zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder zakelijke gasten in Nederlandse hotels

14 april 2014 - Het aandeel toeristische gasten is in 2013 opnieuw toegenomen in de Nederlandse drie-, vier- en vijfsterrenhotels. Dit meldt onderzoeksbureau Horwath HTL via Zakenreis.nl. Met 52 procent van het totale aantal overnachtingen, vormt het toeristische segment voor het eerst de absolute meerderheid van het hotelbezoek in Nederland.

Het aandeel zakelijke gasten is opnieuw gedaald, van 47 procent in 2012 tot 45 procent in 2013. Het aandeel overige gasten, waaronder aircrew, is afgenomen tot drie procent. In de regio Amsterdam & Schiphol maken de toeristische gasten inmiddels meer dan 57 procent van het totaal aantal kamernachten uit. In 2007 was dit nog slechts 42 procent. Wel zijn de hoteliers optimistisch over het individuele zakelijke segment, waar zij groei verwachten. Dit is minder het geval met meeting- en conferentiegasten.Stijgende bezettingsgraad
De Nederlandse hotelmarkt doet het in algemene zin steeds beter. Volgens Horwath HTL is de bezettingsgraad van de hotels in 2013 gestegen, terwijl de gemiddelde kamerprijs gelijk bleef. Voor 2014 wordt een verdere groei verwacht van zowel bezettingsgraad als kamerprijs.
De ondervraagde drie- tot en met vijfsterrenhotels melden dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 66,7 procent in 2012 tot 67,8 procent in 2013. De gemiddelde kamerprijs bleef gelijk:97 euro.
Voor 2014 wordt rekening gehouden met een nieuwe stijging in de bezettingsgraad tot 69 procent. Ook verwachten de hoteliers dat de gemiddelde kamerprijs weer zal stijgen, met 2,5 procent tot 99 euro.
De hogere bezettingsgraden zijn vooral gerealiseerd in de drie- en viersterrensegmenten. De vijfsterrenhotels blijven achter in het herstel, met opnieuw een lichte daling in de bezettingsgraad en een forse daling in de gemiddelde kamerprijs. Het driesterrensegment daarentegen behaalde niet alleen hogere bezettingsgraden, maar ook een stijging in de gemiddelde kamerprijs van bijna vier procent. De ontwikkelingen geven aan dat, met het moeizame economische herstel, nog steeds bezuinigd wordt op de hotelbestedingen.

Amsterdam
Het herstel in de bezettingsgraad is duidelijker zichtbaar in de regio Amsterdam dan in de rest van Nederland. De bezettingsgraad in de hoofdstad steeg met 1,8 procentpunten tot 79,2 procent, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad in de rest van het land met slechts 0,4 procentpunten steeg tot 60,9 procent. Met betrekking tot de gemiddelde kamerprijs is geen verschil zichtbaar tussen de ontwikkelingen binnen en buiten Amsterdam. Wel geldt nog altijd dat de gemiddelde kamerprijs in Amsterdam bijna 50 procent hoger ligt dan in de rest van Nederland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
 COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
 40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gratis ontbijt belangrijkste voor reiziger
 Top tien vergadertrends in 2014
 Extra koffer en hotel-wifi populairste aanvullende services
 De beste luxe hotels ter wereld voor rond de 100 euro
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Verbeter uw supply chain, verbeter uw klantervaring
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot
Werkende prefereert goed luchtreinigingssysteem boven coronavaccinatie
Vier tips voor een digitale lenteschoonmaak voor uw foto’s en video’s
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
World Password Day stond stil bij wachtwoordbeheer
Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
De cyberdreiging van vaccinaties
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
meer top 10