zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsaanbod en mobiliteit arbeidsmarkt sterk gestegen

3 oktober 2016 - De arbeidsmarkt is momenteel springlevend. 14,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking kijkt actief om zich heen naar een nieuwe baan en dat is aanmerkelijk hoger dan de afgelopen jaren. Het aantal mensen dat het afgelopen jaar van baan is gewisseld is met een 25 procent gestegen naar 1,2 miljoen.

Een stijging van ruim 250.000 personen in vergelijking met een jaar geleden. Ook de interne mobiliteit is groter dan gemiddeld: 983.000 mensen zijn het afgelopen jaar van baan gewisseld bij de eigen werkgever. Daarmee is de mobiliteit en activiteit van de Nederlandse beroepsbevolking op de arbeidsmarkt uitzonderlijk hoog. Dit blijkt uit analyse van Intelligence Group op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), dat elk half jaar wordt uitgevoerd onder bijna 8.000 mensen en representatief is voor de Nederlandse beroepsbevolking.Stijgend aanbod zorgt voor wervingskansen werkgevers
De aantrekkende economie en dalende werkloosheid zorgen voor meer vertrouwen op de arbeidsmarkt. Dit resulteert in meer mobiliteit en activiteit van de Nederlandse beroepsbevolking. Naast de uitbreidingsvraag van werkgevers, zorgt het toegenomen aantal baanwisselaars ook voor vervangingsvraag. Deze vacatures worden meer dan in de afgelopen jaren intern ingevuld wat tot een interne stoelendans leidt. "De sterke toename van het aantal baanwisselaars en het grotere actieve aanbod maakt het voor werkgevers relatief makkelijker om te werven. Ze zullen zichzelf daarvoor wel actiever moeten opstellen, goede arbeidsvoorwaarden moeten bieden en werven waar het talent is," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group

Aanbod van hoger opgeleiden groeit harder dan de vraag naar hoger opgeleiden
In het tweede kwartaal van 2016 is de vraag naar met name laag- en middelbaar opgeleiden sterk gebleven, terwijl de vraag naar hoogopgeleiden juist een enorme stagnatie laat zien. Waar de vraag naar laag en middelbaar opgeleiden nog steeg met respectievelijk 28 en 29 procent, was dit bij hbo’ers en wo’ers slechts tien en drie procent (bron: jobfeed.nl). De vraag naar hoogopgeleide ICT’ers daalde zelfs in Q2-2016 in vergelijking met Q2-2015. In het segment van hoger opgeleiden zagen we de schaarste in het tweede kwartaal kleiner worden, omdat het aanbod sneller steeg dan de vraag. In het laag opgeleide segment zagen we het tegenovergestelde. Dit alles resulteerde in het tweede kwartaal – voor het eerst in negen kwartalen- dat de groep in de badkuip toenam. "De afnemende vraag naar hoogopgeleiden en zelfs de afnemende vraag naar hoogopgeleide ICT’ers in het tweede kwartaal is zeer bijzonder te noemen. Of het een momentopname is, een aanwijzing dat de arbeidsmarkt aan het veranderen is, of juist een uitwerking van de wet WWZ en DBA zullen we op 14 november zien als we de cijfers van Q3 bekend maken op," aldus Waasdorp.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer stelt betrouwbare hard- en software boven salaris
 Gebrek zelfkennis bij IT-talent verhoogt arbeidsmobiliteit
 Lage mobiliteit technici gooit de arbeidsmarkt op slot
 Mobiliteit zou technici goed doen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10