zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede voornemens: Nederlanders willen financieel voorbereid zijn op de toekomst

11 januari 2016 - Het nieuwe jaar is weer begonnen en voor veel mensen is dit het moment om dingen anders te gaan doen. Ruim vier vijfde (81 procent) van de Nederlanders zegt goede voornemens te hebben.

Voor een kwart van hen is zich minder druk maken een van de belangrijkste voornemens voor het nieuwe jaar. Vooral vrouwen geven aan dit belangrijk te vinden; 29 procent tegenover twintig procent bij de mannen. Dit blijkt uit onderzoek* van ActiePagina.nl, de online marktplaats voor slimmer winkelen. Naast de ‘standaard’ voornemens als meer sporten, gezonder eten en afvallen, is (be)sparen ook een belangrijke prioriteit voor de Nederlanders. Een op de zes Nederlanders heeft als goed voornemen (meer) te gaan sparen en ruim negen procent heeft als goede voornemen meer te gaan bezuinigen.


 
Top tien goede voornemens
Minder druk maken        
Afvallen             
(Meer) sporten  
Gezonder eten   
(Meer) sparen    
Meer tijd voor familie en vrienden            
Beter voor mezelf opkomen / vaker ‘nee’ zeggen  
Beter met tijd om leren gaan
Zuiniger met energie/afval/etc.    
(Meer) bezuinigen             
Schulden afbetalen           

Geld achter de hand voor onzekere toekomst
Apart van de goede voornemens, verwacht negen op de tien Nederlanders dit jaar te gaan sparen. Ruim een derde (35 procent) verwacht zelfs meer te gaan sparen in vergelijking met 2015. Van hen geeft een derde aan dat ze dit doen omdat ze bang zijn wat de toekomst gaat brengen en daarom geld achter de hand willen hebben. Vrouwen zijn wat banger voor de toekomst dan mannen (40 procent tegenover 25 procent).
Bijna een kwart (23 procent) van de mensen die meer gaat sparen doet dit omdat het inkomen in het huishouden hoger wordt in 2016, of omdat de maandelijkse lasten lager worden door het besparen op kosten zoals elektriciteit, huur en verzekeringen. 13,3 procent verwacht grote uitgaven in de nabije toekomst en gaat daarom meer dan vorig jaar sparen.
Het grootste spaardoel voor de Nederlanders is om een buffer te hebben voor onvoorziene kosten, gevolgd door vakanties en aanschaf of onderhoud van auto’s en huizen. 
Bijna een op de tien Nederlanders (9.3 procent) geeft aan minder te kunnen sparen het komende jaar. Dat is omdat de maandelijkse kosten stijgen (28 procent), het inkomen lager wordt (26 procent) of dat men vanwege grote uitgaven niet meer zoveel kan sparen (twaalf procent). Meer dan een op de tien (elf procent) van hen die minder gaat sparen doet dit omdat ze meer willen uitgeven aan leuke dingen, zoals uitjes, kleding en vakanties.
 
Een op vijf Nederlanders wil spullen delen met onbekenden
Om geld te kunnen sparen geeft bijna driekwart (73 procent) van de Nederlanders aan het komende jaar te gaan besparen op verschillende uitgaven. Kosten waarop men verwacht het meest te kunnen bezuinigen zijn boodschappen (24 procent), gevolgd door energiekosten (twintig procent), kleding (vijftien procent), vrijetijdsbesteding (veertien procent) en vakanties (dertien procent). Dat doen we door het vergelijken van prijzen (56 procent), aanbiedingen te gebruiken (54 procent), abonnementen wijzigen of opzeggen (33 procent) of minder luxe te leven door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken in plaats van auto of openbaar vervoer (32 procent).
Dat de deeleconomie steeds populairder wordt, biedt ook goede kansen om te besparen op bepaalde uitgaven. Vooralsnog maakt nog maar 2,2 procent gebruik van de mogelijkheid om spullen met onbekenden te delen via verschillende deelsites, maar bijna een op de vijf Nederlanders staat er wel voor open om op deze manier geld te besparen. Vooral jongeren onder de 30 jaar zouden het niet erg vinden om bijvoorbeeld hun boormachine of auto uit te lenen aan een vreemde (29 procent). Het vooruitzicht om geld te besparen door middel van spullen delen met vrienden en familie blijkt met 39 procent wel een stuk populairder.
Een andere manier om te besparen is om verschillende verzekeringen onder de loep nemen. Verzekeringen kunnen een flinke maandelijkse kostenpost zijn. Achttien procent geeft aan dat ze het eigen risico van de zorgverzekering verhogen, zodat de maandelijkse kosten lager zijn. Bij jongeren onder de 30 jaar ligt dit percentage met 33 procent zelfs een stuk hoger. Ook zet zeventien procent andere, misschien overbodige, verzekeringen stop.
 
* Onderzoek uitgevoerd in december 2015, in samenwerking met Panelwizard onder ruim 1.000 respondenten, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en provincie

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken
 Loopbaansector heeft last van lage werkloosheid
 Cybercriminelen volgen online activiteiten werknemers op de voet
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom het afvallen ook in 2016 niet lukt
 Kinderen willen in 2016 gezonder eten en meer bewegen
 IT-securitytrends: vier goede voornemens
 Een recap van alle goede voornemens rondom big data
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken (1) 
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
top10
Van keukentafel tot thuiskantoor
Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
2021 wordt het jaar van recoverware
Verstrikt in een web van regeltjes
Mannen willen geld, vrouwen passende werktijden
BlackBerry 2021 Threat Report onthult massale COVID-19-uitbuiting
Talent hard nodig voor economisch herstel van Nederland
Slechts 21 procent besteedt HR-taken uit
Het werk opnieuw vormgeven in een post-pandemische wereld
Het Nieuwe Werken en de veranderende rol van leiderschap
meer top 10