zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien groene voornemens voor 2015

22 december 2014 - Met het nieuwe jaar in zicht zet Milieu Centraal tien groene voornemens op een rij. Goed voor het milieu, goed voor uw portemonnee én goed voor uw gezondheid. Energiebesparende maatregelen zijn zo belangrijk en rendabel dat tip één tot en met vijf bestaan uit: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.

Andere klappers: zuinig stoken, minder in het vliegtuig, vaker op de fiets, minder vlees eten en vervang die oude koelkast!Tip 1 t/m 5: Investeer in een comfortabelere woning
Met de huidige lage spaarrentes kunt u uw geld beter besteden aan energiebesparende maatregelen in je woning dan op de bank zetten. Uw investering in isolatie en dubbel glas heeft een rendement dat te vergelijken is met een rente tussen de zeven en twaalf procent op een spaarrekening. Zet u het geld op een spaarrekening, dan krijgt u hooguit 2,5 procent. En in een goed geïsoleerd huis is het prettig wonen.

Tip 6: Verwarm zonder verspilling
Bijna de helft van de energierekening gaat op aan het verwarmen van uw huis. Het loont dus de moeite om zuinig te stoken! Stook een graadje lager, stook alleen in ruimtes waar u ook echt bent en sluit de tussendeuren. En natuurlijk gaat de verwarming 's nachts en overdag wanneer u langer dan twee uur afwezig bent omlaag: naar vijftien graden. De meeste huishoudens passen al redelijk wat tips toe en kunnen gemiddeld nog 150 euro besparen door alle tips altijd toe te passen.

Tip 7: Vakantie dicht bij huis
Vervang uw vliegvakantie door een (sportieve) vakantie dichter bij huis. Dit is een grote klapper voor het klimaat. Een vliegreis naar Thailand voor twee personen stoot bijvoorbeeld 5,4 ton CO2 uit; dat is meer dan een gemiddeld huishouden in een heel jaar uitstoot door het gas- en elektriciteitsverbruik!

Tip 8: Korte autoritten op de fiets
Een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Een afstand die ook prima af te leggen is op de fiets. Goed voor uw gezondheid en goed voor het milieu. Juist op de korte afstanden met veel optrekken en afremmen met een nog koude motor verbruikt u een derde meer brandstof dan gemiddeld en stoot uw auto meer luchtverontreinigende stoffen uit. Ook goed voor uw portemonnee want hiermee bespaart u zo'n honderd euro per jaar. Wilt u een stapje verder gaan? Fiets dan alle afstanden tot tien kilometer en bespaar daarmee het dubbele. Het regent immers bijna nooit (de hele dag)! Lijkt tien kilometer nogal ver? Denk dan eens aan elektrische fiets.

Tip 9: Minder vlees
In Nederland eten we jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen); dat is ruim twee maal zo veel als vijftig jaar geleden. Vervang een of twee keer per week uw steak voor een plantaardige vleesvervanger en verminder daarmee de CO2-uitstoot van uw maaltijd met twintig procent. Voor uw gezondheid hoeft u het niet te laten: we krijgen ook zonder vlees voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnen. Kunt u echt niet zonder een stukje vlees? Kies dan voor kip met een dierwelzijnskeurmerk.

Tip 10: Vervang oude onzuinige apparaten
Een grote energieslurper in veel huishoudens is een oude koelkast. Lang met spullen doen is goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor deze oldtimer koelkasten. Vervang uw koelvriescombinatie van zeven jaar of ouder door een nieuw, energiezuinig A+++ exemplaar en bespaar jaarlijks 45 tot 85 euro op uw stroomrekening. En lever de oude in voor recycling.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Financiële coaches gezocht: aantal openstaande functies schiet omhoog
 Europese bedrijven zijn positief over hun uitgaven aan CX-technologie
 Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Versobering groen beleggen bespaart Rijk meer dan beoogd
 Voedselverspilling viert nog steeds hoogtij
 Slim en duurzaam reizen is het groene goud
 Vergroening wagenpark zet verder door
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
Video-Leren: het hoe en waarom
Hoe reis je zakelijk zorgeloos en met plezier door Nederland?
Databeheer kritieke uitdaging voor succesvolle inzet AI
Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
IT-leider vindt zichtbaarheid voorwaarde voor netwerkveiligheid
Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
meer top 10