zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Biogebaseerde industrieŽn: Europese groei zit in onze natuur

23 november 2017 - Deze herfst zal in Europa ruim dertien miljoen ton suikerbietpulp worden geproduceerd. Nu, dankzij nieuwe biogebaseerde technologieën, kan de waarde van deze pulp tot 50 keer verhoogd worden.

Dit is geen science fiction, maar een voorbeeld van het potentieel van biogebaseerde industrieën. Door nieuwe biochemicaliën en bioplastics uit biomassa te creëren, kunnen deze industrieën grote voordelen opleveren voor de Europese economie in het algemeen, en voor de landbouwsector, de Europese burgers en het milieu in het bijzonder. Biogebaseerde industrieën staan nu al voor miljoenen gecreëerde jobs, en miljarden geïnvesteerde euro's. De katalysator voor dit alles is de ‘Bio-Based Industries Joint Undertaking’ (BBI JU), een partnerschap tussen de Europese Unie en de private sector voor de ontwikkeling van een competitieve biogebaseerde industrie in Europa.Duurzame groei
In Europa worden jaarlijks miljoenen tonnen suikerbietpulp gebruikt als diervoeder en meststof, of ze worden verwerkt tot biogas. Dankzij nieuwe extractietechnieken kan deze pulp nu verwerkt worden in componenten met een hoge toegevoegde waarde voor de productie van auto- of zelfs luchtvaartonderdelen, waardoor de huidige waarde van de pulp tot 50 keer hoger ligt. Dit is geen verre droom, maar het concept van PULP2VALUE, 1 van de 65 innovatieve projecten gefinancierd door BBI JU, een publiek-private samenwerking met een budget van 3,7 miljard euro gericht op een duurzamere en milieuvriendelijke economische groei.

Groene producten
In een tijd waarin de vraag naar groenere producten en een meer circulaire economie steeds groter wordt, zijn biogebaseerde industrieën in vele opzichten de sleutel tot onze Europese toekomst. Niet alleen zullen ze massaal bijdragen tot een koolstofarme economie en de vermindering van onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen door een beter en efficiënter gebruik van lokale natuurlijke hulpbronnen, ook hebben ze een enorm economisch potentieel. In 2014 werkten reeds 3,3 miljoen mensen in de biogebaseerde industrieën in Europa, een aantal dat nog verder zal groeien met de verwachte creatie van 400.000 extra jobs tegen 2020, waarvan tot 80 procent in landelijk gebied! Bovendien zal de exploitatie van nevenproducten en gewassen zoals distels, paardenbloemen en vlas, landbouwers in heel Europa in staat stellen hun inkomen te vergroten en te diversifiëren, wat stimulerend werkt voor de ontwikkeling van lokale economieën.

Kennis combineren
"Zoals bevestigd in de onafhankelijke tussentijdse evaluatie, uitgevoerd door externe experts die ingehuurd werden door de Europese Commissie, slaagt BBI JU erin om actoren uit verschillende landen en verschillende sectoren samen te brengen, kennis te combineren, en om particuliere investeringen op een consistente manier aan te trekken," verklaart Philippe Mengal, Executive Director van BBI JU. "Eind 2016 werd voor elke euro die door de EU werd geïnvesteerd, 2,6 euro aan private investeringen aangetrokken: het bewijs dat BBI JU de Europese economie actief stimuleert."
BBI JU werd gecreëerd met als doel een katalysator te zijn voor de ontwikkeling van een biogebaseerde Europese economie. Het concept van bioraffinage staat hierbij centraal: nieuwe biogebaseerde processen opschalen om allerhande organische afvalstoffen en zijstromen om te zetten in hoogwaardige producten en ingrediënten. Om BBI JU’s missie te vervullen, is het van cruciaal belang dat BBI JU onderzoek en innovatie blijft ondersteunen doorheen waardeketens, versnippering tegengaat, en relevante belanghebbenden bij elkaar brengt om verdere investeringen te stimuleren. Het finale doel van BBI JU is de oprichting en organisatie van nieuwe waardeketens, en de creatie van innovatieve, nieuwe en duurzame bedrijfsmodellen mogelijk te maken.

Biogebaseerde industrieën
"BBI JU is cruciaal om biogebaseerde industrieën tot een coherente bedrijfssector om te vormen, die de basis vormt voor een sterke biogebaseerde economie in Europa. Tijdens ons Stakeholder Forum in Brussel op 7 december 2017 in The Square Brussels Meeting Centre, brengen we deze gemeenschap samen om beste praktijken te delen, vooruit te kijken naar de volgende fase van BBI JU, en om de activiteiten van lopende BBI JU-projecten voor te stellen," besluit Philippe Mengal. "Enkel door publieke en private krachten te bundelen kunnen we van Europa niet alleen een pionier maken, maar eveneens dé wereldwijde toonaangevende speler in biogebaseerde toepassingen, waardoor we een globaal marktaandeel kunnen opbouwen. ... Op weg naar duurzame competitiviteit voor Europa, en toegevoegde waarde voor EU-burgers."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Meer werkenden, behalve onder jongeren
 Klantervaringen steeds belangrijker voor succesvolle supply chain-strategie
 Werkgeluk nog steeds bepaald door dezelfde factoren als 50 jaar geleden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Biomimicry: de natuur als blauwdruk voor technologie
 Focus op Biobased, Logistiek en Maintenance
 ĎTussen gouden bergen en groene business'
 Meer bedrijven en werkgelegenheid in biotech sector
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Waarom vinden medewerkers mij kort door de bocht? (1) 
Zoveel verdient Ferrari op elke verkochte auto (1) 
40 procent werknemers ervaart grote afstand tot baas (1) 
Hoe je je kunt vertillen aan je coachende rol (1) 
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt (1) 
Solliciteren? Vertel uw persoonlijke verhaal (1) 
Haastige spoed is ook in de verkoop zelden goed (4) 
top10
Leidinggevenden hebben geen idee wat personeel bezighoudt
Werkgeluk nog steeds bepaald door dezelfde factoren als 50 jaar geleden
50 procent loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie
Hoogopgeleide medewerkers willen blijven leren
Vijf stappen om relevant te blijven in het digitale tijdperk
Ontwikkeling medewerkers topprioriteit bij Nederlandse bedrijven
Scrum Masters gezocht: aantal vacatures groeit 65 procent
'Kleine' overtreding, torenhoge autoverzekeringspremie
WiFi op vakantieparken steeds vaker voorzien van snelheidslimiet
Kwart werkgevers houdt geen rekening met werknemers tijdens hittegolf
meer top 10