zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Vaderschapsverlof mogelijke oplossing voor doorbreken glazen plafond'

19 juli 2017 - Hersenen van moeders veranderen onder invloed van zwangerschapshormonen, waardoor zorgtaken en aandacht voor het kind prioriteit krijgen. Bij veel briljante en ambitieuze vrouwen verdwijnt de gedrevenheid voor het bereiken van een topfunctie, waardoor het glazen plafond in stand blijft.

Bij vaders die direct na de geboorte van hun kind zorgtaken op zich nemen blijken in dezelfde gebieden als bij moeders hersenveranderingen op te treden. De oorzaken en het effect van deze hersenveranderingen worden beschreven in het vandaag in ‘Medical Hypotheses’ verschenen artikel "The glass ceiling: A biological phenomenon" van professor Tom W.J.  Schulpen, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde.Plastische hersenen
Onze hersenen zijn plastisch  en vernieuwen zich steeds weer, vooral in die gebieden die nieuwe vaardigheden opslaan. In de zwangerschap veranderen bij de moeder die hersengebieden, die van belang zijn voor de zorg van het kind, zoals met MRI onderzoek is aangetoond. Deze veranderingen blijven langdurig en mogelijk levenslang aanwezig.  Deze natuurlijke behoefte voor meer zorg voor het kind geeft minder tijd voor het najagen van een top carrière, waarvoor  lange werkweken nodig zijn.
Mannen hebben deze biologische verandering niet en dus meer tijd voor carrièreplanning. Deze ongelijke situatie versterkt alleen maar het glazen plafond en zal niet door quota of andere maatregelen worden doorbroken.

Zorgtaken
Maar er is zeer recent onderzoek waaruit blijkt dat vaders, die kort na de geboorte de verzorging van hun kind op zich nemen, zelf oxytocine aanmaken, waardoor in die hersengebieden, die de zorgtaken regelen, dezelfde veranderingen optreden als bij moeders. Bij hen heeft de zorg voor het kind nu ook prioriteit. Het is te verwachten dat ook zij minder aandacht en tijd aan hun carrière zullen geven, waardoor een gelijk speelveld voor het bereiken van een toppositie voor de moeder weer open ligt. Vaderschapsverlof is daarbij het sleutelwoord.
Scandinavië, waar vaderschapsverlof al lange tijd bestaat, kan als voorbeeld dienen voor verder onderzoek naar deze hypothese.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers niet van plan vaderschapsverlof te verlengen
 Vrouw gaat minder werken na geboorte kind
 Vermoeide werknemers hebben moeite werk en gezin te combineren
 Vaders willen alles behalve parttime werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10