zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT-besluitvormer heeft vertrouwen in beveiliging

20 december 2017 - Fortinet onthult nieuwe bevindingen op basis van zijn Global Enterprise Security Survey. Volgens dit onderzoek heeft 53 procent van alle IT-besluitvormers bij organisaties met meer dan 250 werknemers vertrouwen in hun beveiliging.

Desondanks werd 85 procent van alle deelnemende organisaties de afgelopen twee jaar het slachtoffer van een beveiligingsincident. 72 procent is van mening dat ze de beveiliging beter op orde hebben dan andere organisaties; slechts zes procent denkt achter de feiten aan te lopen. Het onderzoek bewijst het belang om gebruik te maken van best practices en basismaatregelen op beveiligingsgebied, en om niet op de op de lauweren te gaan rusten.Zelfgenoegzaamheid in weerwil van duidelijke beveiligingsproblemen
Volgens de respondenten was 33 procent van alle beveiligingsincidenten die de afgelopen twee jaar plaatsvonden het gevolg van social engineering, ransomware en phishing via e-mail. 67 procent van alle bedrijven heeft voor 2018 een voorlichtingsprogramma gepland om werknemers bij te spijkeren op het gebied van cyberbeveiliging. Dit weerspiegelt het groeiende besef dat beveiligingsincidenten evenzeer worden veroorzaakt door achteloosheid en onwetendheid als door boze opzet.
Een ander belangrijk aandachtspunt voor organisaties is het beschermen van de toegang tot hun bedrijfsnetwerk. Slechts de helft van alle IT-besluitvormers denkt volledig overzicht en grip te hebben op alle apparaten met toegang tot hun netwerk. Hetzelfde percentage IT-besluitvormers heeft er vertrouwen in dat ze volledig inzicht hebben op de activiteiten van alle externe partijen die regelmatig toegang tot het bedrijfsnetwerk zoeken. 54 procent procent van alle IT-besluitvormers denkt volledig overzicht en grip op de activiteiten van hun personeel te hebben. Dit gebrek aan vertrouwen in het toezicht op het netwerk lijkt erop te wijzen dat bedrijven dit aspect de hoogste prioriteit moeten toekennen. Desondanks heeft slechts 24 procent van alle bedrijven de toepassing van basismaatregelen zoals netwerksegmentatie gepland. Zonder netwerksegmentatie krijgt malware de kans om zich binnen het netwerk te verspreiden.
 
Het kennisniveau van het personeel is bepalend voor de beveiliging
Gevraagd naar wat ze qua beveiliging anders zouden hebben gedaan tijdens hun loopbaan, zei 42 procent van alle IT-besluitvormers dat ze meer hadden moeten investeren in training om het personeel bewust te maken van beveiligingsrisico’s. Voorlichting aan eindgebruikers verkleint de kans dat ze ten prooi vallen aan aanvalstechnieken zijn gericht op een van de zwakste schakels in de beveiliging zijn gericht: de werknemers zelf.
Bij 71 procent van alle beveiligingsincidenten legt de Raad van Bestuur de schuld in eerste instantie bij de IT-organisatie. Dit kan gaan om een specifieke persoon (29 procent) of de volledige afdeling (42 procent). Werknemers buiten de IT-afdeling krijgen in 28 procent van alle gevallen de schuld in de schoenen geschoven, hoewel zij doorgaans als de zwakste schakel worden gezien. De IT-afdeling kan niet langer als enige partij verantwoordelijk worden gehouden voor beveiligingsincidenten. BYOD en het Internet of Things, het gebruik van de cloud en schaduw-IT zijn stuk voor stuk factoren die ertoe bijdragen dat de verantwoordelijkheid voor de beveiliging door iedereen binnen de organisatie wordt gedeeld.

Het belang van evenwichtige investeringen in cyberbeveiliging
Gevraagd naar hun belangrijkste investeringsfocus voor het afgelopen jaar noemeden IT-besluitvormers:
 
  • 37 procent - Nieuwe beveiligingsoplossingen en -diensten
  • 21 procent - De implementatie van beveiligingsregels en -processen
  • veertien procent - Het upgraden van beveiligingsoplossingen
  • tien  procent - Beveiligingstraining voor werknemers
  • zes procent - Beveiligingsaudits en -evaluaties
Investeren in technologie
Door voortdurend te investeren in technologie kunnen bedrijven tempo van ontwikkelingen rond cyberbedreigingen bijbenen en zich daarop voorbereiden met een uitgebreide beveiligingsoplossing. In 2018 zullen zij blijven investeren in nieuwe en verbeterde beveiligingsoplossingen. 41 procent van de respondenten geeft echter aan dat beveiligingstraining voor het personeel een van hun belangrijkste drie investeringsprioriteiten voor het komende jaar zal vormen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-afdelingen vormen de grootste risicofactor voor bedrijven
 Weinig vertrouwen in de beveiliging van IoT devices
 Cybersecurity grootste zorg voor IT-beslisser bij digitale transformatie
 60 procent bedrijven denkt security goed op orde te hebben
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10