zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Koningsdag: toeristen het land in, Nederlanders eruit

25 april 2017 - Oranje kleding, grachten vol bootjes en overal vrijmarkten; het is niet gek dat Koningsdag een van de meest geliefde feestdagen van ons land is. Ook toeristen komen massaal naar onze hoofdstad om deze feestelijke dag mee te vieren.

Dit lijkt uit onderzoek van  KAYAK.nl naar de oranjegekte in andere landen. Uit het onderzoek blijkt dat:


 
 • Duitsers, Spanjaarden en Oostenrijkers de oranjekoorts het flinkst te pakken hebben
 • Veel Nederlanders de 50ste verjaardag van onze koning ontvluchten; er wordt 35 procent meer gezocht naar vliegtickets met een vertrekdatum vlak vóór Koningsdag
 • De goedkoopste vliegtickets om last minute Nederland te vermijden naar Kopenhagen (112 euro), Londen (113 euro) en Stockholm (116 euro) zijn
Top vijf nationaliteiten die naar Nederland reizen voor Koningsdag
Amsterdam is populairder dan ooit onder toeristen. Maar reizen zij ook speciaal voor Koningsdag af naar Nederland? Uit data van KAYAK.nl blijkt dat tickets naar Amsterdam met als aankomstdatum de dag vóór Koningsdag, tien procent populairder zijn dan dezelfde tickets een week eerder. Het lijkt erop dat toeristen speciaal naar onze hoofdstad afreizen om het kroonjaar van onze koning mee te vieren. En dan zijn het vooral de toeristen uit Duitsland, Spanje en Oostenrijk die ons Koningshuis -of onze manier van feesten- een warm hart toe dragen. Ook Italianen en Fransen kunnen Nederlanders dit jaar tegen het lijf lopen op een vlooienmarkt of bij een poppodium. 

Dit zijn de landen die het vaakst naar tickets richting Amsterdam zoeken voor Koningsdag 2017:
 
 • Duitsland
 • Spanje
 • Oostenrijk
 • Italië
 • Frankrijk
 • Luxe en middenklasse hotels in Amsterdam meest populair
  Reizigers lijken na een lange dag struinen door de stad de voorkeur te geven aan een comfortabele overnachting. In totaal verblijft 40 procent van de reizigers op Koningsdag in een 4-sterrenhotel en 33 procent in een 3-sterrenhotel. Slechts veertien procent kiest voor de meest luxe optie en gaat voor een 5-sterren overnachting. Hoteleigenaren profiteren ook van de stijgende vraag, want een gemiddelde hotelkamer is aanzienlijk duurder rondom Koningsdag, soms wel zeven tot tien procent. Voor een 3-sterrenhotel betalen toeristen gemiddeld 144 euro per nacht rondom Koningsdag en voor een 5-sterrenhotel is het niet vreemd om zelfs 351 euro neer te leggen.
    Aantal sterren Populariteit in  procent tijdens Koningsdag Gemiddelde prijs per nacht in euro's in april Gemiddelde prijs per nacht in euro's (26-30 april 2017) 1 1 procent 112 113 2 13 procent 102 113 3 33 procent 132 144 4 40 procent 182 183 5 14 procent 328 351
  Een derde Nederlanders verkiest citytrip boven Koningsdag
  Hoewel buitenlandse toeristen op Koningsdag afkomen, lijken Nederlanders het land juist te ontvluchten door een lang weekend weg te plannen. De afgelopen periode zochten Nederlanders maar liefst 35 procent vaker naar tickets met de vertrekdatum woensdag 26 april (vergeleken met de andere woensdagen in april). Voor wie dit jaar geen zin heeft om zich in oranje kleding te hullen en de uitbundige massa juist wil ontvluchten, zocht KAYAK.nl uit welke bestemmingen het meest populair én last minute het voordeligst zijn. Het IJslandse Reykjavik lijkt de meest favoriete stad voor een citytrip, maar ook zonnige steden als Rome, Barcelona en Lissabon halen de top tien. De goedkoopste tickets scoren citytrippers richting Kopenhagen (gemiddeld 112 euro), Londen (gemiddeld 113 euro) en Stockholm (gemiddeld 116 euro). Hieronder een volledig overzicht van de meest populaire bestemmingen en de gemiddelde prijs van een retourticket:
    Meest populaire bestemmingen voor Nederlanders  
    Plek Bestemming Gemiddelde prijs in euro's voor een retourticket 1 Reykjavik 200 2 Londen 113 3 Rome 170 4 Barcelona 170 5 Malaga 202 6 Lissabon 197 7 Stockholm 116 8 Nice 147 9 Kopenhagen 112 10 Berlijn 122
  Julia Stadler-Damisch, KAYAK Regional Director van Nederland, Zwitserland en Duitsland, over het onderzoek: "Nederland is een populaire bestemming onder veel buitenlandse toeristen. Met een open en gastvrije cultuur, is het niet verrassend dat veel reizigers speciaal voor Koningsdag naar Amsterdam afreizen. Gek genoeg zie je onder Nederlanders juist een piek in gezochte tickets naar het buitenland, waarschijnlijk om zo een extra lang weekend te kunnen pakken." 
   

   
   Doorsturen   1 reactie  

   

  Laatste nieuws

   Een carrière in cybersecurity: vijf tips
   FluBot-malware verspreidt zich snel door Europa
   Ziekteverzuim eerste kwartaal 2021: licht dalende trend
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Veel gemeentes heffen meer toeristenbelasting in 2016
   Minder zakelijke gasten in Nederlandse hotels
   Zakenreis gemiddeld eenderde duurder dan toeristenreis
   Tekort geschikte werknemers voor banen toerismesector
   
   
  reacties
   
  Andre  |   | 
  3-05-2021
   | 
  14:28 uur
  Leuk dat koningsdag in het buitenland ook een bekend feest is. Ik vind het vooral leuk dat Italianen en Spanjaarden helemaal naar Nederland afreizen om te feesten.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  advertorial
  Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
  Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
  Download het white paper
  Lees verder
  reacties
  Nederlander verhuist minder graag voor baan (1) 
  Vrouwen kiezen steeds vaker voor een beroep in de ICT  (1) 
  De lente is de beste tijd om te verhuizen (1) 
  Koningsdag: toeristen het land in, Nederlanders eruit (1) 
  Import gas niet van invloed op Nederlandse energierekening (1) 
  De grote impact van zoiets ‘kleins’ als een kop koffie (1) 
  Stofzuigen en strijken populairder dan pensioenoverzicht (1) 
  top10
  De grote impact van zoiets ‘kleins’ als een kop koffie
  Top Companies waar u kunt bouwen aan uw carrière zijn bekend
  Hoge werkdruk bij grote organisaties zet klantervaring onder druk
  Aantal DDoS aanvallen verdubbeld in eerste kwartaal
  Bankinvesteringen in blockchain en cryptocurrencies stijgen sterk
  Banking Trojan Dridex en Qakbot grootste malwarebedreigingen in maart
  De pandemie maakt persoonlijke moederdagcadeaus populair
  Hybride werken: zijn we er wel klaar voor?
  IT is vertragende factor bij 44 procent van de organisaties
  Werken op afstand is een katalysator voor productiviteit, efficiency en diversiteit
  meer top 10