zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vermoeide werknemers hebben moeite werk en gezin te combineren

15 februari 2013 - Goed werk leveren en ook nog een leuke vader of moeder zijn, wordt steeds moeilijker. Bijna een vijfde van de werknemers in Nederland (achttien procent), zo blijkt uit onderzoek, moet slaap inleveren wegens verplichtingen aan het gezin en de werkgever. Vaak staan mensen dan vroeger op of gaan ze later naar bed.

Flexibele werktijden vinden ze dan handiger, omdat die een manier zijn om de reistijd te verkorten en om de productiviteit te verhogen, maar ook om meer tijd te kunnen vrijmaken voor rust of voor het gezin. Dit zijn een paar van de belangrijkste uitkomsten van een wereldwijd onderzoek van Regus op basis van gesprekken met meer dan 24.000 zakenmensen in meer dan 90 landen. Slaaptekort
Werknemers stellen dat een kortere reistijd (26 procent) en meer flexibiliteit qua locatie (zestien procent) meer tijd zou opleveren om met hun gezin door te brengen en meer rust te nemen. Bedrijven hebben echter ook voordeel bij het introduceren van meer flexibiliteit, omdat dit de productiviteit verhoogt (72 procent) en kan helpen werknemers te behouden (63 procent). Toch worden bij slechts 48 procent van de bedrijven managers beloond als zij werknemers aanmoedigen flexibel te gaan werken. "Slaapgebrek heeft duidelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid en tevredenheid van werknemers. Lange werktijden hangen nauw samen met het risico op hartkwalen," aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur bij Regus Nederland. "De balans tussen werk en privé kunt u beter vinden door dicht bij huis te werken. 

Belangrijkste bevindingen en statistieken
• Wereldwijd slaapt 29 procent van de werknemers minder dan gewenst om alle verplichtingen te kunnen nakomen. In Nederland wordt door achttien procent van de werknemers slaap opgeofferd ten behoeve van verplichtingen in de zakelijke en persoonlijke sfeer. Zo’n vijftien procent van de werknemers heeft het gevoel te moeten ‘overcompenseren’ voor tijd die wordt vrijgemaakt voor persoonlijke aangelegenheden.
• Werknemers geven aan dat ze met een kortere reistijd (26 procent) en een flexibele werkplek (zestien procent) meer tijd aan hun gezin zouden kunnen besteden.
• Bedrijven kunnen ook voordeel halen: flexwerk verhoogt mogelijk de productiviteit (72 procent) en helpt werknemers te behouden (63 procent).
• Toch worden momenteel in slechts 48 procent van de bedrijven managers beloond voor het feit dat ze werknemers aanmoedigen om flexibel te gaan werken

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor
 60’ers vaker inkomen, minder vaak uitkering of pensioen
 Een op de vijf financiële dienstverleners denkt niet aan GDPR-vereisten te voldoen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mentor helpt vrouwen naar de top
 Flexibel werken heeft grens bereikt bij helft MKB-bedrijven
 Nederland loopt achter met mobiele werkplekken
 IT-manager: flexibiliteit belangrijkste voordeel van samenwerken op afstand
 
 
reacties
 
Heidi Does  |   | 
20-02-2013
 | 
10:11 uur
Is slaaptekort echt de kern van het probleem hier? Kan het niet zo zijn dat weinig slaap enkel een uitvloeisel is van iets heel anders? Bijvoorbeeld omdat we overdag veel werkzaamheden op de automatische piloot doen. Dan zou het niet gaan om gebrek aan slaap, maar om gebrek aan aandacht.

Gebrek aan aandacht creëert eenzelfde soort ruis als een radio die niet goed is afgesteld. Zonder échte aandacht lopen werknemers en organsiaties het risico alleen te kijken naar taken of mensen zoals ze altijd hebben gedaan. Frisse blik, ho maar. Daardoor missen ze bijvoorbeeld kansen in salesgesprekken. Ze verzanden in oeverloos vergaderen. Of maken ze geen gebruik van de beschikbare expertise van collega’s, gewoon omdat ze die over het hoofd zien. Eeuwig zonde van kostbare tijd, energie en talenten.

Verbeter het niveau van aandacht en je verbetert de mentale flexibilteit van medewerkers. Zonder dat je hoeft te investeren in flexibele werkplekken. Aandachtttraining in organisaties kan in mijn ervaring al binnen enkele weken de werkdruk van medewerkers halveren. Het onderzoeken waard zou ik zeggen.
R van Wijk  |   | 
28-08-2015
 | 
15:08 uur
De uitkomst van dit onderzoek kunnen wij bevestigen. Als aanbieder van flexibele werkplekken (basickantoor) zien we dat ondernemers die gebruik maken van deze voorziening, hun tijd efficienter kunnen besteden. Vanzelfsprekend wordt dit als zeer positief ervaren en lijkt dit een overweging waard. Verloren geld kan worden teruggewonnen, verloren tijd helaas niet. Dit wordt vaak (ongemerkt) gecompenseerd door langer te werken maar dat is niet altijd (of altijd niet) de beste oplossing.....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity (1) 
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
Porsche 911 Speedster heeft een prijs (1) 
top10
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
Rijksoverheid heeft informatiebeveiliging en IT-beheer nog niet op orde
'Flexibele workforce heeft onvoldoende kennis en vaardigheden in huis'
meer top 10