zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vast werk beste garantie op werk en inkomen

8 februari 2018 - Maar liefst de helft van de daling van de arbeidsinkomensquote (AIQ) kan aan de flexibilisering worden toegeschreven, blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank.

Volgens de Vakcentrale voor Professionals (VCP) moet het kabinet nu serieus paal en perk stellen aan de doorgeslagen flexibilisering. "Ook dit onderzoek laat weer eens zien dat werknemers de dupe worden zonder normaal contract. Uiteindelijk draait de Nederlandse samenleving meer en meer op voor de doorgeslagen flexibilisering," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.



Zwakke positie
Een zwakkere onderhandelingspositie van werkenden in de flexibele schil is volgens DNB de voornaamste reden dat toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt gepaard kan gaan met neerwaartse druk op de AIQ. Daarnaast is er sprake van een lagere organisatiegraad van werkenden in de flexibele schil. Daar komt bij dat de flexibilisering ook de positie van werknemers met een vast dienstverband ondermijnt. Deze groep moet immers concurreren met werkenden in de flexibele schil, die over het algemeen goedkoper zijn.

Flexibilisering: bij piek en ziek
Volgens de VCP zou een normaal arbeidscontract de norm moeten zijn. "Dat biedt de beste garantie op werk en inkomen. Volgens Van Holstein is de flexibilisering een symptoom dat het allemaal goedkoper moet, ook door zaken als globalisering en toenemende concurrentie. "Flexibilisering kan een middel zijn om zaken als ziekteverzuim of een piek in de productie op te vangen. Maar daar moet het bij blijven."

Globalisering
Het onderzoek van DNB heeft betrekking op acht Nederlandse bedrijfstakken over de periode 1996-2015: industrie, bouwnijverheid, handel, vervoer & opslag, horeca, informatie & communicatie, specialistische zakelijke diensten en verhuur & overige zakelijke diensten. In zeven daarvan is de stijging van de flexibele schil gepaard gegaan met een daling van de AIQ; in de specialistische zakelijke dienstverlening is de AIQ iets toegenomen. DNB benadrukt dat ook technologische vooruitgang en globalisering een dempende werking kunnen hebben op de AIQ.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
 Jonge werknemers zien flexwerk als kans
 Betere positie beroepsgroepen in cao voor gelijk speelveld vast/flex
 Nederland heeft een solide basis voor de flexibele werkcultuur
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10