zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een digitale transformatie geeft bergen energie

9 november 2016 - Digitale transformatie. Misschien wel het meest besproken onderwerp binnen de boardroom op dit moment. Ook Michiel Alkemade, oprichter en managing partner van Computer Profile zette een aantal jaar geleden de eerste stappen richting een digitale organisatie.

Hoe dit traject verloopt? Alkemade: "Zo’n veranderingsproces gaat niet zonder slag of stoot, maar wat het oplevert is goud waard. Mensen denken vaak dat een digitale transformatie vooral gaat over IT. Ook ik was in die veronderstelling. Echter is dit slechts een onderdeel van het grotere geheel. Een digitale transformatie gaat vooral om mensen, processen en (product)innovatie. Het is een veranderingsproces waar een nieuwe manier van werken uit voortvloeit. Denk hierbij aan zelfsturende teams, minder hiërarchie en meer vertrouwen."Eén grote open kantoorruimte
Om medewerkers zich betrokken te laten voelen met elkaar en met de organisatie is het essentieel om ze in één ruimte te krijgen. Alkemade vertelt: "In onze vorige vestiging was dit onmogelijk, omdat de zestig medewerkers hier over drie verdiepingen in verschillende hokjes verdeeld zaten en dat maakte de communicatie soms erg moeilijk. Nu zitten we in het gloednieuwe station van Breda: een toplocatie om te bereizen én bruisender gaat het niet worden. We werken nu allemaal in één open ruimte op één vloer en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een data analist, marketeer of directeur. Iedereen heeft flexplekken en kan zitten waar hij of zij wil, afhankelijk van het project waar die dag aan gewerkt wordt."

Eén team
Daarnaast geeft Alkemade andere managers mee om medewerkers een bepaalde vrijheid te geven binnen de organisatie. "Ze komen hierdoor veel sneller zelf met ideeën, waardoor nieuwe talenten en capaciteiten aan het licht komen. Inmiddels ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat we iemand hebben die vloeiend chinees spreekt bijvoorbeeld. Maar nog veel waardevoller is het feit dat je dankzij een digitale transformatie, de juiste mensen aan boord krijgt en binnenhoudt. Zo verandert er bijvoorbeeld ontzettend veel op het gebied van data. Neem business intelligence, big data en block chain. We hebben daarom heel gespecialiseerde mensen nodig die dit begrijpen en willen innoveren. Met deze transformatie kunnen we hen echt aan ons binden."
De afsluitende woorden van Alkemade: "Een digitale transformatie doet u niet even een week, maar u zult zien dat het harde werken zijn vruchten afwerpt. De nieuwe wind door het bedrijf geeft zowel het management als de medewerkers bergen energie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale transformatie draait om optimale klantervaring
 Kwaliteitsborging onder druk in digitale transformatieproces
 Digitale transformatie? Onderschat de menselijke factor niet
 Een op de drie CIO’s betrokken bij digitale transformatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10