zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Medewerkerspotentieel lang niet voldoende benut

24 juli 2017 - Organisaties in Nederland kunnen het potentieel van hun medewerkers veel beter benutten. Slechts twaalf procent van de medewerkers in Nederland geeft aan dat de werkgever het beste uit hen haalt.

Deze medewerkers werken bij -wat Integron noemt- topperformers. Het zijn die organisaties die de basis meer dan op orde hebben en medewerkers succesvol verbinden met waar de organisatie voor staat en gaat.


Bijna 40 procent van de werkenden werkt bij een werkgever die niet of nauwelijks het beste uit hun medewerkers weet te halen. "Er is werk aan de winkel," concludeert Integron-directeur Stephan van Gelder na duiding van de cijfers uit het achtste editie van het werkbelevingsonderzoek dat Integron jaarlijks uitvoert onder 4000 werkenden en een representatief beeld geeft van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Werkgever aanbevelen
Het deel van de medewerkers dat hun organisatie als werkgever in sterke mate aanbeveelt blijft steken op negentien procent. Daar staat tegenover dat 33 procent dit in zwakke mate of niet doet. Van Gelder: "Waar organisaties in het bijzonder alert op moeten zijn, zeker in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, is dat 28 procent van plan is om in het komende jaar te solliciteren naar een baan bij een andere organisatie." Net als bij de intentie om de werkgever aan te bevelen is er een grote groep die te verleiden is met een baanaanbod dat gelijk is aan hetgeen de medewerker nu heeft. Twee op de vijf werkenden kiest voor die nieuwe baan. "Niet alleen het medewerkerpotentieel is dus een zorg, datzelfde geldt voor hun loyaliteit."

Ervaring van werkdruk
Mogelijk is de ervaring van werkdruk een verklarende factor voor het beperkt ontsluiten van medewerkerpotentieel. Bijna een derde (32 procent) geeft aan dat de werkdruk te hoog is. Bij medewerkers die ouder worden en langer in dienst zijn is het niveau van werkdruk nog hoger. "Deze groep bulkt van de kennis en ervaring. Organisaties die deze mensen op de juiste wijze inzetten halen veel meer uit hun medewerkers. Menselijk kapitaal is überhaupt het waardevolste dat er is voor elke organisatie die een topperformer wil zijn of worde."

Tevredenheid
De gemiddelde tevredenheid van werkend Nederland is een 6.7. Dit wijst op een daling van tevredenheid, want in 2016 was deze score nog 7.0. Onder de dalingen die deze trend veroorzaken, zijn het werkplezier en de voldoening die men uit werk haalt. De vraag wat er goed gaat in het organiseren van werkbeleving is na al de bovenstaande constateringen te rechtvaardigen: "De gemiddelde werkgever biedt een organisatie waarin werkzekerheid, een prettige werkomgeving en voldoening geen gegeven blijken. Zij kunnen veel leren van de topperformers, omdat medewerkers zich daar meer verbonden voelen met de koers van de organisatie, betere communicatie en samenwerking ervaren en waardering van de leidinggevende krijgen." Voldoening is dan natuurlijk in het bereik. "De medewerker slaagt er bij topperformers vaker in het beste van zichzelf te geven en het enthousiasme en de loyaliteit zijn er sterker aanwezig. Tel uit uw winst".
Meer en meer organisaties begrijpen dat de basis op orde moet zijn om het collectief presteren naar een hoger niveau te brengen. "In gesprekken met organisaties die hun medewerkerpotentieel onvoldoende benutten, haal ik vaak voorbeelden van onze klanten aan die hier succesvol aan hebben gewerkt om te illustreren dat verbetering mogelijk is. En verbetering is mogelijk," besluit van Gelder.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland loopt miljarden mis door thuiszittende 55-plussers
 Weinig werkgevers halen het beste uit hun medewerkers
 Nederland benut potentieel oudere werknemers onvoldoende
 Moderne organisaties houden talent binnenboord
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10