zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Powernaps nog steeds taboe op de Nederlandse werkvloer

6 februari 2018 - Google, Ben&Jerry’s en Uber maken er al jaren gebruik van, maar powernaps op de werkvloer zijn nog steeds een taboe in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Bedden.nl,onder 1.400 respondenten.

Het houden van een powernap is slechts bij 5,6 procentvan de werkgevers toegestaan. De slaapspecialist vroeg respondenten naar hun houding ten opzichte van powernaps op de werkvloer staan.


 
Vier op de vijf werkgever zegt nee tegen de powernap
Alhoewel er steeds meer awareness ontstaat rondom powernaps op de werkvloer, is het dutje nog nauwelijks geaccepteerd op de werkvloer. Liefst 83,5 procent van de respondenten geeft aan dat powernaps op de werkvloer niet zijn toegestaan, omdat dit niet binnen de bedrijfscultuur zou passen.
Niet elke werkgever is even duidelijk over het beleid ten opzichte van powernaps. Elf procent van de respondenten weet namelijk niet of het houden van een powernap op de werkvloer is toegestaan.
 
Ruim 60 procentmaakt gebruik van powernap
Werknemers maken graag gebruik van de mogelijkheid om een powernap te houden. Onder de respondenten die werken bij bedrijven die powernaps toestaan, maakt 63 procentgraag gebruik van de optie om een middagdutje te doen. De powernap is hier zelfs opgenomen in de arbeidsvoorwaarden.
De powernap lijkt vooral in trek te zijn bij jongere werknemers. Ruim een derde (33,9 procent) van de mensen die een powernap nemen zit in de leeftijdscategorie van negentien tot 25 jaar.
 
Compensatie voor slaaptekort
De powernap heeft zowel een praktische als medische achtergrond. De helft van de respondenten die regelmatig een powernap doet, doet dit om een slaaptekort in te halen.
Onderzoek van de Sorbonne-universiteit uit Parijs toont aan dat u met een korte powernap een slechte nachtrust van de nacht ervoor gedeeltelijk kunt corrigeren. Bovendien komt dit de concentratie ‘s middags ten goede.
 
Grote bedrijven ondersteunen powernaps
Bedrijven waar powernaps wel zijn toegestaan zijn onder andere Google, Uber, Ben&Jerry’s en PriceWaterhouseCooper. Steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld en reserveren hiervoor een ruimte, of zelfs aparte afgesloten cabines (rest pods). Door de jaren heen wordt de powernap steeds meer gezien als dé oplossing voor scherpe en gelukkige werknemers.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander wil dutten op het werk
 Slaapt u ook minder door werkdruk?
 Slaaptekort kost miljarden
 Manager lijdt aan slaaptekort
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10