zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Microsoft Office 365 blijft groeien, maar beveiliging blijft zorgelijk

17 oktober 2017 - Europese bedrijven gebruiken in toenemende mate Microsofts Office 365 kantoorsuite, maar na de recente cyberaanvallen zijn er vraagtekens over de beveiliging die nog verdere adoptie van deze cloudoplossing in de weg staan.

Dit is een van de bevindingen van een wereldwijd onderzoek onder 1100 organisaties dat is uitgevoerd door Barracuda Networks, toonaangevend met oplossingen op het gebied van security en databescherming voor de cloud.


 
356 trends
De studie, getiteld ‘Office 365 Adoption Survey: Drivers, Risks, and Opportunities’, brengt trends in kaart met betrekking tot het gebruik van Microsoft Office 365. Ook werd onderzocht welke factoren van invloed zijn op de beslissing om te migreren of juist bij een bestaande oplossing te blijven. Daarnaast werd informatie verzameld over het gebruik van oplossingen voor beveiliging en databescherming voor Office 365 en in welke mate VAR's en MSP's hierin een rol spelen.
 
De belangrijkste bevindingen zijn:
 
  • 62 procent van de bedrijven gebruikt nu Office 365, een toename van 50 procent vergeleken met een soortgelijke Barracuda-studie in 2016.
  • Van degenen die aangeven Office 365 niet te gebruiken, denkt een kleine 40 procent in de toekomst te zullen migreren. Dit is beduidend minder dan in de Verenigde Staten, waar dit 49 procent is.
  • 32 procent van de Europese bedrijven - evenveel als hun Amerikaanse collega's - geeft aan dat zorgen over de beveiliging de belangrijkste reden is om niet naar Office 365 in de cloud te migreren. 28 procent van de Europese bedrijven geeft een 'no-cloud' beleid als reden om niet te migreren; dit cijfer is stukken lager dan in de VS.
  • Het grootste beveiligingsprobleem voor 90 procent van de ondervraagde bedrijven was ransomware. Bijna de helft gaf aan al eens een infectie te hebben opgelopen, maar slechts drie procent heeft daadwerkelijk betaald.
  • E-mail is het meest gebruikte aanvalskanaal (70 procent). Aanvallen via het web (achttien procent) en het netwerk (twaalf procent) komen veel minder voor.
  • Ondanks deze zorgen gaf ruim 85 procent aan geen gebruik te maken van Microsofts Office 365 Advanced Threat Protection (ATP) maar in plaats daarvan te vertrouwen op security-oplossingen van derde partijen om hun Office 365-omgevingen beter te beveiligen. 43 procent gebruikt oplossingen van derde partijen voor beveiliging, archivering en back-up. Dit cijfer is nog hoger (68 procent) bij organisaties die verwachten te gaan migreren.
  • 41 procent maakt zich zorgen over phishing, spear phishing, identiteitsvervalsing of aanvallen via social engineering. Slechts veertien procent van de bedrijven zegt een oplossing van een derde partij te gebruiken om zich tegen deze aanvallen te weren.
 
Gelaagde security
Chris Ross, SVP International bij Barracuda Networks, zegt over de bevindingen van het rapport: "De adoptie van Office 365 in Europa gaat onverminderd door en het is dan ook niet meer dan logisch dat zorgen over cyberdreigingen daarmee gelijke pas houden. Ook beginnen bedrijven zich bewust te worden dat een gelaagde securityaanpak de beste is. Dat wijst op een beter begrip van hun verantwoordelijkheden als het om migratie naar de cloud gaat."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven komen pas in actie na cyberaanval
 Werknemer verleent toegang tot bedrijfsinformatie aan derden
 HR laat privacy en databeveiliging links liggen
 60 procent bedrijven denkt security goed op orde te hebben
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10