zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel gemeentes heffen meer toeristenbelasting in 2016

3 augustus 2016 - Reisgraag.nl heeft in 2016 alle Nederlandse gemeentes onderzocht op de heffing van toeristenbelasting. Daaruit blijkt dat de toeristenbelasting gemiddeld met 5,7 procent gestegen is en dat 41 procent van de gemeentes meer is gaan heffen dan in 2015. In 2016 heft 78 procent van de gemeentes een gemiddeld tarief van 1,12 per persoon per nacht in een hotel.

Maar liefst 41 procent van de gemeentes is in 2016 meer gaan heffen. De stijging is het sterkst in de provincies Zuid-Holland (11,9 procent), Flevoland (9,3 procent) en Overijssel (7,9 procent). In Drenthe (2,5 procent), Limburg (2,1 procent) en Gelderland (0,9 procent) is de stijging het laagst. De gemeentes met de grootste stijging zijn Bussum (stijging van 1,60 i.v.m. start heffing), Westland (stijging van 1,57) en Enschede (stijging van 1,25 i.v.m. start heffing).



Dalers
In de provincie Groningen is het gemiddelde tarief gedaald met 0,9 procent. In 6 Nederlandse gemeentes is het tarief ook gedaald. Culemborg, waar het tarief in 2012 steeg van   0,50 naar   1,50, is het nu de sterkste daler met 50 procent naar   0,75. De andere vijf  gemeentes waar het tarief verlaagd is zijn Haren (-11,2 procent), Noordwijk (-10,4 procent), Den Haag (-6,0 procent), Beverwijk (-13,0 procent) en Deventer (-0,7 procent).

Hoogste tarief
Haarlemmermeer is de gemeente met het hoogste tarief. In 2015 was dit nog  4,44 en in 2016 is dit 4,74. Amsterdam is gestegen van de derde naar de tweede plaats met een tarief van 3,92. Utrecht is gestegen naar de 3e plaats met een tarief van 3,92.

Tien grootste gemeentes
Gemiddeld stijgt de top tien grootste gemeentes met 2,7 procent t.o.v. 5,7 procent landelijke stijging. Het gemiddelde tarief voor de grootste gemeentes is  2,78, waar landelijk gemiddeld  1,12 geheven wordt. In de tien grootste gemeentes van Nederland is opvallend dat de toeristenbelasting van Den Haag met zes procent gedaald is. Almere heft in beide jaren niet omdat het een gastvrije gemeente wil zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder zakelijke gasten in Nederlandse hotels
 Zakenreis gemiddeld eenderde duurder dan toeristenreis
 Een ster meer of minder voor een hotelkamer kan u aardig wat besparen
 Conferenties drijven hotelprijs Amsterdam op
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10