zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sociale voornemens vrijwel verdwenen

14 december 2016 - De top drie goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer bekend: 'meer sporten en bewegen', 'gezond(er) leven en eten' en 'zelfontwikkeling'.

Onderzoek naar de historie van goede voornemens, door Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van Zilveren Kruis, laat zien dat we vroeger met meer sociale voornemens, veelal gericht op partner en kinderen, het nieuwe jaar in gingen. In 67 procent van de gevallen zijn onze voornemens vandaag de dag individualistisch van aard. Dit terwijl sociale interactie juist grote invloed heeft op de gezondheid. "Drie jaar geen sociaal contact is ongezonder dan drie jaar slecht eten," aldus Beate Volker, Hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zilveren Kruis wil Nederlanders hier bewust van maken en hen stimuleren om naast gezonde, individuele voornemens ook met sociale voornemens 2017 in te gaan.



Sociale voornemens zijn gezond
Investeren in de mensen in de buurt en contact met partner, familie of vrienden draagt bij aan een goede gezondheid. Beate Volker, Hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam: "Samen staan we letterlijk sterk. We voelen ons fijner en zijn ook gezonder. Sociaal contact is goed voor de bloeddruk en het afweersysteem en daarnaast werkt het stress verlagend."  Nederlanders zijn zich hier maar beperkt van bewust blijkt uit het onderzoek van Zilveren Kruis: 42 procent ziet geen tot nauwelijks verband tussen het face-to-face onderhouden van hun sociale contacten en een goede gezondheid. Volker vervolgt: "Dit is opvallend. Er zijn legio onderzoeken waaruit blijkt dat sociale contacten zeer belangrijk zijn. De bevinding dat mensen zich niet bewust zijn van de waarde van sociale contacten voor hun gezondheid is een gevolg van de vergevorderde individualisering. Voornemens voor het nieuwe jaar richten thans zich meer op het 'momentje voor uzelf' dan op contact met anderen. Dit is kennelijk een verschuiving ten opzichte van vroeger. Hier valt nog veel te halen voor een gezonder Nederland."

Belang van sociale contacten
Goede voornemens zoals sporten, stoppen met roken, gezond leven en overgewicht verliezen, deden eind jaren '90 hun intrede en zijn sindsdien de voornaamste doelen voor het nieuwe jaar. "Natuurlijk moedigen wij het aan dat mensen werken aan een goede gezondheid. Het is echter een mooi inzicht dat sociale voornemens zoals meer aandacht voor familie, vrienden en (on)bekenden ook een positief effect hebben op de gezondheid," aldus Norbert Hoogers, directievoorzitter Zilveren Kruis.

Beste voornemens volgens wetenschappelijke experts
Samen met drie sociale wetenschappers heeft Zilveren Kruis gekeken naar goede sociale voornemens die bijdragen aan een beter 2017.

1. Investeer in uw sociale omgeving zoals buren. "Het draagt bij aan een betere bloeddruk en afweersysteem. Mensen zijn sociale wezens, groepsdieren. Het is belangrijk om verbondenheid te hebben met anderen, zoals uw gezin, vrienden en buren. Wanneer mensen dit niet ervaren gaat het psychisch snel slechter en ondervinden mensen stress en spanning. Dit is niet goed voor de gezondheid," volgens Edwin Boezeman, sociaal- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit van Leiden.

2. Besteed gerichte aandacht aan kinderen en partner. "Aandacht is steeds vaker versnipperd o.a. door social media. Kinderen hebben gerichte aandacht broodnodig. Dit is belangrijk voor hun sociale en emotionele ontwikkeling en daarmee voor hun gezondheid," vertelt Rien van IJzendoorn, Hoogleraar gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden.

3. Laat social media face-to-face contact niet vervangen. "Gebruik het als extra contactmoment. Werken aan een goede gezondheid is niet alleen een individuele bezigheid, zoals gezond eten en meer bewegen. Goed en gezond in uw vel zitten vereist ook een sociale inspanning," aldus Beate Volker, Hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede voornemens: Nederlanders willen financieel voorbereid zijn op de toekomst
 Waarom het afvallen ook in 2016 niet lukt
 Kinderen willen in 2016 gezonder eten en meer bewegen
 Tien groene voornemens voor 2015
 
 
reacties
 
koning  |   | 
19-12-2016
 | 
13:28 uur
men noemt mailen etc, Facebook het sociale contact, naar mijn mening is het persoonlijke sociale contact veel socialer.
Hier wil ik graag een reactie op.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10