zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer wil lunch van de baas

25 november 2016 - Driekwart van de Nederlandse werknemers neemt zelf lunch mee naar het werk. Dit terwijl een bijna even groot aantal het liefst ziet dat de werkgever een gezonde maaltijd op het werk verzorgt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Albert Heijn naar het lunchgedrag onder ruim 1.000 werkende Nederlanders. Veel werkgevers spelen al in op deze behoefte van hun werknemers. Het gaat hierbij vooral om lunchproducten. Een goede ontwikkeling, want een verzorgde lunch brengt collega’s samen aan tafel. En dat heeft weer -zo blijkt uit het onderzoek- direct effect op de werksfeer en productiviteit.


 
De lunch van werkend Nederland
De meeste werknemers (78 procent) nemen hun eigen lunch mee naar hun werk. De rest haalt de middaghap in een bedrijfskantine of -restaurant, zorgt samen met collega’s dat er lunch op tafel komt of laat het door bijvoorbeeld een supermarkt bezorgen. Echter, van de mensen die zelf lunch meenemen naar het werk, geeft de helft aan liever een verzorgde lunch op het werk te krijgen. In totaal zou driekwart (72 procent) van de Nederlandse werkenden het liefst elke dag een gezonde lunch op het werk krijgen.
 Wat we dan eten tijdens de lunch? Populair is nog altijd de boterham met hartig beleg, maar liefst 80 procent van ons eet dit tijdens de lunch. Maar ook fruit, zoete boterhammen, soep en salades worden regelmatig gegeten in de middagpauze. Elijne Laddé- van Iwaarden, verantwoordelijk voor de zakelijke bestellingen bij Albert Heijn online: "We zien dat dit jaar meer groentes worden besteld voor de lunch dan vorig jaar. Zo worden twee keer zoveel worteltjes besteld, die natuurlijk ook goed als gezonde snack tijdens de middagdip gegeten kunnen worden. Ook is er meer vraag naar spinazie, die is heerlijk in een salade maar wordt tegenwoordig ook veel gebruikt om gezonde smoothies van te maken. Daarnaast zien we een toename in het aantal fruitboxen dat bedrijven bij ons bestellen." Dit is een goede zaak, aangezien de aanbevolen hoeveelheid groente is bijgesteld van 200 naar 250 gram per dag door het Voedingscentrum. Door groente te eten tijdens de lunch, bijvoorbeeld in een salade, kom je sneller aan je dagelijkse portie vitaminen. En door gezond te eten, zijn we ook weer productiever op het werk, meent 56 procent van de werkende Nederlanders.
 
Samen lunchen werkt
Niet alleen een gezonde lunch kan bijdragen aan de werkprestaties, ook door samen te eten worden we productiever, vindt 54 procent van de respondenten. Daarnaast bevordert een lunch in gezelschap van collega’s de werksfeer en onderlinge verbondenheid volgens 70 procent. Toch eet slechts 48 procent van ons daadwerkelijk samen op het werk.
Etienne Kreutzer, gedragspsycholoog bij Plan to Behaviour herkent dit verschijnsel. De werkdag van de gemiddelde Nederlander is behoorlijk vol en er gebeuren op zo’n dag vaak onverwachte dingen. Collega’s spreken elkaar bovendien via social media wanneer het uitkomt, ook na werktijd, dus de lunchpauze hoeft niet meer hét informele contactmoment te zijn. Gevolg is dat mensen ervoor kiezen om hun pauze te skippen en even snel op de werkplek te eten. Dit wordt gezien als ‘tijdswinst’, maar heeft eigenlijk een averechts effect. We zijn namelijk het meest productief als we ons relatief korte periodes achter elkaar focussen. Samen eten met collega's helpt dus juist om even uit het werkritme te stappen en is goed voor de onderlinge verhoudingen, gelijkgestemdheid en cultuur. En dat maakt samenwerken een stuk leuker en daarmee effectiever."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kennisontwikkeling IT’ers blijft achter door werkdruk
 VCP: onbegrijpelijk dat werknemers niet vaker vast contract krijgen
 Te weinig perspectief voor werknemer met psychische klachten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Millennial wil gezond bedrijfsrestaurant
 Nederlandse werkgever beknibbelt op lunchvergoeding
 Eén op de vijf werknemers eet achter bureau
 Werknemers willen gezonder en lekkerder lunchen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Succesvol je geld beleggen? Doe het online!
reacties
Shell meest favoriete werkgever in 2018 (1) 
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst (1) 
Gebrek aan digivaardigheid op de werkvloer staat vooruitgang in de weg (3) 
Rente omhoog, lenen wordt duurder (1) 
Europese banken blind voor impact fintechs (1) 
50 procent Nederlanders heeft wel eens collega gedatet (1) 
Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker  (3) 
top10
Te weinig perspectief voor werknemer met psychische klachten
Tips om uw kantoortuin optimaal te benutten
Pensioenfondsen maken goede start in 2019
Hoe werkt dat eigenlijk, het structureren van ongestructureerde data?
Ontslagen? Liever een baan dichtbij dan hoger loon
De belangrijkste technologietrends voor 2019
Werkzoekenden geloven in meerwaarde van video bij solliciteren
Banken hebben online gegevenstransport onvoldoende beveiligd
Shell meest favoriete werkgever in 2018
Smart home markt groeit tot 1,7 miljard euro
meer top 10