zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen in woningmarkt kalft af

31 januari 2017 - In januari daalt de Eigen Huis Marktindicator voor de tweede maand op rij met  punten en komt daarmee op een stand van 113 punten. De Marktindicator staat weliswaar nog steeds hoog, maar het consumentenvertrouwen kalft af.

Vereniging Eigen Huis verwacht daardoor dat de groei van het aantal woningverkopen in de komende maanden afvlakt en zelfs kan omslaan in een lichte daling. In 2016 duidde de recordwaarde van 121 punten op een topjaar voor het consumentenvertrouwen en het aantal woningtransacties.



Rente en prijzen omhoog, woningaanbod omlaag
De relatief snelle daling van het consumentenvertrouwen wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de recente lichte stijging van de hypotheekrente en door berichten in de media dat de bodem van de lage rente is bereikt. Daarnaast daalt het woningaanbod op veel plaatsen in rap tempo terwijl de vraag hoog blijft. Daardoor stijgen de huizenprijzen.

Zorgen over ontwikkelingen
Ondanks deze zorgpunten vindt de helft van de Nederlandse bevolking dat het nu nog steeds een goed moment is om een huis te kopen. Van de mensen die vinden dat het daarvoor geen goede tijd is, noemt ruim de helft (52 procent) als belangrijkste reden dat de hypotheekrente het komende jaar zal gaan stijgen. Vorig voorjaar had nog maar 23 procent die verwachting. Een andere belangrijke reden voor de minder positieve stemming is dat huizen door de prijsstijgingen minder betaalbaar zijn geworden. Dit percentage is in een jaar tijd meer dan verdubbeld naar 40 procent.

Tegengesteld aan CBS-index
Het algemene consumentenvertrouwen op basis van de CBS-index piekt in januari naar de hoogst geregistreerde waarde sinds het begin van de crisis (+dertien). Het consumentenvertrouwen op de woningmarkt laat daarentegen al twee opeenvolgende maanden een daling zien. De Eigen Huis Marktindicator wordt samengesteld op basis van maandelijkse metingen onder de Nederlandse bevolking en bestaat uit een driemaands voortschrijdend gemiddelde.
De Eigen Huis Marktindicator werd in april 2004 ingesteld om het consumentenvertrouwen specifiek voor de woningmarkt te meten. In april 2004 begon de marktindicator op een waarde 91 punten. In december 2012 was de stand met 51 punten het laagst. Het hoogtepunt werd tussen augustus en november 2016 gemeten met een waarde 121 punten.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Geen blind vertrouwen meer in de woningmarkt
 Woningmarktvertrouwen blijft op recordhoogte
 Woningmarkt komt in ademnood
 Woningmarkt beweegt naar herstel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10