zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese fusies en overnames op stoom

4 oktober 2016 - In het afgelopen kwartaal is het aantal fusies en overnames in Europa in een stroomversnelling geraakt. Het aantal afgeronde transacties lijkt te groeien naar een recordaantal in de afgelopen vijf jaar.

Dat blijkt uit de nieuwste Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson in samenwerking met de Cass Business School in Londen. Op de Noord-Amerikaanse markt – die verantwoordelijk is voor bijna 50 procent van het wereldwijde totaal - is het aantal transacties met vijftien procent gedaald vergeleken met vorig jaar. 


Het rapport brengt de aandelenkoersen van bedrijven na het afronden van een transactie in kaart. Ook dit kwartaal blijven de overnemende partijen uitstekende financiële prestaties behalen. Deze lijn zet zich inmiddels al vijftien kwartalen achtereenvolgend door. Zij presteerden 5,2 procentpunt (pp) boven de index, hoewel er een kleine daling is ten opzichte van de 5,8 pp van het vorige kwartaal.
 
Evenaring 2015
Volgens het onderzoek is er een kans dat 2016 het jaar wordt waarin het grootste aantal megadeals (met een waarde van meer dan tien miljard dollar) gesloten wordt sinds de monitor in 2008 van start ging. Dit kwartaal werden er vijf transacties afgerond, waarmee het totaal voor dit jaar op 22 komt en het aantal afgeronde megadeals in 2015 is geëvenaard.
 Gabe Langerak, M&A Leader West Europa bij Willis Towers Watson: "Met de stijgende Europese transactievolumes, aanhoudende outperformance van de kopers en het grote aantal megadeals is de huidige markt sterk en blijven kopers waarde toevoegen."
 
Verenigde Staten versus Europa
Een regionale uitsplitsing toont een aanzienlijke stijging in het volume van de transacties door overnemende partijen uit Europa (47 afgeronde transacties in Q3 van 2016 tegenover 35 in Q2 van 2016), Europese kopers presteerden ook 7,8 pp boven de regionale index. Daarmee zetten ze een reeks voort van zes opeenvolgende kwartalen waarin ze bovengemiddeld presteren. Daarentegen laat Noord-Amerika een aanzienlijke daling zien van het aantal transacties: 94 afgeronde transacties in het derde kwartaal, tegenover 118 in hetzelfde kwartaal in 2015. Dit contrasteert met het feit dat overnemende partijen in Noord-Amerika beter zijn gaan presteren dan het gemiddelde. In het tweede kwartaal van 2016 presenteerden zij nog 1,5 pp beter dan de index1; in het derde kwartaal liep dit op tot 6,2 pp.
 
Snelle deals
Het aantal snelle deals (deals die in minder dan 70 dagen worden gesloten) is dit kwartaal aanzienlijk gestegen: van 36 procent in het tweede kwartaal van 2016 naar 45 procent nu. Er is een opmerkelijk verschil in de snelheid waarmee transacties in de diverse regio's worden afgerond. Bij ongeveer de helft van de deals in Noord-Amerika (60 procent) en Europa (47 procent) ligt minder dan 70 dagen tussen aankondiging en afronding, terwijl dat in Azië bij nog geen vijfde van de transacties (achttien procent) het geval is.
Langerak vervolgt: "De relatief grote daling in de VS kan zijn veroorzaakt door de aanhoudende onzekerheid die de presidentsverkiezingen met zich meebrengen. Desondanks presteren overnemende partijen in de regio bovengemiddeld en lijkt het erop te wijzen dat degenen die de sprong wagen daarvoor worden beloond. Het aanhoudende momentum voor zeer grote megadeals, met een grote geografische basis, wijst op een aanhoudend vertrouwen in de mogelijkheden die transacties bieden om bedrijven te transformeren en te zorgen voor meerwaarde."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal megafusies en -overnames sterk gestegen in tweede kwartaal 2016
 Zes belangrijke aandachtspunten bij fusies en overnames
 Snel 'up and running' na een fusie of overname
 Fusies en overnames: stilstand of adempauze?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10