zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontkenning groeiende werkloosheid ouderen

25 juli 2016 - Vorige week kwam het ministerie van SZW met juichende cijfers naar buiten, want de werkloosheid loopt verder terug. De KBO dook in de cijfers en ontdekte de onderbelichte realiteit: in vergelijking met vorig jaar is het aantal uitkeringsgerechtigden gegroeid. Van de 55-plussers heeft zelfs 8,6 procent een WW-uitkering.

Nu de verkiezingskoorts oploopt, heeft de regering goed nieuws nodig. In dat licht is het begrijpelijk dat een daling in werkloosheid wordt aangegrepen voor een persbericht. NOS, RTL, kranten en nieuwssites namen het direct over: Nederland telt steeds minder werklozen.Nieuwsbronnen
Bron van het nieuws is voor een belangrijk deel het CBS. Onvermeld blijft dat het CBS grote leeftijdscategorieën hanteert. De oudste gemeten groep van de beroepsbevolking is 45-75 jaar. De daling binnen deze groep is een stuk minder groot dan bij jongeren.
Het UWV houdt de cijfers bij over het aantal versterkte WW-uitkeringen. Bij 55-plussers zijn die in de afgelopen maand licht gedaald (-0,9 procent) en dat vermeldt het ministerie dan ook in de eigen berichtgeving.
Onvermeld blijft de passage uit de Nieuwsflits Arbeidsmarkt (UWV) van juni 2016 over de stijging van WW-uitkeringen ten opzichte van 2016. Voor ouderen (50-plus 7,7 procent en 55-plus 8,6 procent) komt het WW-percentage veel hoger uit dan het gemiddelde WW-percentage van 4,9 procent.

Goochelen met cijfers
Directeur Manon Vanderkaa van de Unie KBO: "Al eerder constateerde de KBO dat er met werkloosheidscijfers gegoocheld wordt. Ontkenning van de hoge en zelfs stijgende werkloosheid onder ouderen is een ernstige zaak. Van de 55-plussers heeft 8,6 procent een werkloosheidsuitkering. Voor deze groep, zo weten we, is het perspectief op werk tot de pensioenleeftijd heel somber."

Eisen
De KBO heeft eisen geformuleerd om de werkloosheid onder ouderen te verkleinen. Eén ervan, verlaging van de leeftijdsgrens voor de no-riskpolis, is ingewilligd. "Het kan alleen nog beter: verlaag ook de leeftijdsgrens voor de mobiliteitsbonus. En investeer in de economie in plaats van te bezuinigen en zo banen te laten verdwijnen in zorg en dienstverlening. Alleen zo kunnen we dit grote en groeiende probleem oplossen."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ouderen willen blijven leren
 Werkgevers: nu werkloosheid aanpakken
 Werkende senioren gezonder dan gepensioneerden
 Driedaagse werkweek perfect om ouderen aan het werk te houden
 
 
reacties
 
Henk Vogelaar  |   | 
30-07-2016
 | 
22:18 uur
Wikipedia over het CBS: De kosten voor de uitoefening van de taken van het CBS komen ten laste van de rijksbegroting. Er is een mooi spreekwoord voor: wiens brood men eet, wiens taal men spreekt. En dit is precies wat het CBS doet.
De cijfers worden vaak gemanipuleerd ten guste van de regering. Het is dan ook absoluut geen onafhankelijk orgaan. Gelukkig zijn er nog instanties die dit durven aan te kaarten, vooral doorgaan!!
Lon de Groot  |   | 
13-08-2016
 | 
18:34 uur
Helaas meer dan waar. Ik moet ook constateren dat er ook geen enkele ruimte is om af te wijken van regels.
Dit heb ik zelf aan de lijve ondervonden.
Ik heb 5 intentie verklaringen met 100% baangarantie als franchisenemer. Daarvoor moet ik dan eerst een cursus volgen. Hiervoor heb ik een aanvraag ingediend voor een de scholingsvoucher van € 2500 maar het beroep staat niet op de lijst van kansberoepen dus is het antwoord nee. De UWV heeft hiervoor 3 weken nodig om mij dat mee te delen. Ik kom wel in aanmerking voor de scholingsvoucher van € 1000 voor senioren. Echter is voor mij deze € 1000 net te weinig waardoor het financieel niet haalbaar is voor mij om de cursus te volgen. En daarbij komt dat ik bij banken geen lening kan afsluiten voor de cursus omdat ik in de WW zit.
Gevolg nu is dat ik als 50 plusser de mogelijk wordt ontnomen om weer aan het werk te gaan. Het betreft zelfs werk als franchisenemer, waar ik dus zelf bereid ben de nodige risico's te nemen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.
Ik vind dit een gemiste kans van het UWV om mee te werken om een 50 plussers naar een baan te helpen.
Met vriendelijke groet,
Lon de Groot
Paul Nijveldt  |   | 
14-08-2016
 | 
22:13 uur
Mijn WW uitkering stopt in februari 2017. Ik kom niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Mijn vraag is: Sta ik dan nog geregistreerd als werkzoekend?
M. Weber  |   | 
17-08-2016
 | 
09:06 uur
Nee, u verdwijnt dan ''uit beeld'' bij het UWV. De cijfers gaan er dan maar vanuit dat u werk heeft gevonden, maar de werkelijkheid is dat u dan (zonder uitkering) nog steeds zonder werk bent. Het werkloosheidscijfers daalt echter hierdoor. Daarom zijn die cijfers inderdaad volkomen onbetrouwbaar. Iedereen denkt maar dat je na de WW een bijstandsuitkering krijgt. Dit is echt niet het geval. Er zijn dus veel mensen die uit de WW moeten, geen bijstand krijgen en nog steeds geen werk hebben. Zij komen niet meer in de cijfers voor.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10