zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tip: draag deze patronen op kantoor

8 mei 2017 - Als manager is het uitzoeken van geschikte werkkleding soms een uitdaging. U hebt immers een voorbeeldfunctie voor uw personeel.

Uw personeel moet zich representatief kleden en deze verantwoordelijkheid begint bij uzelf. Uw kleding zorgt op deze manier dus niet alleen voor uw eigen uitstraling, maar ook voor het voorkomen van uw bedrijf. Kledingexpert Robin Hendriks, van Schulte Herenmode vertelt hier meer over.


Hendriks: "Bij het uitzoeken van werkkleding (lees: zakelijke kleding) zijn er veel belangrijke factoren om rekening mee te houden. Naast het vinden van een geschikte kleur, is het bijvoorbeeld ook handig om goed na te denken over een passend patroon. Zakelijke kleding mag namelijk niet te druk en (dus) afleidend zijn. Onbewust maakt iedereen associaties met kleuren. Ook patronen worden vaak met karaktereigenschappen geassocieerd." In dit artikel zijn de bekendste patronen met bijkomende associaties behandeld.
 
Veilige keuzes
Hendriks:  "Gebruikelijke patronen die in de zakelijke sfeer veel worden gedragen (egaal, strepen, ruiten en visgraat), kunt u als manager gerust aantrekken. Dit zijn vooral veilige keuzes. Alhoewel ieder patroon zijn eigen do’s en don’ts heeft (in combinatie met andere kleding), is er een aantal patronen dat voor nagenoeg iedere zakelijke gelegenheid een goede oplossing is." 
 
Uni
Het Uni patroon (egale kleding) komt bij alle zakelijke gelegenheden goed van pas. Deze kleding is niet te opvallend en legt een goede basis voor uw outfit. Te veel egale kleding kan echter wel zorgen voor een ‘saaie’ uitstraling. Het Uni patroon wordt doorgaans geassocieerd met eenvoud en meegaandheid. Het is verstandig is om uw colbert of kostuum zo rustig mogelijk te houden, zodat uw kleding geen afleidende factor wordt tijdens eventuele besprekingen. Bovendien kunt u andere kleding hier makkelijk mee combineren, zoals bijvoorbeeld een gestreept overhemd of een das met een drukkere print. Op deze manier voorkomt u dat uw outfit inspiratieloos overkomt.
 
Strepen
Gestreepte kleding komt al snel zakelijk en formeel over, wat goed van pas komt bij een zakelijke gelegenheid, zoals op kantoor. Gestreepte kleding is goed te combineren met bijvoorbeeld diagonaal-gestreepte of geruite stropdassen.
Gestreepte kleding worden doorgaans geassocieerd met autoriteit en zakelijkheid. Voorkom het dragen van te veel gestreepte kleding door andere patronen aan uw outfit toe te voegen.
 
Ruiten
Net als strepen, zijn ruiten een veelvoorkomend patroon bij zakelijke gelegenheden. Ruitpatronen worden vaak gedragen op overhemden en stropdassen. Pakken met ruitpatroon worden weinig gedragen bij bijvoorbeeld formele bedrijven. Deze pakken zijn weliswaar erg modieus, maar kunnen ook snel ‘klassiek’ overkomen. Wilt u niet ‘te klassiek’ overkomen? Zorg er dan voor dat uw pak een getailleerde pasvorm heeft. Dergelijke pakken geven u een moderne look. Men associeert ruiten doorgaans met speelsheid en zelfvertrouwen, maar mogelijk ook met klassiek en ‘oubolligheid’.
Geruite kleding is lastig te combineren met andere geruite kleding. Men ervaart ruitpatronen namelijk snel als druk. Compenseer dit drukke effect door een egaal kledingstuk in uw outfit te verwerken, zoals een egale stropdas bij een geruit overhemd.
 
Visgraat
Een visgraat (Nederlands voor herringbone) is een zeer lichte streep in de vorm van een visgraat. Dit patroon is vaak te zien op kostuums en colberts. De visgraat wordt vaak als behouden, klassiek en traditioneel gezien. Tegenwoordig zien we de visgraat steeds vaker terugkomen op overhemden en stropdassen.
 
Minder veilige keuzes
Als u liever wat meer opvalt met uw kleding, kunt u kiezen om meer drukke patronen te dragen. Denk hierbij aan stippen en bloemen. Omdat deze patronen druk ogen, is het raadzaam om deze alleen op een stropdas of overhemd te dragen, en niet op een kostuum of colbert.
 
Paisley
Paisley is een abstracte print in de vorm van bladeren en waterdruppels. Tot voor kort werd het Paisley patroon nog als klassiek gezien. Tegenwoordig maakt dit patroon echter zijn rentree in het moderne modebeeld. Vanwege het vrolijke kleurgebruik en het sierlijke patroon wordt Paisley vaak geassocieerd met vrolijkheid. Omdat Paisley een druk patroon is, associeert men dit patroon tevens met onoverzichtelijkheid. Voorkom dergelijke associaties door dit patroon met rustige patronen te combineren.
 
Bloemen
Het bloemenpatroon staat voor vrolijkheid en vriendelijkheid. Vaak doen dergelijke patronen mensen aan de jaren 70 denken. Daarom wordt dit patroon, naast vriendelijk, ook wel met als ouderwets geassocieerd.
 
Stippen
Stippen stralen speelsheid en creativiteit uit. Draag dit patroon op (bijvoorbeeld) een stropdas om te voorkomen dat uw outfit te druk wordt. Bij de keuze voor stippen is het belangrijk dat u niet meerdere kledingstukken met dit patroon combineert. Hiermee voorkomt u dat uw kleding te druk overkomt op anderen.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kleding op kantoor steeds informeler
 Zomerse kleding taboe op Nederlandse werkvloer
 Onconventionele kledingstijl benadrukt status en competentie
 Kledingprotocol voorkomt irritatie
 
 
reacties
 
Johan  |   | 
8-05-2017
 | 
09:56 uur
Valt best veel op af te dingen als je deze tips vergelijkt met onze, niet alleen op de werksituatie, vooral op de persoon afgestemde adviezen. Het zijn o.i. overwegend mode en (gedateerde) etiquette tips.
Lilian Thijssen  |   | 
8-05-2017
 | 
09:57 uur
Beetje ouderwets dat het artikel alleen is toegespitst op de mannelijke manager.
Pim  |   | 
8-05-2017
 | 
10:22 uur
Een gestreept hemd met een das die een drukke print heeft. Jeetje, dit artikel is echt niet meer van deze tijd.
Ik vind het juist onderscheidend als een manager een leuk motief heeft op zijn hemd. Wellicht zijn er nog bepaalde kleuren die iets uitstralen als ze heel fel zijn, maar in deze tijd...? Laten we alsjeblieft met de tijd meegaan in de kleding, dan weten we ook dat we te maken hebben met een moderne manager.
Lilian Thijssen  |   | 
8-05-2017
 | 
10:29 uur
Top!
Johan  |   | 
8-05-2017
 | 
10:48 uur
Vanochtend bij WNL werd een nieuw boek van Bastiaan van Schaik gepromoot; kledingtips voor de werkende vrouw. Wij zijn benieuwd of die op het individu zijn afgestemd of (helaas) weer op wat de mode graag wil verkopen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10