogelijkheden
Marcelo Assalin, Head of Emerging Market Debt bij NN Investment Partners, licht toe:  "EMD staat voor een geavanceerd en divers scala aan mogelijkheden. Historisch gezien zijn de yields op alle subcategorieën van EMD hoger dan de overeenkomstige yields op instrumenten uit ontwikkelde markten en we verwachten dat deze trend zich zal voortzetten. Dit omdat het groeiverschil tussen opkomende en ontwikkelde markten groter wordt en het verschil in yield tussen opkomende en ontwikkelde obligaties nog altijd aanzienlijk is. Staats- en bedrijfsobligaties uit opkomende landen bieden een extra premie ten opzichte van de subcategorieën van Amerikaanse staatsobligaties. Beide categorieën hebben, historisch gezien, in alle kwaliteitssegmenten aantrekkelijke, hogere rentes geboden dan obligaties van ontwikkelde markten."
 
Factoren voor rendement
Marcelo Assalin zet de belangrijkste factoren voor het rendement van de beleggingscategorie op een rij:
 
Inhaalslag
Door wereldwijde macroveranderingen zijn opkomende economieën uit hun lokale varkenscycli van de jaren tachtig en negentig gebroken en sneller gaan groeien. Factoren zoals een hogere productiviteitsgroei en gunstige demografische trends hebben vanaf 2000 gezorgd voor een hogere groei dan in ontwikkelde economieën.
 
Toenemende kredietwaardigheid
In de afgelopen twee decennia hebben beleidsmakers veel maatregelen genomen die de kredietwaardigheid van opkomende landen hebben verbeterd. Denk aan het terugdringen van de buitenlandse schuldenlast, liberalisering van vaste wisselkoersen, het opbouwen van deviezenreserves en op inflatie gerichte monetaire beleidskaders.
 
Minder kwetsbaar voor externe factoren
Door de ontwikkeling van de lokale obligatiemarkten hebben opkomende markten buitenlandse schulden kunnen vervangen door schulden in lokale valuta’s. Hierdoor is de schuld minder gevoelig voor schommelingen in de wisselkoersen en zijn de landen veel minder kwetsbaar voor externe factoren.
 
Diversificatie
Dankzij de verdieping van de kapitaalmarkten en de komst van diverse subcategorieën biedt EMD nu een grote verscheidenheid aan kredietkwaliteit, aantrekkelijke rendementen en regionale spreiding.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie categorieën die bij stijgende rentes interessant zijn voor obligatiebeleggers
 Aanwijzingen voor verdere verbetering in opkomende markten
 Toenemende instroom in harde valuta obligaties van opkomende landen
 Goede vooruitzichten EMD, ondanks hogere rentes en sterke dollar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10