zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf manieren waarop data zich zullen ontwikkelen

21 december 2017 - Digitale transformatie is – als het goed gaat – de focus voor de IT-strategie van elk bedrijf. En data zijn het middelpunt van deze transformatie.

Data zijn steeds meer gedistribueerd, dynamisch en divers, waardoor onder meer IT-infrastructuren en applicatiearchitecturen moeten veranderen om aan te sluiten op de nieuwe realiteit binnen een hybride-cloudomgeving. Op basis van deze context doet Mark Bregman, CTO bij NetApp vijf CTO-voorspellingen voor 2018.


 
1. Data worden zelfbewust
Op dit moment bestaan er processen die uitgaan van data en bepalen hoe deze worden verplaatst, beheerd en beschermd. Maar wat als de data dit zelf regelt?
Op het moment dat data nóg zelfbewuster en diverser worden, zorgt de metadata ervoor dat de data zichzelf proactief kunnen verplaatsen, categoriseren, analyseren en beschermen. De stroom tussen data, applicaties en storage-elementen wordt realtime in kaart gebracht terwijl de data de gebruiker voorzien van de juiste informatie op het juiste moment. De data worden daarnaast autonoom en bepalen zelf wie er toegang krijgt en ze mag delen en gebruiken, wat grotere gevolgen met zich mee kan brengen voor externe bescherming, privacy, beheer en soevereiniteit van data.
 
2. Virtuele machines als ‘carpoolservice’
Het wordt makkelijker, sneller en goedkoper om een toenemende hoeveelheid gedistribueerde data te beheren met behulp van virtual machines (VM’s) die draaien op een webinfrastructuur, dan met behulp van echte machines.
Een cloud-VM die verschillende workloads ondersteunt, is als het ware te leasen: gebruikers krijgen toegang tot de VM zonder die te hoeven aanschaffen of de details ervan te kennen. Aan het eind van de ‘leaseperiode’ wordt de VM opgeheven. VM’s die draaien op een webinfrastructuur, zijn de carpoolservice van computing, waarbij de gebruiker eenvoudigweg de taak specificeert, die moet worden volbracht. De cloudleverancier is verantwoordelijk voor de rest, waarmee VM’s voor bepaalde workloads makkelijker in het gebruik zijn dan traditionele modellen.
 
3. Data groeien sneller dan dat u zw kunt verplaatsen
Dat data zeer dynamisch zijn en in hoog tempo worden gegenereerd, is geen geheim. Dit gebeurt in de toekomst zelfs zo snel, dat in plaats van de data te verplaatsen, de applicaties en resources voor de verwerking ervan naar de data worden gehaald. Dit is van invloed op nieuwe architecturen als edge, core en cloud. In de toekomst is de hoeveelheid data die in de core wordt verwerkt, altijd minder groot dan wat aan de egde wordt gegenereerd. Dit gebeurt echter niet per ongeluk, maar heel bewust, want er moet wel voor worden gezorgd dat de juiste data wordt bewaard voor latere besluitvorming.
 
4. Van ‘big data’ naar ‘huge data’
De vraag naar analyse van grote datasets stijgt in rap tempo, dus moet de data zich dicht bij de bron bevinden. Persistent memory biedt ultra-low latency computing zonder dataverlies; deze latency-eisen dwingen softwarearchitecturen nieuwe, datagedreven mogelijkheden te creëren voor bedrijven.
De drijfveer hierachter is de evolutie van de rol van IT binnen de organisatie. Eerder bestond die rol uit het automatiseren en optimaliseren van processen als bestellen en factureren. Tegenwoordig verrijkt IT klantrelaties met always-on diensten, mobiele apps en rijke webervaringen. De volgende stap is het creëren van nieuwe businessmogelijkheden met behulp van de data die via verschillende sensoren en apparaten wordt verzameld. Deze stap vraagt om nieuwe applicatiearchitecturen ondersteund door technologieën als persistent memory. 
 
5. De opkomst van gedecentraliseerde, onveranderbare mechanismen voor databeheer
In 2018 zullen mechanismen worden geïntroduceerd voor betrouwbaar, onveranderbaar en gedistribueerd databeheer. Deze mechanismen, zoals blockchain, zullen van grote invloed zijn op het datacenter, omdat ze de traditionele wijze van databescherming en -beheer op de proef stellen.
Huidige datacenters en applicaties zijn te vergelijken met commercieel beheerde boerderijen, met een centraal controlepunt (de boer) dat alles beheert. De nieuwe mechanismen voor databeheer bieden microdiensten die de data kunnen gebruiken om de benodigde functies uit te voeren. Deze twee componenten werken samen en zonder een overkoepelend, centraal beheerd controlepunt. Ook is het niet mogelijk om informatie die op blockchain staat, te veranderen of te verwijderen, en zijn alle transacties onomkeerbaar.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken
 Spotler neemt Engelse marketing automation speler over
 Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes richtlijnen voor digitale transformatie
 Slechts veertien procent bedrijfsleven heeft gedefinieerde IoT-strategie
 Data-integratie en automatisering hoog op agenda marketeers
 Organisaties missen koppeling interne en externe data in analytics strategie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken (1) 
Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling (1) 
Vertrouwen onder koppels groot op financieel vlak (1) 
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
top10
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
Nederlander heeft liever geen expat als collega
Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
Steeds meer lawaai op de werkvloer
IT'er merkt krappe arbeidsmarkt niet in portemonnee
meer top 10
vacatures
meer vacatures