zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen besluiten vóór hun zestiende dat ze niet in cybersecurity willen werken

12 december 2017 - Tegen de tijd dat ze vijftien jaar en tien maanden zijn, hebben de meeste jonge vrouwen al besloten om geen carrière in cybersecurity na te streven.

Volgens nieuw onderzoek van Kaspersky Lab - uitgevoerd in Nederland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Israël - vormt dit een aanzienlijke barrière in de voortdurende strijd van de industrie om de genderkloof in IT-beveiliging te dichten en het groeiende tekort aan vaardige krachten op te lossen.


Eerder dit jaar werd door Frost & Sullivan een tekort van 1,8 miljoen cyberbeveiligingsprofessionals in 2022 voorspeld. De Global Information Security Workforce Study (GISWS), uitgevoerd door het analistenbureau in opdracht van (ISC)² en zijn Centre for Cyber Safety and Education, wijst uit dat de situatie wordt verergerd door het feit dat vrouwen slechts elf procent van het huidige cyberbeveiligingspersoneel uitmaken. Kaspersky Lab  heeft een nieuw onderzoek uitgevoerd om erachter te komen waarom zo weinig vrouwen voor een carrière in de sector kiezen en nu de bevindingen ervan bekendgemaakt.
 
Imago cybersecurity
Kaspersky Lab meent dat het imago van de cybersecuritybranche onder jongeren flink moet worden opgepoetst als de bedrijfstak meer vrouwen in zijn gelederen wil hebben. Het onderzoek laat zien dat de terminologie die over het algemeen met de rollen in de branche wordt geassocieerd - zoals 'hacker' - een negatieve bijklank heeft voor jonge vrouwen, van wie er twee van de drie aangeven een carrière na te streven waarvoor ze passie voelen.
Bovendien heeft een derde van de jonge vrouwen het idee dat alle cyberbeveiligingsprofessionals ‘nerds’ zijn, wat wellicht ook bijdraagt aan het feit dat 78 procent van hen nog nooit een carrière in cybersecurity heeft overwogen.
 
Perceptieprobleem
Het onderzoek van Kaspersky Lab maakt duidelijk dat er een perceptieprobleem heerst als het gaat om loopbanen in de cyberbeveiligingsindustrie. Bovendien maken veel vrouwen al op jonge leeftijd hun loopbaankeuzes, dus het is moeilijk om ze alsnog aan te moedigen tot een carrière in cybersecurity.
 "We maken deel uit van een snelgroeiende en energieke sector, maar er werken gewoon te weinig vrouwen bij ons," zegt Martijn van Lom, General Manager bij Kaspersky Lab Benelux. "Helaas blijkt uit ons onderzoek dat jonge vrouwen cybersecurity momenteel niet beschouwen als een levensvatbare of aantrekkelijke carrièremogelijkheid, en daarom besluiten ze op jonge leeftijd om andere opties na te streven. Dat maakt het moeilijk voor ons om ze alsnog te overtuigen."

Opleidingen 
"Het aanbieden van opleidingen om vrouwen de benodigde vaardigheden te leren, heeft zeker een rol gespeeld bij het overwinnen van de toetredingsdrempel," vervolgt Van Lom, "en hier is in een groot aantal eerdere rapporten over bètawetenschappen al uitvoerig over gesproken. We denken echter dat het imago van de industrie als geheel moet worden verbeterd en dat de loopbanen in de sector gepromoot moeten worden. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het zichtbaarder en aantrekkelijker maken van de rollen binnen de branche en het ontmaskeren van het stereotype van de IT-beveiligingsnerd die in een donkere kamer computers zit te hacken."
 
Vrouwelijke rolmodellen
42 procent van de jongeren is het erover eens dat het belangrijk is voor hun carrière om een genderspecifiek rolmodel te hebben en de helft van de vrouwen werkt liever in een omgeving met een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. Kaspersky Lab pleit daarom voor meer vrouwelijke rolmodellen in de industrie.
Stuart Madnick, hoogleraar Informatietechnologieën en oprichter van het MIT Interdisciplinary Consortium for Improving Critical Infrastructure Cybersecurity, reageert op de bevindingen: "Zoals blijkt uit het rapport van Kaspersky Lab, zijn jonge vrouwen vaak niet volledig geïnformeerd, voelen ze zich niet voorbereid en zien ze geen rolmodellen die hen motiveren om een loopbaan in cybersecurity te overwegen. Ook wordt vaak de denkfout gemaakt dat cybersecurity een strikt technische aangelegenheid is die diepgaande codeervaardigheden vereist. Hoewel dat voor sommige functies waar is, komen cyberbeveiligingsdreigingen vaak voort uit tekortkomingen in de cultuur en procedures van een organisatie - het hebben van soft skills kan net zo belangrijk zijn als technische vaardigheden, soms zelfs belangrijker."
"We hebben geconstateerd dat werknemers vaak een baan zoeken die zinvol is, invloed heeft op iets belangrijks en leuk en boeiend is. Cybersecuritybanen voldoen aan deze criteria. We moeten alleen de communicatie hierover heroverwegen en verbeteren," besluit Madnick.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
 IT'er merkt krappe arbeidsmarkt niet in portemonnee
 Steeds meer lawaai op de werkvloer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Percentage vrouwen in DMU in Nederland loopt flink achter op België
 Commitment en open cultuur goede alternatieven voor vrouwenquota
 Checklist: doet u dit al om vrouwelijk tech-talent binnen te halen?
 Vrouwelijke rolmodellen doorslaggevend bij werkgeverskeuze
 
 
reacties
 
Edwin | TimeTick Urenregistratie Software  |   | 
12-12-2017
 | 
23:41 uur
Dit kan natuurlijk veel verder getrokken worden. Over het algemeen worden banen waarbij omgegaan wordt met programmeurs toch al niet erg ''sexy'' gevonden. Ik denk wel dat dit onderzoek de vinger op de zere plek legt: er zijn weinig vrouwen geďnteresseerd in een dergelijke loopbaan.

Een vriendin van mij, met een cultuurmaatschappelijke achtergrond, is begonnen in een ICT-bedrijf en is in een paar jaar tijd gigantisch opgeklommen. Zij blinkt dan ook wel uit in de ''soft skills'' waarover in het artikel gesproken wordt. De organisatie heeft daar heel veel baat bij, anders zou het haar niet zo goed af gaan in haar carričre.

Daaruit blijkt ook dat mensen met een ander interesseveld juist een hele goede impuls kunnen geven aan een bedrijf. En die interesse voor ICT of cybersecurity komt dan later vanzelf, omdat het geen ver-van-mijn-bedshow meer is.

Een terechte constatering is dat het niet per se aan de werkgever ligt maar ook aan de (potentiële) werkne(e)m(st)er. Als de interesse er niet ligt, komen ze ook niet solliciteren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
De voor- en nadelen van de powernap op het werk (6) 
Verdwijnt de traditionele 9 – 5 werkdag? (1) 
top10
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs
Zo zetten hackers gestolen data om in geld
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Cybercriminelen ruilen zwarte markten op het dark web in voor chatkanalen en blockchain
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Nederlanders gooien vertrouwelijke documenten te grabbel
Vijf culturele uitdagingen op het gebied van digitale transformatie
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland
meer top 10
vacatures
meer vacatures