zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer wil lunch van de baas

25 november 2016 - Driekwart van de Nederlandse werknemers neemt zelf lunch mee naar het werk. Dit terwijl een bijna even groot aantal het liefst ziet dat de werkgever een gezonde maaltijd op het werk verzorgt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Albert Heijn naar het lunchgedrag onder ruim 1.000 werkende Nederlanders. Veel werkgevers spelen al in op deze behoefte van hun werknemers. Het gaat hierbij vooral om lunchproducten. Een goede ontwikkeling, want een verzorgde lunch brengt collega’s samen aan tafel. En dat heeft weer -zo blijkt uit het onderzoek- direct effect op de werksfeer en productiviteit.


 
De lunch van werkend Nederland
De meeste werknemers (78 procent) nemen hun eigen lunch mee naar hun werk. De rest haalt de middaghap in een bedrijfskantine of -restaurant, zorgt samen met collega’s dat er lunch op tafel komt of laat het door bijvoorbeeld een supermarkt bezorgen. Echter, van de mensen die zelf lunch meenemen naar het werk, geeft de helft aan liever een verzorgde lunch op het werk te krijgen. In totaal zou driekwart (72 procent) van de Nederlandse werkenden het liefst elke dag een gezonde lunch op het werk krijgen.
 Wat we dan eten tijdens de lunch? Populair is nog altijd de boterham met hartig beleg, maar liefst 80 procent van ons eet dit tijdens de lunch. Maar ook fruit, zoete boterhammen, soep en salades worden regelmatig gegeten in de middagpauze. Elijne Laddé- van Iwaarden, verantwoordelijk voor de zakelijke bestellingen bij Albert Heijn online: "We zien dat dit jaar meer groentes worden besteld voor de lunch dan vorig jaar. Zo worden twee keer zoveel worteltjes besteld, die natuurlijk ook goed als gezonde snack tijdens de middagdip gegeten kunnen worden. Ook is er meer vraag naar spinazie, die is heerlijk in een salade maar wordt tegenwoordig ook veel gebruikt om gezonde smoothies van te maken. Daarnaast zien we een toename in het aantal fruitboxen dat bedrijven bij ons bestellen." Dit is een goede zaak, aangezien de aanbevolen hoeveelheid groente is bijgesteld van 200 naar 250 gram per dag door het Voedingscentrum. Door groente te eten tijdens de lunch, bijvoorbeeld in een salade, kom je sneller aan je dagelijkse portie vitaminen. En door gezond te eten, zijn we ook weer productiever op het werk, meent 56 procent van de werkende Nederlanders.
 
Samen lunchen werkt
Niet alleen een gezonde lunch kan bijdragen aan de werkprestaties, ook door samen te eten worden we productiever, vindt 54 procent van de respondenten. Daarnaast bevordert een lunch in gezelschap van collega’s de werksfeer en onderlinge verbondenheid volgens 70 procent. Toch eet slechts 48 procent van ons daadwerkelijk samen op het werk.
Etienne Kreutzer, gedragspsycholoog bij Plan to Behaviour herkent dit verschijnsel. De werkdag van de gemiddelde Nederlander is behoorlijk vol en er gebeuren op zo’n dag vaak onverwachte dingen. Collega’s spreken elkaar bovendien via social media wanneer het uitkomt, ook na werktijd, dus de lunchpauze hoeft niet meer hét informele contactmoment te zijn. Gevolg is dat mensen ervoor kiezen om hun pauze te skippen en even snel op de werkplek te eten. Dit wordt gezien als ‘tijdswinst’, maar heeft eigenlijk een averechts effect. We zijn namelijk het meest productief als we ons relatief korte periodes achter elkaar focussen. Samen eten met collega's helpt dus juist om even uit het werkritme te stappen en is goed voor de onderlinge verhoudingen, gelijkgestemdheid en cultuur. En dat maakt samenwerken een stuk leuker en daarmee effectiever."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Klant niet op één bij CFO
 Populariteit Rijksmuseum schiet omhoog
 Keuze tips voor de smartphone van de zaak
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Millennial wil gezond bedrijfsrestaurant
 Nederlandse werkgever beknibbelt op lunchvergoeding
 Eén op de vijf werknemers eet achter bureau
 Werknemers willen gezonder en lekkerder lunchen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Vijf slimme manieren die u helpen uw concurrenten te overtreffen
Nieuwe tech tools die uw wervingsproces kunnen moderniseren
Vijf fabels over het hergebruiken van software
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
meer top 10