zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR in de Boardroom node gemist

24 juli 2017 - De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) constateert dat HR nog te weinig invloed heeft aan de bestuurstafel.

Uit de recente uitzending van Governance TV blijkt eens te meer dat HR onderwerpen als talentmanagement, maar ook veranderingsvermogen en veranderingsbereidheid nog te laag worden gewaardeerd.Chance en Change
‘Chance en Change’ wordt dominanter dan ‘Command en Control’. Kansen pakken en snel veranderen levert meer op dan het zo lang mogelijk vasthouden aan een aanpak van kostenbesparingen. Dat maakt de noodzaak van een cultuur waar medewerkers bereid zijn snel te veranderen en zich aan de passen aan de nieuwe omstandigheden tot topprioriteit. Change management zou dan ook naast HR een integraal kennisaspect moeten zijn van elke commissaris of toezichthouder, zo menen Josephine Colijn (Toezichthouder in de Zorg) en Maarten Bruinsma (Toezichthouder in de Techniek) in deze aflevering van Governance TV.

HR onderbelicht
De achtergrond van veel commissarissen en toezichthouders is veeleer gelegen in financiën of recht, waardoor deze HR aspecten de kans lopen onderbelicht te blijven, zo meent Gerard van Vliet, directeur van de NCD. Hij pleit voor meer kennis en kunde over HR in de RvC/RvT, onder anderen door een nog serieuzere rol van de voordrachtcommissaris: "In menig bedrijf kan de OR zelf een commissaris of toezichthouder voordragen. Met name deze kan een brug slaan tussen de oude, meer financiële gestuurde agenda, en de nieuwe agenda, waar ook cultuur, organisatiebreed talentmanagement en engagement op staan".
Dat is reden voor de NCD om voor commissarissen en toezichthouders HR UPdate cursussen te verzorgen. Samen met SBI Formaat (opleidingen voor OR-leden) leidt de NCD bovendien voordrachtcommissarissen op en begeleidt de plaatsing ervan.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitaal in de Boardroom: spraakverwarring
 ´Praatclubs zijn passé en ethiek is terug in de boardroom´
 Een digitale transformatie geeft bergen energie
 Commissarissen worstelen met disfunctionerende boardroom dynamiek
 
 
reacties
 
Chris Dik  |   | 
25-07-2017
 | 
11:32 uur
Mijn stellig advies aan de NCD is dit onderwerp eens uitgebreid aan de orde te stellen bij Actonomy. Oriënteert u zich eens op actonomy.be.
Ik heb zeer goede ervaringen met dit bedrijf uit het topsegment van inzicht in en matching van competenties.
Wil Houtzager  |   | 
25-07-2017
 | 
21:15 uur
Eens met essentie van het betoog: teveel toezichthouders/commissarissen hebben hun ervaring vooral in command & control liggen. Daarnaast zijn veel organisaties nog als command & control systemen georganiseerd. Om te sturen op inspiratie, verbinding en (persoonlijke) groei, heb je andere soft controls nodig dan de genoemde verzuim-, verloop- en MTO-cijfers. Je wilt zicht hebben op gedrag, normen en onderliggende waarden. Die informatie moet een vanzelfsprekend onderwerp zijn van reflectie door de teams zelf. Zodat zij, naast inhoudelijke ontwikkeling, ook sturing kunnen geven aan de ontwikkeling van hun waarden, normen en gedrag. In relatie tot de doelen van de organisatie en behoeften van hun klanten. Moderne people analytics kan deze soft controls leveren. Daar zou governance om moeten vragen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10