zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier overtuigingen die de man-vrouwverdeling in uw IT-organisatie helpen verbeteren

8 maart 2018 - Vandaag, Internationale Vrouwendag, is bij uitstek de dag waarop we stilstaan bij de prestaties van vrouwen door te tijd heen. Zelfs in deze moderne tijd is het belangrijk dat we aandacht besteden aan gendergelijkheid, aangezien dit op veel (werk)gebieden nog niet zo vanzelfsprekend is.

Mark Barrenechea, CEO en CTO van OpenText, is ervan overtuigd dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om een gelijk man-vrouwverdeling in de IT-branche en deelt vier inzichten die gendergelijkheid in IT helpen verbeteren.



Gendergelijkheid cruciaal voor succes
Slechts 28 procent van de behaalde diploma’s in computerwetenschappen is behaald door vrouwen. Het aandeel vrouwen in de IT-branche is echter nog kleiner; slechts achttien procent van de werknemers in IT-bedrijven is vrouw. "Voor ons betekent gendergelijkheid 50:50, we moeten streven naar deze verhouding in technologie en andere industrieën. We blijven er ondubbelzinnig van overtuigd dat gendergelijkheid cruciaal is voor het succes van de IT-sector in het geheel, en dat het bijdraagt aan een eerlijke en productieve samenleving," aldus Barrenechea.

Ontbrekende visies
De man-vrouw-verdeling in de wereld is om en nabij gelijk. Wanneer we technologie ontwikkelen voor deze wereld, is het volgens OpenText belangrijk dat beide seksen evenzeer betrokken zijn bij de ontwikkelingen en toepassingen ervan. Barrenechea: "Gendergelijkheid is van essentieel belang voor alle industrieën, want innovatie is zonder gendergelijkheid niet volledig. Te weinig representativiteit voor één van beide seksen zou betekenen dat talenten, ervaringen, perspectieven en visies zouden ontbreken."

Vier overtuigingen die de kloof helpen verkleinen
De CEO daagt zichzelf en de IT-sector uit echte stappen te zetten om gendergelijkheid te bereiken. Ook al hanteert OpenText een eerlijk loonbeleid en ligt de verdeling van het personeelsbestand met 29 procent vrouwen en 71 procent mannen ver boven het gemiddelde, Barrenechea is nog niet tevreden. Door rekening te houden met zijn vier overtuigingen, is hij vastberaden om de gendergelijkheid binnen zowel zijn bedrijf, als de IT-branche te verbeteren.
 
  • We moeten onze kinderen aanmoedigen
    Volgens Barrenechea is het belangrijk om kinderen in een vroeg stadium kennis te laten maken met technologie en nieuwsgierigheid naar technische snufjes bij jonge kinderen te stimuleren. "Het is belangrijk om technologie en de waarde van bèta-programma’s en technische studies te promoten, zowel bij meisjes als jongens," aldus Barrenechea.
     
  • Bedrijven moeten digitalisering inzetten om traditionele barrières uit de weg te ruimen
    Barrenechea is ervan overtuigd dat bedrijven gebruik moeten maken van digitaliserings- en analyse-instrumenten om de traditionele barrières en vooroordelen voor de vertegenwoordiging van vrouwen uit de weg te ruimen. Zo kunnen nieuwe technologieën er bijvoorbeeld voor zorgen dat gender biases opgespoord en weggefilterd kunnen worden in sollicitatieprocedures.
  •  
     
  • Gendergelijkheid moet als prioriteit op de bedrijfsagenda komen te staan
    "Gendergelijkheid moet prioriteit worden. Zelfs integraal onderdeel van de bedrijfsagenda," betuigt de CEO. Als gendergelijkheid voortdurend op de agenda staat van de board, dan is het eenvoudiger voor de beslissers in het bedrijfsleven om hier regelmatig aan te denken. Dat zorgt ervoor dat bedrijven eerder gendergelijkheid zullen bereiken bij onder meer sollicitatieprocedures en het loonbeleid.
     
  • We moeten zichtbare gendergelijkheidsprogramma's opstellen om een dialoog te creëren, vooroordelen weg te nemen en praktische veranderingen mogelijk te maken.
    Initiatieven die gendergelijkheid promoten hebben volgens Barrenechea een groot aandeel in het verbeteren van de man-vrouwverdeling binnen IT-organisaties. "Bij OpenText zien we een grote impact door verschillende initiatieven, zoals regionale Internationale Vrouwendag en Grace Hopper vieringen, maar ook door sessies met inspirerende sprekers te organiseren," aldus Barrenechea.
  •  
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Hoe de juiste IT-infrastructuur helpt bij het aantrekken van personeel
     IT-kennisontwikkeling is cruciaal voor succes
     Vrouwen besluiten vóór hun zestiende dat ze niet in cybersecurity willen werken
     Checklist: doet u dit al om vrouwelijk tech-talent binnen te halen?
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10