zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herken de bore-out!

24 oktober 2016 - Bent u moe en lusteloos na een dag werken, terwijl u eigenlijk weinig heeft gedaan? Verveelt u zich regelmatig op uw werk en zijn uw taken inmiddels routine geworden? Bent u op kantoor meer bezig met het regelen van privézaken dan uw eigenlijke werkzaamheden?  

Volgens Gertrud de Witte van ESENZIA WerkgelukCoaching is de kans dan groot, dat u last heeft van verveling op het werk en misschien zelfs wel een bore-out. Bore-out betekent letterlijk ‘uitverveeld’ zijn en wordt dan ook wel de vervelingsziekte genoemd.  


Een bore-out wordt veroorzaakt door voor langere tijd in de comfortzone te zitten met routinematig werk of onderbelasting: u heeft te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting). Een bore-out kan ontstaan, doordat u met uw toegenomen ervaring en kennis uit uw baan bent gegroeid. 
 
Wat is een bore-out?
Volgens onderzoek loopt zo'n vijftien procent van de werknemers met bore-outverschijnselen rond. De ernst ervan is echter moeilijk vast te stellen: bore-out is geen klinische diagnose en dus ook geen reden om thuis te blijven. Evenmin is er sprake van een officiële behandeling. Wél zijn er oplossingen voor te vinden. 
De symptomen zijn vaak vergelijkbaar met die van een burnout: vermoeidheid en depressiviteit, maar hebben meestal compleet tegenovergestelde oorzaken.  
  
Test of de volgende zeven symptomen bij u voorkomen en herken de bore-out: 
 
1) U kunt weinig verdragen en raakt snel geïrriteerd 
U heeft een kort lontje en reageert onredelijk fel op collega’s, uw partner of de kassière bij de supermarkt. Of u vreet uzelf regelmatig van binnen op, als u wat introverter bent. Hoe dan ook, geen goed teken. U trekt alles steeds persoonlijker aan en u kunt zaken steeds minder in een gezond perspectief zien. U doet uzelf enorm tekort en de constante boosheid kost u bergen energie. 
 
2) U slaapt slecht en bent oververmoeid, ook al heeft u het gevoel dat u weinig doet 
U voelt u lusteloos en hebt nergens zin in. In uw hoofd bent u wanhopig op zoek naar een uitdaging, maar in actie komen om uit uw impasse te komen lukt gewoon niet. U sleept uzelf naar kantoor ’s ochtends, zit uw tijd daar uit en beweegt aan het einde van de werkdag met dezelfde lusteloosheid weer richting huis. En vervolgens ligt u ’s nachts wakker, waardoor u niet voldoende oplaadt. 
 
3) U heeft last van uitstelgedrag 
Als u uzelf verveelt, dan begint u gedrag te vertonen om hiermee om te gaan. U gaat dingen uitstellen, omdat u ze niet leuk vindt. U kent het vast wel: als u het heel druk heeft dan krijgt u vaak ook veel gedaan. Is het minder druk, dan bent u vaak twee keer zo lang bezig met uw to-do-lijstje. Gewoon omdat u voldoende tijd heeft en er geen druk op ligt. En zeker als het gaat om oninspirerende taken; deze stelt u dan het liefst zo lang mogelijk uit. 
 
4) U doet alsof u druk bent 
U schaamt u voor het feit dat u uw werk saai vindt en uitstelt en wilt dit liever niet laten blijken. De kans is groot dat u uw verveling verstopt, door te doen alsof u het heel druk heeft. Net te doen alsof u hard werkt. Druk gaan zitten typen als er iemand langs loopt, gehaast met stapels papieren door de gang lopen en langer op kantoor blijven zitten. Terwijl u dus eigenlijk niets aan het doen bent.  
Op veel werkplekken wordt u tenslotte (en helaas!) gewaardeerd als u overwerkt. Men ziet het als een teken van toewijding, maar in uw geval is het toneelspel. Beetje zonde van al die uren die u zit te ‘verdoen’ achter uw bureau… 
 
5) U besteedt uren, dagen aan een taak(je) 
Terwijl u in meer bevlogen tijden een bepaalde taak binnen een half uurtje afhad, besteed u er nu vele uren of zelfs dagen aan. Daarmee houdt u uzelf bezig en probeert u de dag te vullen. En zolang u daarmee bezig bent, valt het wederom niemand op dat u zich verveelt, én voorkomt u dat uw leidinggevende iets bij u neerlegt wat nóg vervelender is om te doen.  
 
6) Uw zelfvertrouwen is ver te zoeken 
Doordat u niet meer geprikkeld wordt, behaalt u ook steeds minder resultaten en successen. U gaat steeds meer twijfelen aan uzelf. Aan uw talenten en kwaliteiten, over wat u nu echt leuk vindt om te doen, en of u een uitdagendere baan wel aan kan? U wordt er onzeker van en uw zelfvertrouwen verdwijnt beetje bij beetje. 
 
7) U wordt steeds introverter en vermijdt sociaal contact 
U krijgt de neiging om u steeds meer terug te trekken en tijd alleen door te brengen. U mengt u niet meer in gesprekken met collega’s, u gaat in u eentje je boterham opeten en de borrels vermijdt u al helemaal. En in het alleen zijn krijgt u steeds meer doemgedachten waarmee u in een vicieuze cirkel belandt van negativiteit. 
 
Herkent u de symptomen?
Gaat u eens eerlijk bij uzelf na, welke symptomen u herkent. Vervolgens kunt u punt voor punt bepalen waar u invloed op heeft en op welke manier u die uit zou kunnen oefenen. Wat heeft u daarvoor nodig en misschien vooral: wíe kan u daarbij helpen? Neem zelf de touwtjes in handen van uw werk en leven, want meestal geldt: niemand anders gaat het voor u doen!  
Voorkom zo dat u verder afglijdt in onzekerheid, negativiteit en uitzichtloosheid.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Last van uitstelgedrag? Boft u even!
 Geboren pessimist vatbaarder voor depressie
 Boreout net zo riskant als burnout
 Vooral jongeren bezwijken onder de werkstress
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10