zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-manager accepteert geen anonieme sollicitaties

1 augustus 2016 - Anoniem solliciteren, dat discriminatie op basis van afkomst of leeftijd moet voorkomen, is een actueel onderwerp in Nederland. De gemeente Den Haag deed dit jaar al een proef met anoniem solliciteren. Eind juli verscheen een voorlopig rapport met de resultaten.

Uit het rapport blijkt dat er meer werkzoekenden met een biculturele achtergrond op een functie solliciteren als dit anoniem kan. Onderzoek van Indeed toont echter aan dat maar weinig werkzoekenden anoniem willen solliciteren. Van de 619 ondervraagde sollicitanten zou slechts vijftien procent anoniem op een functie willen reageren. De meerderheid van de 318 ondervraagde HR-managers (84 procent) geeft bovendien aan geen anonieme sollicitaties te accepteren. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier.



Proef
De proef van de gemeente Den Haag duurde van januari tot en met juni dit jaar. Het betrof sollicitaties in de functieschalen tien tot veertien. Hierbij was het ook mogelijk om anoniem te solliciteren. Om discriminatie op basis van afkomst tegen te gaan, maakte de gemeente bepaalde informatie op binnenkomende sollicitatiebrieven onleesbaar voor de eerste beoordeling. Denk hierbij aan de naam, nationaliteit, geboorteplaats, beheerste talen en het e-mailadres. In het eerste kwartaal van dit jaar telde de gemeente Den Haag negentien vacatures in de schalen tien tot veertien. Hierop reageerden 630 sollicitanten waarvan 31 procent met een biculturele achtergrond. In de periode vóór de proef had maar achttien procent van de sollicitanten een biculturele achtergrond.

Niet gewenst
Volgens het onderzoek van Indeed is anoniem solliciteren echter nog niet gewenst, zowel onder werkzoekenden als onder werkgevers. Anonieme sollicitaties worden om verschillende redenen geweigerd. Werkgevers willen bijvoorbeeld kunnen beoordelen of een sollicitant in het team past (41 procent) of willen direct zien met wie ze te maken hebben (27 procent). Daarnaast denkt twaalf procent van de ondervraagde werkgevers dat met een anonieme sollicitatie kan worden gesjoemeld. Zo’n elf procent van de werkgevers geeft aan te vertrouwen op intuïtie en ervaring bij het beoordelen van sollicitaties. Dat kan volgens hen alleen op basis van achtergrondinformatie over de sollicitant.

Over het onderzoek
Indeed onderzocht de wensen en ervaringen van werknemers en werkgevers tijdens sollicitatieprocedures. De focus lag op hoe werkzoekenden het liefst solliciteren en vooral welke mogelijkheden HR-managers bieden om te solliciteren. Van de 318 HR-managers uit Nederland die meededen aan het onderzoek, was 43 procent tussen de achttien en 34 jaar. 35 procent was tussen de 35 en 49 jaar en 22 procent tussen de 50 en 65 jaar. Er deden iets meer mannelijke (59 procent) dan vrouwelijke HR-managers (41 procent) mee aan het onderzoek. 57 procent van de ondervraagde HR-managers heeft een leidinggevende functie. 24 procent werkt in het middenkader en elf procent is bedrijfsleider.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 28 ideeën die kunnen bijdragen aan een duurzame flexmarkt in 2020
 Anoniem solliciteren voor betere aansluiting op de arbeidsmarkt
 Anoniem solliciteren is niet van invloed op keuze
 Anoniem solliciteren werkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10