zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander kijkt 200 uur meer online video

4 november 2016 - Ericsson publiceert de zevende editie van het jaarlijkse ConsumerLab TV & Media Report. Dit rapport geeft inzicht in de grote en snelle veranderingen in het kijken naar tv- en video-content op mobiele apparaten.

Het rapport laat ook zien dat ondanks dat mobiele video en on-demand TV de afgelopen zeven jaar een enorme vlucht heeft genomen, het vinden van de juiste content nog steeds voor frustraties zorgt bij veel consumenten.


 
Mobiel blijft groeien
Sinds 2011 is de tijd die we in Nederland besteden aan het bekijken van content op mobiele apparaten gestegen met gemiddeld 200 uur per jaar. Daarmee is onze overall TV- en video-consumptie gestegen met 1,5 uur per week. Het is vooral de groei in mobiel kijkgedrag dat daaraan bijdraagt, want we kijken gemiddeld 2,5 uur minder naar onze vaste televisie.
Ondanks die afname is er een duidelijk stijgende lijn te zien in het aantal uur dat we online video en/of TV kijken.
 
  • In de periode 2010 - 2016 zijn consumenten wereldwijd wekelijks 85 procent meer TV en video op mobiele apparaten gaan kijken, in Nederland is dat 75 procent tussen 2011-2016. In diezelfde periode is de tijd die we voor het ‘grote’ tv-scherm zaten afgenomen met veertien procent. Nederlanders keken twaalf procent minder.
  • 40  procent van de consumenten wereldwijd, en 23 procent van de Nederlanders, is zeer geïnteresseerd in een mobiel data-aanbod waarmee ongelimiteerd video bekeken kan worden.
  • Twintig procent van de content die door Amerikaanse consumenten wordt bekeken is betaalde content via diensten zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime.
 
Zoeken frustreert
Een onderwerp dat uitgebreid aan bod komt in het rapport, is de ergernis die veel consumenten ervaren bij het vinden van de juiste content om te bekijken. 44 procent van de consumenten in de VS zegt dagelijks problemen te hebben om iets op TV te vinden wat ze willen bekijken. Dat is een toename van 22 procent vergeleken met vorig jaar (toen 36 procent). Opmerkelijk is wel dat Amerikaanse consumenten juist 45 procent meer tijd besteden aan het zoeken van wat ze willen bekijken via Video-on-Demand-diensten (VOD), vergeleken met gewone televisie.
Het is daarom nogal paradoxaal dat 63 procent van de consumenten aangeeft tevreden te zijn met het vinden van de juiste content bij VOD-diensten. Slechts 51 procent is hier tevreden over als het gaat over lineaire televisie. Deze uitkomsten suggereren dat ondanks dat het zoeken bij een VOD-dienst meer tijd in beslag neemt, het als minder frustrerend wordt ervaren omdat mensen vrijwel altijd iets vinden dat ze willen zien en zelf bepalen wanneer ze dat doen.
In Nederland zegt 32 procent van de kijkers dat zij dagelijks op de lineaire TV niets kunnen vinden om te kijken. Twintig procent van de kijkers besteedt echter meer tijd om te kiezen wat men gaat kijken via VOD dan op ‘gewone’ TV. In Nederland is dezelfde paradox te zien als in de VS waarbij 41 procent zegt tevreden te zijn met het zoeken naar content via VOD, terwijl slechts 27 procent dat zegt over de ‘gewone’ TV.
 
De populariteit van on-demand-diensten zit in de lift
De totale tijd die we besteden aan het bekijken van on-demand-content, zoals het streamen van tv-series, films of andere programma’s, is sinds 2010 toegenomen met 50 procent. Enkele opmerkelijke bevindingen met VOD-diensten in Nederland zijn:
 
  • Consumenten houden zich steeds vaker bezig met ‘binge watchen’. 40 procent bekijkt wekelijks twee of meer afleveringen van een zelfde serie achter elkaar. Waarvan tien procent aangeeft  dit zelfs dagelijks te doen.
  • Sinds 2012 hebben consumenten in de VS meer dan 60 procent meer geld besteed aan VOD-diensten. Dat was dertien dollar en is nu twintig dollar per maand. In Nederland besteedt men gemiddeld acht euro per maand aan VOD-diensten.
  • 29 procent van de respondenten kijkt dagelijks naar YouTube waarvan zes procent zegt dagelijks meer dan drie uur naar content op YouTube te kijken.
 
Naadloze toegang
Zeynep Ahmet, Senior Advisor van Ericsson ConsumerLab zegt: "Op basis van ons uitgebreide onderzoek weten we dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar naadloze toegang tot kwalitatieve tv- en video-content via allerlei diensten en apparaten. Het is voor consumenten in het algemeen en millennials in het bijzonder heel belangrijk om te kunnen kijken op hun smartphone. Consumenten willen niet alleen de ervaring van een gedeelde uitzending op TV, ze willen ook profiteren van de flexibiliteit en on-demand-mogelijkheden. Zij willen hun eigen wereld creëren waarin ze hun persoonlijke content-mix samenstellen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Consument wil vlotheid, veiligheid en video bij online shoppen
 Steeds meer marketingbudget gaat naar visuele content
 Interactieve video bovenaan het verlanglijstje van marketeers
 Online video populair bij Nederlander
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10