zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen in woningmarkt weer iets afgenomen

7 maart 2017 - Het vertrouwen dat de Nederlandse consument heeft in de woningmarkt is in februari voor de derde keer op rij gedaald. De Eigen Huis Marktindicator eindigt op 110 punten, drie punten lager dan in januari.

Het consumentenvertrouwen is hiermee flink lager dan het record van 121 punten in het najaar van 2016.


Oorzaken voor het gedaalde consumentenvertrouwen zijn berichten over het licht oplopen van de hypotheekrente bij een aantal banken en de verwachting van mensen dat die stijging de komende twaalf maanden zal aanhouden. Een tweede reden voor het afnemende vertrouwen is dat het aantal te koop staande woningen snel daalt, terwijl de vraag naar koopwoningen groot blijft. Daardoor stijgen de huizenprijzen en wordt een eerste of volgende eigen woning voor veel mensen minder betaalbaar.

Rem op stormachtige groei
De daling in het consumentenvertrouwen heeft tot gevolg dat het aantal kooptransacties in de markt in de komende periode niet verder zal stijgen en waarschijnlijk zal afnemen. Daarmee wordt enigszins een rem gezet op de stormachtige groei van de woningmarkt in de afgelopen jaren. Met 110 punten zit de Eigen Huis Marktindicator nog wel ruim boven de neutraalwaarde 100 punten.

Nu huis kopen?
Op de vraag of het op dit moment gunstig of ongunstig is om een huis te kopen, antwoordt iets minder dan de helft (49 procent) van de Nederlanders dat het daarvoor nu een gunstig tot zeer gunstig moment is. Neutraal stemt 39 procent en slechts twaalf procent vindt het een (zeer) ongunstige tijd om een huis te kopen.

Opnieuw in de problemen
De woningverkopen konden na de crisis snel groeien door de uitzonderlijk lage hypotheekrente en het zeer hoog opgelopen consumentenvertrouwen. Huizenkopers merkten door de lage rente betrekkelijk weinig van de fors aangescherpte hypotheekeisen. De vraag naar bestaande en nieuwbouwwoningen steeg hierdoor hard. Op steeds meer plaatsen is het gevolg zichtbaar: er is een tekort aan woningen en de huizenprijzen zijn fors gestegen. Nu een verhoging van de hypotheekrente niet is uitgesloten, kan de woningmarkt door de strakke financiële hypotheekregels opnieuw in de problemen komen.

Meer woningbouw nodig
Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor een stop op het verder aanscherpen van hypotheekvereisten, zoals het verder verlagen van de maximale hypotheek waardoor steeds meer eigen geld nodig is voor de aankoop van een woning. Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis: "Mensen moeten een huis kunnen financieren binnen de normen van veilig en verantwoord lenen. Maar de normen en de toepassing daarvan door geldverstrekkers moeten het huizenkopers niet onmogelijk maken om een passende hypotheek af te sluiten als daar geen goede reden voor is." Daarnaast dringt de vereniging er bij het Rijk, de provincies en gemeenten op aan om de woningbouwproductie snel op te voeren. Nu gaan kopers noodgedwongen een steeds hogere schaarstepremie betalen voor hun nieuwe huis en valt een steeds grotere groep buiten de boot omdat een passende woning voor hen onbetaalbaar wordt.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steden stuwen woningmarkt tot grote hoogte
 Vertrouwen in woningmarkt kalft af
 Sterk dalend woningaanbod zorgt voor prijsstijging
 Geen blind vertrouwen meer in de woningmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10