zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oudere werknemers: betrokken, loyaal en bevlogen

11 mei 2017 - In Kasteel De Hooge Vuursche werd vorige week een seminar over de toekomst van gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers georganiseerd.

In de zaal: meer dan 100 HR en health-managers van uiteenlopende bedrijven. Erna Meijer was erbij en zag hoe Jaap Paauwe, hoogleraar aan de Tilburg University, een lans brak voor de inzet van oudere werknemers.


 
Inzetbaarheid
Het seminar ging over de inzetbaarheid van medewerkers. Maar waarom is dat zo belangrijk? Machines en technologie maken anno 2017 toch het verschil? Een misverstand, zei Paauwe bij de start van zijn keynote. Op het witte scherm zagen aanwezigen een plaatje van de Volvo Ocean Race-boot van team Brunel. Een goed voorbeeld van een High Performance organisatie, volgens Paauwe. Alle boten in de Volvo Ocean Race zijn identiek. Maar toch is er een winnaar. De doorslaggevende factor: mensen.
 
Vergrijzing
De toon is gezet. Mensen maken het verschil. En de inzetbaarheid van die mensen gaat Paauwe aan het hart. Nu de vergrijzing in Nederland is ingezet, is het voor veel werkgevers een uitdaging om oudere medewerkers aan het werk te houden en daarmee de organisatie draaiende te houden. Paauwe: "Voor mijn werk bij Willis Towers Watson kom ik bij veel werkgevers over de vloer. Ik zie veel productieomgevingen, zoals fabrieken en logistieke centra. Al die bedrijven zie je momenteel worstelen met de toenemende gemiddelde leeftijd van het medewerkersbestand. Met de bijbehorende chronische en fysieke klachten. Hoe gaat u daarmee om?"
 
Vroeger was alles beter
De vooroordelen over oudere werknemers kennen we allemaal. Oudere werknemers zouden teveel praten, zijn vaker ziek, bang voor innovatie, willen veel vrije tijd, vinden dat vroeger alles beter was, en ga zo maar door. Onderzoek van Paauwe aan de Universiteit van Tilburg laat gelukkig een genuanceerder beeld zien. "Het klopt dat oudere werknemers minder vooruitgang boeken in trainingen. Maar daar staat tegenover dat zij graag andere helpen, betrokken, loyaal en bevlogen zijn en vertrouwen hebben in de organisaties. Het is, kortom, te vroeg om ze af te schrijven."
 
Loopbaanplanning
Preekt Paauwe, zelf 64 jaar, daarmee voor eigen parochie? Nee, benadrukt hij. "Oudere werknemers zijn veel waardevoller voor een organisatie dan vaak wordt gedacht. En toch wordt er vanuit cao-onderhandelingen steeds vaker ingezet op de zogenaamde ontziemaatregelen, zoals extra verlof, deeltijdpensioen, taakverlichting en vrijstelling van overwerken."
Terwijl er volgens Paauwe vooral behoefte is aan training, loopbaanplanning, aangepaste arbeidsomstandigheden en betrokkenheid in besluitvorming. Hij richt tot slot een paar opzwepende woorden aan de zaal. "Jongens, we mogen door tot 70 jaar. Dat is toch fantastisch? Hoe lang moet u nog, vragen mensen steeds. Nee, hoe lang mag u nog is de juiste vraag. Denk in alternatieven en benut de positieve eigenschappen van de verschillende generaties. Want dat we met elkaar langer door mogen, dat staat vast."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ontkenning groeiende werkloosheid ouderen
 Nederland benut potentieel oudere werknemers onvoldoende
 Uitzendwerk belangrijk voor 50-plusser om aan het werk te komen en te blijven
 Werkende senioren gezonder dan gepensioneerden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10