zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Huisdierbezit populair

18 januari 2017 - Meer dan vier miljoen huishoudens hebben één of meer huisdieren: niet alleen honden en katten, maar ook dieren als vissen, konijnen, knaagdieren, vogels en reptielen.

De meeste huishoudens hebben een kat (24 procent) of een hond (negentien procent), direct gevolgd door de aquariumvissen die in tien procent van de huishoudens aanwezig zijn. In Nederland leven ruim 1,5 miljoen honden en bijna 2,6 miljoen katten. Daarnaast zijn er miljoenen vissen en vogels, maar ook de konijnen en knaagdieren zijn goed vertegenwoordigd met respectievelijk ruim 800.000 konijnen en een kleine 800.000 hamsters, cavia's, muizen en ratten. Deze en andere cijfers zijn de uitkomst van een gezamenlijk onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG), de branchevereniging van petfoodfabrikanten en -importeurs; en van Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemingen in de gezelschapsdierensector.



Katten populair in het noorden
In totaal heeft 53 procent van alle huishoudens één of meerdere huisdieren. Van de huishoudens met een hond heeft 80 procent één hond en twintig procent twee of meer honden. Bij de katten is het percentage huishoudens dat twee of meer katten heeft maar liefst 43 procent. De meerderheid van de honden woont buiten de randstad, daar heeft bijna een kwart van de huishoudens een hond. In de drie grote steden en de rest van het Westen heeft respectievelijk twaalf en vijftien procent van de huishoudens een hond. Bij de katten zien we zoals verwacht een ander plaatje. 21 procent van de huishoudens in de drie grote steden en zelfs 27 procent van de huishoudens in de rest van het Westen heeft één of meerdere katten. Echter het hoogste percentage huishoudens met een kat vinden we in de drie noordelijke provincies, maar liefst 34 procent.

Trend keren
Uit het onderzoekt blijkt verder dat huisdierbezitters vaker kiezen voor één vogel, één vis of één konijn. Ten opzichte van 2015 steeg het aantal eigenaren dat één vogel, vis of konijn heeft met ca. tien procent naar respectievelijk 54 procent, twintig procent en 63 procent. Vooral dat laatste vindt Dibevo een aandachtspunt omdat konijnen echt groepsdieren zijn die niet graag alleen leven. Om die trend te keren werkt Dibevo samen met de Landelijke Dierenbescherming aan een project met als doel dat de consument goede keuzes maakt bij het aanschaffen van een konijn. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit initiatief. Overigens betekent de stijging in het percentage solitair gehouden konijnen niet dat de populatie afneemt. Het onderzoek laat zien dat het aantal eigenaren met drie of meer konijnen juist is gestegen.

Slechts voor zes procent is het internet het primaire aankoopkanaal
Voor veel huisdiereigenaren is de dierenspeciaalzaak - en in wat mindere mate het tuincentrum met een dierenafdeling - het belangrijkste verkoopkanaal om diervoeding te kopen. Alleen kattenvoer wordt overwegend in de supermarkt gekocht. Online diervoeding kopen groeit vooral voor honden- en kattenvoer en neemt daar nu respectievelijk zo'n vijftien procent en dertien procent voor zijn rekening. Online kopen wordt vooral gedaan door eigenaren van (middel)grote honden; voer voor kleine honden wordt juist weer overwegend in de dierenspeciaalzaak en supermarkt aangekocht. Een deel van de aankopen via internet zijn toe te rekenen aan activiteiten van ketens en individuele dierenspeciaalzaken die naast de winkels ook een webshop runnen. Ondanks de groei van de internetverkopen is het nog voor slechts zes procent van de huishoudens het primaire kanaal voor de aankoop van diervoeding.

Huisdieren en vakantie
Er is een vederlichte stijging in het aantal huisdierbezitters dat hun huisdier mee op vakantie neemt, en dat gaat natuurlijk het meest om de hond. Kattenbezitters laten hun dier meestal thuis verzorgen door buren, familie, vrienden of kennissen. De dieren onderbrengen in een dierenpension vindt tien procent van de hondenbezitters de beste keuze. Een groeiend aantal eigenaren van katten en konijnen kiezen het dierenpension als logeeradres. Bijna een vijfde deel van de respondenten geeft aan nooit op vakantie te gaan.

Onderzoek naar alle huisdieren
Sinds 2002 vindt er een jaarlijks onderzoek plaats onder ruim 7,6 miljoen huishoudens naar de honden- en kattenpopulatie in Nederland. Met ingang van 2015 worden ook metingen van andere huisdieren meegenomen, zoals konijnen, hamsters, cavia's, paarden, vissen, vogels en reptielen. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse bevolking en het onderzoek wordt uitgevoerd door SAMR.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zakenreiziger mist familie en huisdieren het meest
 Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier
 Verlof voor ziek huisdier
 Hond op kantoor leidt tot betere samenwerking
 
 
reacties
 
Krabpaal  |   | 
11-06-2019
 | 
08:56 uur
Leuke feiten om te weten. Ik ben nu al benieuwd naar de cijfers voor aankomend jaar.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10