zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker

11 april 2017 - Ze zijn een vast onderdeel van vrijwel elke vacature: soft skills waarover succesvolle kandidaten geacht worden te beschikken. Van aanpassingsvermogen tot zelfstandigheid, de lijst is lang en gevarieerd.

Hoewel goedgekozen soft skills wel degelijk waarde kunnen toevoegen aan een nuttige profielbeschrijving van de gezochte kandidaat, blijkt uit onderzoek van Joblift naar de 50 meest voorkomende soft skills dat de vaakst gevraagde vaardigheden zeer algemeen van aard zijn. Ondanks dat bestaan er verschillen tussen de soft skills gezocht voor verschillende beroepsgroepen. Ook zijn er aanzienlijke verschillen tussen de soft skills die gevraagd worden van laag- en hoogopgeleiden. Grote en kleine bedrijven vragen daarentegen veelal naar dezelfde soft skills.


 
Top tien meest gevraagde soft skills
Gebaseerd op bijna vijf miljoen vacatures die in de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven waren dit de tien meest gezochte soft skills:
 
  • Communicatieve vaardigheden – 858.223 vacatures
  • Flexibiliteit – 834.544 vacatures
  • Teamvaardigheden – 721.403 vacatures
  • Proactiviteit – 566.325 vacatures
  • Gedrevenheid – 408.039 vacatures
  • Passie – 341.054 vacatures
  • Analytisch vermogen – 337.615 vacatures
  • Stressbestendigheid – 329.605 vacatures
  • Sociale vaardigheden – 315.167 vacatures
  • Resultaatgerichtheid – 307.830 vacatures
  •  
    Algemene vaardigheden maar verschillende eisen
    Duidelijk is dat bijna al deze vaardigheden zo algemeen zijn dat elke werkgever zich personeel met deze eigenschappen wenst. Toch kan bij sommige vacatures de vraag worden gesteld hoe relevant deze skills zijn voor het succesvol uitvoeren van een functie. Zo valt op dat de functie waarin de meeste nadruk op teamwork wordt gelegd, met 35.735 vacatures, die van programmeur is: niet het eerste beroep dat mensen met hecht teamwerk associëren. Andere resultaten spreken meer voor zich: zo moeten verzorgers zowel flexibel als sociaal vaardig zijn. Verder blijkt dat commercieel werk en telemarketing bijzonder stressvol zijn: voor deze beroepsgroep is er met 11.466 vacatures de grootste vraag naar stressbestendige kandidaten. Proactiviteit en gedrevenheid wordt het vaakst van accountmanagers in de zakelijke dienstverlening gevraagd (in respectievelijk 19.114 en 27.694 vacatures).
     
    Soft skills belangrijker voor hoogopgeleiden
    Opvallend zijn de verschillen tussen banen voor hoog- en laagopgeleiden. Zo was 64 procent van de vacatures waarin naar flexibiliteit gevraagd werd, gericht op laagopgeleide sollicitanten. Het tegenovergestelde zien we, niet geheel verrassend, bij analytisch vermogen: 80 procent van de vacatures waarin om sterke analytische vaardigheden werd gevraagd was gericht op hoogopgeleiden. Andere soft skills die vooral van hoogopgeleiden gevraagd werden zijn gedrevenheid (61 procent) en proactiviteit (63 procent). Hoewel het totaalaantal vacatures voor laagopgeleiden met 53 procent hoger ligt dan dat voor hoogopgeleiden, komen enkel flexibiliteit en stressbestendigheid (57 procent) vaker voor in vacatures voor laagopgeleiden. Dit duidt erop dat soft skills in het algemeen een grotere rol spelen in vacatures voor hoogopgeleiden. Minder groot zijn de verschillen tussen vacatures geplaatst door het MKB en grote bedrijven: alleen flexibiliteit (56 procent in vacatures van bedrijven met meer dan 200 werknemers) en gedrevenheid (56 procent in vacatures afkomstig van het MKB) laten een duidelijk maar klein verschil zien.
     

     
     Doorsturen   1 reactie  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Zes recruitmenttrends voor 2017
     Zachte vaardigheden lastig te vinden bij Nederlands talent
     Bang dat robots uw baan inpikken? Focus op soft skills
     In 2030 zijn soft skills belangrijker dan feitenkennis
     
     
    reacties
     
    Karlijn  |   | 
    24-12-2019
     | 
    09:43 uur
    Het vinden van programmeurs met soft skills is ook voor ons een belangrijke eigenschap bij het vinden van nieuwe developers.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10