zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Budget voor cyberverzekeringen blijft fors achter

1 november 2017 - Het wereldwijde bedrijfsleven lijdt onnodig grote financiële verliezen door een gebrekkige verzekering van cyberrisico’s.

Terwijl de gemiddelde schade van incidenten zoals datalekken en bedrijfsstilstand maar liefst 3,3 miljoen dollar is, hebben bedrijven doorgaans slechts vijftien procent van hun maximale niet-materiële schade verzekerd. Aan de verzekering van materiële risico’s, zoals brand, wordt gemiddeld vier keer zoveel geld besteed. De gemiddelde dekking daarvan is 60 procent.


Dat blijkt uit het 2017 Europe, Middle East & Africa Cyber Risk Transfer Comparison Report van Aon en het Ponemon Institute, een toonaangevend onderzoeksbureau op het gebied van privacy, gegevensbescherming en informatiebeveiliging. Voor het onderzoek werden ruim 500 bedrijven gevraagd naar hun dekking van materiële en niet-materiële risico’s.

Financiële schade
Uit het rapport blijkt dat maar liefst vier op de tien bedrijven (38 procent) de afgelopen twee jaar financiële schade leed door cyberincidenten, terwijl zij gemiddeld slechts vijftien procent van de maximale niet-materiële schade met een verzekering hebben gedekt. Dit staat in schril contrast met de verzekering van materiële schade. Daaraan wordt gemiddeld vier keer meer geld besteed, waardoor meestal zo’n 60 procent van de maximale materiële schade is gedekt. Een bedrijfsonderbreking door cyberincidenten heeft 50 procent meer impact dan bij materiële schade, blijkt eveneens uit het rapport.

Verzekering eigen verantwoordelijkheid
"De gebrekkige verzekering van cyberrisico’s is ook een hardnekkig probleem in Nederland," aldus Sjaak Schouteren, Manager Cyber Risk Solutions bij Aon. "De diverse maatregelen in het regeerakkoord in het kader van cyberveiligheid ontslaan bedrijven niet van hun eigen verantwoordelijkheid, zoals goed cyber risk management en een gedegen verzekering." Het nieuwe kabinet reserveert onder meer 95 miljoen euro voor cybersecurity en trekt tien miljoen euro extra uit voor de uitvoering van de Wet Computercriminaliteit III.
Meer cyberrisico’s liggen op de loer met de komst van de Algemene verordening voor gegevensbescherming van de EU (AVG), die op 25 mei 2018 van kracht wordt. Slechts 30 procent van de bedrijven is naar eigen zeggen volledig op de hoogte van de juridische en economische gevolgen van de AVG. Boetes voor niet-naleving van de verordening kunnen oplopen tot twintig miljoen euro of vier procent van de totale omzet van een organisatie.

Bedrijven verwachten meer cyberrisico’s
"Het besef dat cyberrisico’s om aandacht vragen, is er wel," aldus Schouteren. Bedrijven wereldwijd geven vaak toe dat hun waarde grotendeels bepaald wordt door niet-materiële zaken, zoals de data die het bedrijf beheert. Maar liefst 65 procent van de bedrijven in de EMEA-regio verwacht dat de blootstelling aan cyberrisico's de komende jaren verder toeneemt.
"Verzekeringsmaatschappijen zien gelukkig een gestage toename van de vraag naar cyberverzekeringen," aldus Schouteren. "Nu is het zaak dat die stijging doorzet, het liefst snel." Een belangrijk aspect daarbij is volgens Schouteren het besef dat een cyberverzekering meer dekt dan alleen de aansprakelijkheid bij een datalek. "Een cyberverzekering biedt ook praktische ondersteuning in het geval van een incident. Een team van experts op verschillende terreinen zorgt ervoor dat de impact van een cyberincident beperkt wordt. Daarin zit de meeste toegevoegde waarde van een cyberverzekering, omdat veel schade ontstaat als gevolg van bedrijfsstilstand. Tegen dit laatste kan men zich overigens ook goed verzekeren met een cyberverzekering."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Markt cyberverzekeringen blijft achter
 Cybersecurity grootste zorg voor IT-beslisser bij digitale transformatie
 Microsoft Office 365 blijft groeien, maar beveiliging blijft zorgelijk
 Bedrijven komen pas in actie na cyberaanval
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10